Choć makaron w tym przypadku to nazwa umowna, ale uwierzcie, dobrze przygotowane danie na bazie takiej cukinii, wygląda niczym dobra, włoska pasta. Makaron z cukinii można zajadać zarówno na zimno, jak i na ciepło, a dodatki? Tu możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.
Jak zrobić makaron z cukinii?
Makaron z cukinii to nic innego, jak pokrojona w odpowiedni sposób cukinia. Aby zrobić cukiniowe spaghetti lub wstążki wystarczy odpowiedni nożyk. Dla spaghetti powinien to być nożyk do warzyw julienne (patrz zdjęcie). Dla wstążek wystarczy zwykła obieraczka, przy pomocy której kroimy cukinię w cienkie, długie paski.
Do przygotowania takiego makaronu najlepsze będą młode i średnie cukinie. Zbyt duże, mają zwykle już mocno rozrośniętą część z nasionami i twardszą skórkę.
Jak przygotować makaron z cukinii?
Makaron z cukinii można jeść na surowo oraz po krótkiej obróbce termicznej. W pierwszej wersji sprawdzi się jako oryginalny dodatek do różnego rodzaju sałatek czy surówek. W wersji na ciepło można go serwować z ulubionymi dodatkami, dokładnie tak samo jak tradycyjne makarony.
Aby przygotować makaron z cukinii na ciepło, wystarczy wrzucić pokrojoną cukinię na patelnię z masłem lub oliwą. Smażenie musi być jednak krótkie: chodzi o to, aby warzywo się podgrzało i nabrało głębszego smaku, ale pozostało delikatnie chrupiące.
Do makaronu na ciepło możesz dodać dowolne dodatki. Jedna z najprostszych i najsmaczniejszych wersji to makaron z cukinii z pesto. Dodaj do pasków cukinii na patelni pesto, dobrze wymieszaj i posyp wszystko parmezanem. Oczywiście można tu dorzucić dowolne sosy czy tradycyjne dodatki do makaronu, takie jak smażone krewetki, pieczarki z pomidorami czy mięso mielone z sosem.
Makaron z cukinii może też być nietypowym dodatkiem do obiadu. Taki makaron z zielonym pesto świetnie pasuje do ryby albo drobiu, a przesmażony z połówkami pomidorków lub czerwonym pesto doskonale zagra z mięsami z grilla, np. karkówką.
Czytaj też:
Nie wyglądają perfekcyjnie, ale smakują obłędnie. Miażdżone ziemniaki chce się jeść codziennieCzytaj też:
Jeden prosty patent i kotlety mielone smakują bosko. Już nigdy nie zrobisz inaczej