Piekę paprykę i dorzucam proste dodatki. To jedna z najlepszych przekąsek, jaką znam

Piekę paprykę i dorzucam proste dodatki. To jedna z najlepszych przekąsek, jaką znam

Dodano: 
Sałatka z papryki
Sałatka z papryki Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova
Sezon na aromatyczną paprykę w pełni. Nie mogę więc nie przygotować tej wybornej przekąski. Wystarczy tylko upiec warzywo i dorzucić proste dodatki. Całość smakuje znakomicie i jest lekka dla żołądka.

Papryka to niezwykle smaczne i zdrowe warzywo. Występuje w wielu odmianach, które różnią się od siebie kolorem, kształtem i smakiem. Ostrą paprykę wykorzystuję w mojej kuchni, jako dodatek do różnych potraw. Ze słodkiej robię zaś przeróżne potrawy. Jedną z najsmaczniejszych jest przekąska z pieczonej papryki.

Jak upiec paprykę?

Papryka doskonale smakuje na surowo, bo jest soczysta i chrupiąca. Jednak po upieczeniu zmienia zupełnie swoje oblicze. Staje się miękka, aksamitna i słodka. I chyba tę jej wersję wolę. A jak upiec paprykę? Po umyciu strąki należy ułożyć na blasze z piekarnika i piec całość ok. 20-30 minut w 200-210 stopniach Celsjusza, aż skórka warzywa zacznie czernieć. To znak, że warzywo jest już miękkie i łatwo będzie z niego usunąć skórkę. Trzeba tylko gorące warzywo zapakować w foliowy woreczek, szczelnie zamknąć i ostawić do wystygnięcia. Potem należy usunąć skórkę, oczyścić warzywo z nasion i jest gotowe do jedzenia.

Jak zrobić przekąskę z pieczonej papryki?

Pieczona papryka to podstawa mojej prostej przekąski. Aksamitne, słodkawe kawałki warzywa układam na talerzu, a potem posypuję je kilkoma składnikami. Wśród nich są: przekrojone pomidorki koktajlowe, posiekana zielenina, pokruszony ser feta, oliwa z oliwek i przyprawy. Jak widać, przy tej przekąsce nie ma wiele pracy, a smakuje lepiej niż z restauracji.

Przepis: Pieczona papryka na przekąskę

Pieczona papryka z dodatkiem pomidorów i sera feta

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 4 strąki słodkiej papryki
  • gałązka pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • świeża bazylia
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie paprykiPaprykę umyj, wstaw do piekarnika, piecz ok. 20 minut w 210 stopniach Celsjusza, aż zacznie czernieć jej skórka. Gorącą zapakuj do foliowego woreczka, by zaparowała. Gdy przestygnie, oczyść ją ze skórki i nasion, podziel na kawałki.
  2. Wykańczanie przekąskiKawałki pieczonej papryki ułóż na płaskim talerzu lub półmisku. Posyp je połówkami pomidorków, pokruszoną fetą i posiekaną bazylią. Całość skrop oliwą z oliwek, opróśz solą i pieprzem.

Do czego jeszcze wykorzystać pieczoną paprykę?

Pieczoną paprykę można wykorzystać też do innych potraw. Doskonale sprawdzi się, jako składnik przeróżnych sałatek, np. z rukolą, mozzarellą, oliwkami. Na jej bazie można też przygotować smaczną pastę do pieczywa, zupę-krem lub sos do makaronu. Taka papryka świetnie też będzie smakować na kanapkach z wędliną lub serem. Doda im smaku, koloru i niepowtarzalnej konsystencji.

Czytaj też:
3 pyszne składniki, 10 minut roboty. Ta lekka przekąska to prawdziwe mistrzostwo świata
Czytaj też:
Tę sałatkę ryżową mogłabym jeść codziennie. Nie wygląda nadzwyczajnie, ale smakuje obłędnie