Podsmażam dwa warzywa i robię pyszną przekąskę. Pasuje też, jako dodatek do obiadu

Podsmażam dwa warzywa i robię pyszną przekąskę. Pasuje też, jako dodatek do obiadu

Dodano: 
Smażenie pomidorów
Smażenie pomidorów Źródło: Shutterstock / Finist4
Zwykle te dwa warzywa jem na surowo. Ostatnio jednak postanowiłam je podsmażyć i to był naprawdę dobry pomysł. Powstała przekąska o zupełnie innym, bardziej zbalansowanym smaku. Idealna na letnie dni.

Sezon na aromatyczne pomidory właśnie w pełni. Warto więc wykorzystać ten fakt i przygotować z nich coś smacznego. Ja zupełnie przypadkowo wymyśliłam prostą przekąskę z patelni. Podsmażyłam tylko plastry pomidorów z popularnym warzywem i wyszło coś naprawdę smacznego i oryginalnego w smaku.

Jakie pomidory najlepiej nadają się do smażenia?

Jeśli chcecie przygotować na patelni przekąskę z pomidorów, powinniście postawić na mięsiste, mało wodniste warzywo. Tylko wtedy plastry ładnie będą się trzymały i po pokrojeniu i po podsmażeniu. Zdecydowanie polecam pomidory malinowe, a także bawole serca. Należy je pokroić w poprzek w dość grube plastry. Wtedy nie będą się rozpadać i zachowają apetyczny wygląd.

Jak zrobić na patelni przekąskę z pomidorów?

Z tych samych składników, co tę przekąskę, robię zwykle sałatkę. Obie potrawy różnią się jednak znacznie smakiem. To dlatego, że po podsmażeniu zarówno cebula, jak i pomidory robią się słodkawe i nabierają przyjemnego aromatu. Zresztą ich smaki lepiej się przenikają i są łagodne w odbiorze.

Przygotowanie tej przekąski zaczynam od pokrojenia cebuli i pomidorów w dość grube krążki. Najpierw na patelni podsmażam cebulę. Smażę ją na oliwie lub oleju, na średnim ogniu, tak by zmiękła i leciutko się przyrumieniła. Potem dokładam pomidory i krótko podsmażam je z obu stron. Powinny być na tyle podgrzane, by straciły w środku posmak surowizny. Całość oprószam solą, pieprzem i bazylią albo oregano.

Przepis: Pomidory smażone z cebulą

Aromatyczna przekąska z patelni

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 duży, mięsisty pomidor
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • bazylia lub oregano
  • pieprz, sól

Sposób przygotowania

  1. Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w krążki. Pomidor umyj, wytrzyj, pokrój w poprzek w grube plastry, usuń twardy kawałek
  2. SmażenieNa patelni ze średnio rozgrzaną oliwą podsmaż i podduś lekko cebulę. Dodaj pomidory, oprósz je ziołami, smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż lekko zmiękną. Całość oprósz solą i pieprzem.

Czym warto wzbogacić przekąskę z pomidorów?

Moja przekąska z pomidorów składa się w zasadzie z dwóch składników. Można ją też jednak wzbogacić różnymi dodatkami. Przyjemnego aromatu doda jej np. posiekany lub pokrojony w plasterki czosnek. Jeśli zaś chcecie, by potrawa była pożywniejsza, cebulę możecie podsmażyć z boczkiem wędzonym czy szynką, a na koniec całość posypać startym parmezanem.

Tę przekąskę możecie też podać na kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Najlepiej będzie pasować do smażonych i pieczonych mięs.

Czytaj też:
Weź plasterki szynki i jeden dodatek. Prosta przekąska z rodzinnych imienin
Czytaj też:
Z plasterków szynki i dwóch dodatków robię pyszne roladki. Jemy je na przekąskę, a nawet kolację