Na te kulki nie mam limitu i zjem ich tyle, ile zrobię. Najczęściej jednak przyrządzam je dla bliskich, dlatego podwajam lub potrajam ilości składników w recepturze. Te krokieciki są tak genialne w smaku, że można jeść je bez dodatków. Gdy nie serwuję ich zamiast ziemniaków do posiłku, podaję je z sosem czosnkowym lub tzatziki, domowym ketchupem albo pastą z awokado.
Jak zrobić kulki ziemniaczane z twarogiem?
Okrągłe krokieciki przygotowuję z ugotowanych ziemniaków i twarogu. Ponieważ składniki te mają delikatny smak, podkręcam go dodatkiem intensywnego sera. To najczęściej bryndza, ale wychodzą świetne także z pecorino, gorgonzolą, cheddarem czy parmezanem. A jeśli uda mi się kupić wędzony twaróg, zastępuję nim oba rodzaje sera. W takiej wersji są naprawdę wyjątkowe.
Przepis: Smażone kuleczki ziemniaczane z twarogiem i bryndzą
Chrupiące krokieciki z gotowanych ziemniaków i białego sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 40
- Liczba kalorii
- 32 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 100 g półtłustego twarogu
- 50 g bryndzy lub innego wyrazistego sera
- 2 cebule
- 2 jaja
- 3 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki przeciśnij przez praskę wraz z twarogiem i bryndzą. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oleju, aż będzie rumiana.
- Mieszanie masyPołącz ziemniaki z cebulą, dodaj jajka i łyżkę mąki, dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz poprawić kolor masy, dosyp kurkumę. Wymieszaj masę i uformuj z niej dość gruby walec. Pokrój go na plastry o grubości około 1 cm. Uformuj z nich kulki i obtocz w pozostałej mące.
- SmażenieRozgrzej na patelni większą ilość oleju i smaż kulki na złoto po 3-5 minut, obracając co jakiś czas. Zdejmij na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Jak zrobić kulki ziemniaczane z serem żółtym?
Oprócz tych twarogowych robię też kulki z żółtym serem. Na porcję 0,5 kg ugotowanych ziemniaków biorę 50-100 g startej goudy, ementalera, wędzonej mozzarelli albo oscypka bądź gołki. Do tego dodaję 1-2 jajka oraz 2-4 łyżki mąki ziemniaczanej. By masa nie była zbyt tłusta, smażoną cebulkę zastępuję posiekanym szczypiorkiem. Są też jednak wersje z pokrojonym boczkiem albo szynką, czosnkiem czy natką pietruszki. Dalej przekąskę robi się tak samo, jak z białym serem.
Jak długo piec kulki ziemniaczane w piekarniku?
Moich krokiecików nie trzeba smażyć, bo można też je upiec. Są wtedy równie rumiane i chrupkie, ale mniej tłuste i uboższe w kalorie. Kulki najlepiej formować natłuszczonymi dłońmi i kłaść na pergaminie posmarowanym olejem. Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180 stopni w trybie góra-dół i wstawiam danie na 20-25 minut. Czas jest orientacyjny i zależy od wielkości kulek oraz rodzaju piekarnika.
Czytaj też:
Ta przekąska uzależnia. Ziemniaczane kulki z pieczarkami i chrupiącą panierką robią furoręCzytaj też:
Zamiast kopytek robię z ziemniaków chrupiące krokiety. Schodzą u mnie, jak świeże bułeczki