Bulwy buraka pasują do wielu potraw, nie tylko do surówki czy zupy. To warzywo wybitnie obniża ciśnienie i cholesterol, zapobiega zaparciom i zwalcza anemię. W moich wytrawnych gofrach łączę je z cukinią, czosnkiem i natką. Ta kompozycja daje mi dawkę błonnika, ochronnych antyoksydantów, witamin i związków zwalczających zarazki.
Jak zrobić gofry z cukinii i buraka?
Do masy na gofry dodaję starte warzywa i dodatki. Aby nie była zbyt wodnista, buraka najpierw gotuję, a cukinię podsmażam. Gotowe gofry są cięższe od klasycznych, ale przyjemnie się je gryzie i można się nimi najeść. Aby były bardziej chrupiące, przed podaniem warto lekko je podpiec.
Przepis: Gofry z cukinii i buraka
Zdrowe wytrawne wafle z warzywami
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 196 w każdej porcji
Składniki
- 120 g cukinii (mała sztuka)
- 2 łyżki oliwy
- 80 g ugotowanego buraka (mała sztuka)
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżka syropu z agawy
- pieprz do smaku
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Szykowanie warzywZetrzyj na grubej tarce buraka i cukinię, przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż cukinię na 2 łyżkach oliwy, aż odparuje większość wody.
- Mieszanie ciastaPołącz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Osobno wymieszaj jajka z mlekiem i syropem z agawy. Dodaj cukinię, buraka, czosnek i natkę pietruszki. Następnie połącz ze sobą suche oraz mokre składniki i dopraw całość pieprzem.
- Pieczenie gofrówPosmaruj płyty gofrownicy olejem i rozgrzej. Nakładaj porcje ciasta i piecz po zamknięciu pokrywy przez 5-7 minut, zależnie od mocy urządzenia. Gotowe gofry odkładaj na talerz do wystygnięcia.
Czy można upiec ciasto na gofry na patelni?
Jeśli ktoś nie ma gofrownicy, wciąż może podgrzać masę na patelni. Ciasto wylewa się na środek i smaży po 2-3 minuty na stronę. W przypadku użycia patelni grillowej na plackach pozostaną dekoracyjne paski.
Inną metodą jest przygotowanie placków w piekarniku. Do tego celu można wykorzystać specjalne foremki na gofry albo zwykłą formę czy blachę. Masę wykłada się i rozprowadza, by powstał placek, po czym piecze się go w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Z czym podać wytrawne gofry?
Do gofrów na słono pasują różne dodatki. Moje warzywne wafle lubię jeść zwłaszcza z hummusem, ale także z jogurtem naturalnym, kremowym serkiem albo pastą z awokado.
Wytrawne gofry dobrze smakują także z innymi składnikami. To między innymi:
- twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem
- sałatka z pieczonej papryki z oliwkami i kaparami,
- sos curry na bazie jogurtu,
- konfitura z cebuli,
- pesto z bazylii, pomidorów albo natki pietruszki,
- tapenada z zielonych lub czarnych oliwek,
- masło orzechowe lub migdałowe,
- duszony szpinak z cebulą i fetą,
- jajko sadzone lub jajecznica z pomidorem,
- serek wiejski z koperkiem i łososiem,
- pasta z pestek słonecznika i kawałki sałaty.
Czytaj też:
Pożywne gofry robię z zaskakującego składnika. Nic się nie marnuje, a kolacja wychodzi pysznaCzytaj też:
Moje gofry wychodzą chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Poznaj przepis i zwróć uwagę na jeden parametr