Są takie potrawy, które chyba nigdy mi się nie znudzą i mogłabym je jeść codziennie. Z pewnością należy do nich ta prosta sałatka ryżowa. Duża w tym zasługa jej smaku, ale też łatwości przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko pięć składników i pożywny przysmak można już zajadać.
Jaki ryż dodać do sałatki?
Sałatka ryżowa wyjdzie smaczna z różnymi rodzajami ryżu. Tak naprawdę większość odmian, będzie się tu nadawać. Ważne, by ryż dał się ugotować na sypko, bo dzięki temu łatwo będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami. Tak więc można sięgnąć po ryż: biały długoziarnisty, basmati, jaśminowy, pełnoziarnisty czy parboiled.
Jak zrobić pożywną sałatkę ryżową z tuńczykiem?
Przygotowanie tej pożywnej sałatki zaczynam od ugotowania na sypko ryżu. Po zdjęciu z ognia warto go pozostawić na 10 minut pod przykryciem, by doszedł. Potem należy go przemieszać widelcem i zostawić bez przykrycia, żeby szybko wystygł. Teraz pozostaje ugotować, wystudzić i pokroić jajka, odsączyć i podzielić na kawałki filet z tuńczyka oraz posiekać kiszony ogórek i szczypiorek. Przygotowane składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy i gotowe!
Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem
Pożywna, tania i szybka sałatka ryżowa
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- 100 g ryżu długoziarnistego
- 2 jajka
- 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
- 2 ogórki kiszone lub małosolne
- szczypiorek
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, przemieszaj, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.
- Łączenie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, podziel na małe kawałki. Ogórki pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, połącz z majonezem, dopraw do smaku.
Wskazówka: Majonez przed dodaniem do sałatki można wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany.
Inna wersja sałatki ryżowej z tuńczykiem
Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast szczypiorku możecie dodać drobno posiekaną cebulę czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Żeby skrócić czas przygotowania potrawy, można zrezygnować z jajek, a w ich miejsce dorzucić np. kukurydzę lub groszek z puszki. Jeśli chodzi o ogórek, najlepiej sprawdzi się kiszony, bo ma wyraźny smak. Gdy jednak nie macie go pod ręką, możecie sięgnąć po ogórek małosolny albo korniszon.
Czytaj też:
Ta lekka sałatka poleca się nie tylko do mięs. Żałuję, że wcześniej jej nie znałamCzytaj też:
Ta sałatka z kurczakiem to hit w moim domu. Jest pożywna, łatwa do zrobienia, idealna na kolację