Zajadam tę surówkę dla zdrowia i urody. Świetnie smakuje, a przepis jest prosty

Zajadam tę surówkę dla zdrowia i urody. Świetnie smakuje, a przepis jest prosty

Dodano: 
Surówka z buraków i ziół
Surówka z buraków i ziół Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Wystarczą buraki i proste, ale zdrowe dodatki. Taką surówkę robię w 10 minut, a korzyści dla organizmu nie da się przecenić.

Ta surówka to połączenie prostoty i ogromnych korzyści dla zdrowia oraz urody. Przy tym jest niezwykle smacznym i uniwersalnym dodatkiem do obiadów. To połączenie buraków oraz natki pietruszki, koperku i czosnku.

Dlaczego warto jeść surówkę z buraków i ziół?

Skład tej surówki to prawdziwa bomba dobroci dla zdrowia i urody. Buraki dostarczają cennych przeciwutleniaczy, zwłaszcza betainy i antocyjanów, które wspierają oczyszczanie organizmu i nadają skórze naturalny blask. Ich regularne jedzenie poprawia krążenie, co sprawia, że cera wygląda świeżo i promiennie. Natka pietruszki to źródło witaminy C i żelaza – działa jak naturalny kosmetyk od środka, wzmacniając włosy, paznokcie i rozjaśniając cerę. Koperek z kolei wspomaga trawienie, odświeża oddech i ma działanie lekko uspokajające. Całość dopełnia czosnek, znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, które pomagają zachować dobrą odporność. W takiej kombinacji surówka staje się nie tylko pysznym dodatkiem do obiadu, lecz także elementem dbania o zdrowie.

Jak zrobić surówkę z buraków i ziół?

To przepis wręcz banalnie prosty i ekspresowy, bo można tu wykorzystać gotowe buraki. Trzeba tylko je pokroić, dodać zioła, czosnek i przyprawy.

Przepis: Surówka z buraków i ziół

Pyszna i zdrowa surówka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
141 w każdej porcji

Składniki

  • 6 gotowanych buraków
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówBuraki pokrój na kawałki, zieleninę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z oliwą, miodem i sokiem z cytryny.
  2. Robienie surówkiDo buraczków dodaj zioła i dressing z oliwy i czosnku. Dopraw solą i pieprzem.

Do czego podawać surówkę z buraków i ziół?

Ta surówka pasuje do wielu połączeń obiadowych. Zaserwuj ją np. z klasykami, czyli ziemniakami i mielonymi albo kaszą z sosem grzybowym. To doskonała surówka do pieczonych mięs czy mięs z grilla. Świetnie się sprawdzi jako dodatek do karkówki czy pieczonej szynki. Jeśli zostanie taka surówka z obiadu, łatwo możesz ją przerobić na pyszną sałatkę na kolację: dorzuć do miski pokruszoną fetę lub małe kulki mozzarelli i zajadaj na zdrowie!

Czytaj też:
Do tartych buraków dodaję dwa składniki i wychodzi cudo. Ciężko znaleźć zdrowszy dodatek
Czytaj też:
Do buraków dodaję jeden składnik i robię krem. Tak pyszny, że znika szybciej niż chleb ze stołu