Zapomniałam o mięsie, gdy zrobiłam te tanie kotlety. Teraz rodzina prosi o nie co tydzień

Zapomniałam o mięsie, gdy zrobiłam te tanie kotlety. Teraz rodzina prosi o nie co tydzień

Dodano: 
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i marchewką
Kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i marchewką Źródło: Shutterstock / NoirChocolate
Przepyszne kotlety nie muszą zawierać mięsa. Gdy chciałam od niego odpocząć, zrobiłam eksperyment z kaszą i jajkami. To danie tak wszystkim posmakowało, że na stałe weszło do menu na rodzinne spotkania.

Kotleciki bez mięsa traktuję jak zdrową przekąskę, która zapewnia mi sytość na długi czas. Są bogate w białko i tak smakowite, że można serwować je także na obiad. Zawsze robię ich więcej i część zamrażam, by w każdej chwili móc zjeść na ciepło coś naprawdę dobrego.

Jak zrobić kotlety jajeczne z kaszą jaglaną i marchewką?

Kto ma w lodówce ugotowaną kaszę i jajka, ten zrobi to danie ekspresowo. Wystarczy połączyć składniki z podsmażoną cebulką i masa na kotlety gotowa. Wychodzą dobrze również z innych ziaren niż jagły. Warto spróbować, jak smakują z bulgurem, drobną kaszą jęczmienną albo kuskusem z kukurydzy.

Przepis: Kotleciki jajeczne z kaszy jaglanej z marchewką

Pyszna przekąska z patelni przygotowana z jajek, kaszy i warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
151 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 50 g mąki owsianej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko surowe
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówOpłucz kaszę wodą, ugotuj w osolonym bulionie i ostudź. Ugotowane jajka i marchewkę zetrzyj drobno na tarce, a czosnek przepuść przez praskę. Posiekaj cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty na małej ilości rozgrzanego oleju, aż stanie się lekko przezroczysta. Dodaj czosnek, zamieszaj i zdejmij z palnika.
  2. Mieszanie masyPołącz kaszę jaglaną z mąką owsianą, marchewką, cebulą i jajkami. Z masy uformuj niewielkie, dość płaskie kotleciki.
  3. SmażenieKładź kotleciki na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po 2-3 minuty na stronę, aż masa się zetnie i przyrumieni.

Jak zrobić dobre kotlety jajeczne?

Danie można zrobić z samych jajek, łącząc 6 sztuk ugotowanych na twardo z jednym surowym. Masę utwardza się 3-4 łyżkami bułki tartej albo czerstwą bułką, namoczoną w mleku i odciśniętą. Przyprawy to smażona cebulka, sól i pieprz. Można też dodać 1-2 łyżki startego żółtego sera. Aby kotlety nie rozpadały się, przed smażeniem warto obtoczyć je w kolejnej porcji bułki.

Do tej mikstury można dodawać różne smaczne składniki, na przykład szczypiorek, natkę pietruszki czy suszone zioła, a także inne warzywa niż marchewka i cebula. To między innymi starta pietruszka i/lub seler, podsmażone pieczarki, papryka, por czy kalafior. Oprócz sera żółtego sprawdza się także feta, mozzarella czy serek wiejski, a całość można przyprawić musztardą czy chrzanem.

Jak ugotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka?

Aby usunąć gorzkie związki z kaszy, trzeba odpowiednio przygotować ją przed gotowaniem. Jednym ze sposobów jest wielokrotne płukanie wodą. Ja wybieram jednak inną metodę i prażę suche nasiona bez tłuszczu, a dopiero potem zalewam wodą i płuczę. Ma to też inną zaletę, bo pozwala ugotować je na sypko.

Czytaj też:
Chrupiące kotleciki robię z serka wiejskiego i dwóch zdrowych dodatków. Są idealne nie tylko do obiadu
Czytaj też:
Tanie i zdrowe kotleciki zrobisz z wędzonej ryby. Sekret to jeden składnik