Sezon na aromatyczne pomidory właśnie w pełni. Warto więc wykorzystać ten fakt i przygotować z nich coś smacznego. Ja zupełnie przypadkowo wymyśliłam prostą przekąskę z patelni. Podsmażyłam tylko plastry pomidorów z popularnym warzywem i wyszło coś naprawdę smacznego i oryginalnego w smaku.
Jakie pomidory najlepiej nadają się do smażenia?
Jeśli chcecie przygotować na patelni przekąskę z pomidorów, powinniście postawić na mięsiste, mało wodniste warzywo. Tylko wtedy plastry ładnie będą się trzymały i po pokrojeniu i po podsmażeniu. Zdecydowanie polecam pomidory malinowe, a także bawole serca. Należy je pokroić w poprzek w dość grube plastry. Wtedy nie będą się rozpadać i zachowają apetyczny wygląd.
Jak zrobić na patelni przekąskę z pomidorów?
Z tych samych składników, co tę przekąskę, robię zwykle sałatkę. Obie potrawy różnią się jednak znacznie smakiem. To dlatego, że po podsmażeniu zarówno cebula, jak i pomidory robią się słodkawe i nabierają przyjemnego aromatu. Zresztą ich smaki lepiej się przenikają i są łagodne w odbiorze.
Przygotowanie tej przekąski zaczynam od pokrojenia cebuli i pomidorów w dość grube krążki. Najpierw na patelni podsmażam cebulę. Smażę ją na oliwie lub oleju, na średnim ogniu, tak by zmiękła i leciutko się przyrumieniła. Potem dokładam pomidory i krótko podsmażam je z obu stron. Powinny być na tyle podgrzane, by straciły w środku posmak surowizny. Całość oprószam solą, pieprzem i bazylią albo oregano.
Przepis: Pomidory smażone z cebulą
Aromatyczna przekąska z patelni
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 duży, mięsisty pomidor
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia lub oregano
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywCebulę obierz, pokrój w krążki. Pomidor umyj, wytrzyj, pokrój w poprzek w grube plastry, usuń twardy kawałek
- SmażenieNa patelni ze średnio rozgrzaną oliwą podsmaż i podduś lekko cebulę. Dodaj pomidory, oprósz je ziołami, smaż po 1-2 minuty z każdej strony, aż lekko zmiękną. Całość oprósz solą i pieprzem.
Czym warto wzbogacić przekąskę z pomidorów?
Moja przekąska z pomidorów składa się w zasadzie z dwóch składników. Można ją też jednak wzbogacić różnymi dodatkami. Przyjemnego aromatu doda jej np. posiekany lub pokrojony w plasterki czosnek. Jeśli zaś chcecie, by potrawa była pożywniejsza, cebulę możecie podsmażyć z boczkiem wędzonym czy szynką, a na koniec całość posypać startym parmezanem.
Tę przekąskę możecie też podać na kolację, a nawet jako dodatek do obiadu. Najlepiej będzie pasować do smażonych i pieczonych mięs.
Czytaj też:
Weź plasterki szynki i jeden dodatek. Prosta przekąska z rodzinnych imieninCzytaj też:
Z plasterków szynki i dwóch dodatków robię pyszne roladki. Jemy je na przekąskę, a nawet kolację