Są takie dni, gdy trzeba zjeść coś innego niż zazwyczaj. Zamiast kombinować, robię tę szybką tartę z kilku składników. Uwielbiam smak gruszek z serem, a tu mam je na ciepło ze szczyptą ziół i migdałami. Gdy placek ląduje na stole, wszyscy tylko wzdychają z zachwytu.
Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego z gruszką i serem?
Do wypieku biorę jak największą porcję gotowego ciasta. Po wyjęciu z lodówki daję mu się ogrzać, by nie pękało przy rozwijaniu. Jeśli mam akurat mrożone, wyciągam je kilka godzin wcześniej.
Najchętniej piekę tartę z gruszkami konferencja. Lubię je za aromatyczny miąższ i jędrną konsystencję. By nie miękły, trzymam je nawet przez kilka tygodni w lodówce. W przepisie można użyć też innej odmiany, jednak owoce nie powinny być miękkie.
Jeśli chodzi o sery, połączenie brie i mozzarelli nie jest obowiązkowe. Równie dobrze można użyć camemberta i ricotty albo bardziej wyrazistego cheddara, parmezanu, sera koziego czy z przerostem pleśni, na przykład Lazura bądź gorgonzoli.
Przepis: Tarta z ciasta francuskiego z gruszką i serem
Szybkie wytrawne ciasto z serem i słodką nutą gruszek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 217 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży płat ciasta francuskiego (375 g)
- 2 gruszki
- 4 łyżki soku z cytryny
- 100 g sera brie
- 100 g mozzarelli z wody
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- sól i pieprz
- 1 łyżka cukru
- 3/4 szklanki płatków migdałowych
- mielony cynamon (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówRozkrój gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój miąższ ze skórką na plasterki. Skrop je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Pokrój cienko sery.
- Przygotowanie tartyRozwiń ciasto z pergaminem i połóż na blaszce. Ponakłuwaj na całej powierzchni widelcem i zagnij brzegi, by powstał cienki rant. Na cieście rozłóż równomiernie sery, oprósz ziołami, solą i pieprzem, a następnie przykryj plasterkami gruszek. Całość posyp cukrem i płatkami migdałowymi.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 25-30 minut, aż brzegi się zarumienią. Gotowe ciasto możesz posypać cynamonem.
Tarta z ciasta francuskiego z gruszkami i budyniem
Z gotowego ciasta i owoców można zrobić świetną tartę na słodko. Jedna z najpopularniejszych wersji łączy gruszki z budyniem. Zwykle wybieram ten waniliowy albo śmietankowy, ale raz użyłam karmelowego i deser też był pyszny.
Budyń przygotowuję z mniejszą ilością mleka niż w przepisie na opakowaniu. Biorę tylko 400 ml, z czego większość zagotowuję z 2 łyżkami cukru, a resztę łączę z proszkiem z torebki. Wlewam ten roztwór do wrzącego mleka i gotuję chwilę, by masa zgęstniała. Następnie czekam, by wystygła, ale wciąż była płynna. Mieszam ją dokładnie rózgą, by nie było grudek, po czym wylewam na ciasto. Na wierzchu układam plasterki gruszek i całość zapiekam w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Gdy chcę, by brzegi tarty były bardziej rumiane, przed włożeniem do piekarnika smaruję je żółtkiem.
Czytaj też:
Ta tarta jest niczym pizza. Robię ją szybko na gotowym cieście i podaję na kolacjęCzytaj też:
Gotowe ciasto kroję w paski. Już za kwadrans przepyszna przekąska chrupie, aż miło