Tę sałatkę ryżową mogłabym jeść codziennie. Nie wygląda nadzwyczajnie, ale smakuje obłędnie

Tę sałatkę ryżową mogłabym jeść codziennie. Nie wygląda nadzwyczajnie, ale smakuje obłędnie

Dodano: 
Sałatka ryżowa
Sałatka ryżowa Źródło: Shutterstock / vivooo
Jeśli lubicie przekąski, zachęcam was do przygotowania tej sałatki. Jest nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa. A robi się ją z prostych i tanich składników. Ja i moja rodzina ją uwielbiamy.

Są takie potrawy, które chyba nigdy mi się nie znudzą i mogłabym je jeść codziennie. Z pewnością należy do nich ta prosta sałatka ryżowa. Duża w tym zasługa jej smaku, ale też łatwości przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko pięć składników i pożywny przysmak można już zajadać.

Jaki ryż dodać do sałatki?

Sałatka ryżowa wyjdzie smaczna z różnymi rodzajami ryżu. Tak naprawdę większość odmian, będzie się tu nadawać. Ważne, by ryż dał się ugotować na sypko, bo dzięki temu łatwo będzie go wymieszać z pozostałymi składnikami. Tak więc można sięgnąć po ryż: biały długoziarnisty, basmati, jaśminowy, pełnoziarnisty czy parboiled.

Jak zrobić pożywną sałatkę ryżową z tuńczykiem?

Przygotowanie tej pożywnej sałatki zaczynam od ugotowania na sypko ryżu. Po zdjęciu z ognia warto go pozostawić na 10 minut pod przykryciem, by doszedł. Potem należy go przemieszać widelcem i zostawić bez przykrycia, żeby szybko wystygł. Teraz pozostaje ugotować, wystudzić i pokroić jajka, odsączyć i podzielić na kawałki filet z tuńczyka oraz posiekać kiszony ogórek i szczypiorek. Przygotowane składniki mieszamy z majonezem, doprawiamy i gotowe!

Przepis: Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Pożywna, tania i szybka sałatka ryżowa

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g ryżu długoziarnistego
  • 2 jajka
  • 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 2 ogórki kiszone lub małosolne
  • szczypiorek
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie składnikówRyż opłucz, ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie, przemieszaj, wystudź. Jajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.
  2. Łączenie składnikówTuńczyka odsącz z zalewy, podziel na małe kawałki. Ogórki pokrój w małą kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, połącz z majonezem, dopraw do smaku.

Wskazówka: Majonez przed dodaniem do sałatki można wymieszać z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany.

Inna wersja sałatki ryżowej z tuńczykiem

Sałatkę ryżową z tuńczykiem możecie też przygotować z nieco innych składników. Zamiast szczypiorku możecie dodać drobno posiekaną cebulę czy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Żeby skrócić czas przygotowania potrawy, można zrezygnować z jajek, a w ich miejsce dorzucić np. kukurydzę lub groszek z puszki. Jeśli chodzi o ogórek, najlepiej sprawdzi się kiszony, bo ma wyraźny smak. Gdy jednak nie macie go pod ręką, możecie sięgnąć po ogórek małosolny albo korniszon.

Czytaj też:
Ta lekka sałatka poleca się nie tylko do mięs. Żałuję, że wcześniej jej nie znałam
Czytaj też:
Ta sałatka z kurczakiem to hit w moim domu. Jest pożywna, łatwa do zrobienia, idealna na kolację