Takiej rolady jeszcze nie jadłeś. Zaskocz bliskich wersją z marchewki i kremowym nadzieniem

Takiej rolady jeszcze nie jadłeś. Zaskocz bliskich wersją z marchewki i kremowym nadzieniem

Dodano: 
Marchewkowa rolada z serkiem
Marchewkowa rolada z serkiem Źródło: Shutterstock / Beata Krolikiewicz
Co powiesz na lekką roladę z pysznym nadzieniem, ale w wytrawnej wersji? Połączenie marchewkowego ciasta i kremowego serka zapewnia wyjątkowe doznania smakowe.

Moja rodzina uwielbia ciasto marchewkowe w słodkiej i wytrawnej wersji. Rolada z serkiem to jedna z wielu odsłon ciasta marchewkowego na słono, która często gości na naszym stole. Przepis nie wymaga wiele pracy, a smak i wygląd zaskakują.

Czym doprawić wytrawne ciasto marchewkowe?

Wytrawne ciasto marchewkowe wymaga dodania przypraw, które nadadzą mu wyrazistości. Podsmażenie marchewki również wzbogaca smak. Do ciasta na marchewkową roladę dodaję czosnek, słodką, ostrą i wędzoną paprykę, oregano i tymianek, które świetnie komponują się nie tylko ze smakiem marchewki, ale także składników farszu. Do ciasta marchewkowego w wytrawnej wersji doskonale pasują również: kardamon, kmin rzymski, anyż, kminek, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy i curry. Wyraziste w smaku przyprawy warto dodawać do marchewki stopniowo, co pozwoli dopasować smak do indywidualnych preferencji.

Jak zrobić marchewkową roladę z serkiem?

Ciasto przygotowuję, łącząc podsmażoną na maśle i doprawioną marchewkę z żółtkami i ubitą na sztywno pianą z białek. Do ciasta nie trzeba dodawać mąki – po upieczeniu będzie miało konsystencję podobną jak omlet. Co ważne – ciasto trzeba równomiernie rozłożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika i zrolować od razu po upieczeniu. Dzięki temu nie połamie się podczas zwijania z nadzieniem.

Nadzienie przygotowuję z mielonego twarogu w kostce (możesz też użyć sera ricotta, mascarpone lub twarogu sernikowego w wiaderku), który łączę z niewielką ilością śmietany, świeżymi ziołami i wyrazistymi w smaku przyprawami. Wskazówka: smak farszu możesz wzbogacić, dodając np. pokrojonego w cienkie paseczki wędzonego łososia.

Przepis: Marchewkowa rolada z serkiem

Lekka przekąska ma delikatnie słodkawy smak, przełamany kremowym, ziołowym nadzieniem.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
109 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto marchewkowe:

  • 600 g marchewki
  • 5 dużych jajek
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Na farsz:

  • 350 g mielonego twarogu w kostce
  • 2 łyżki śmietanki 12%
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 1 łyżka klarowanego masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie marchewkiMarchewkę zetrzyj na tarce o małych oczkach i odciśnij z nadmiaru soku na drobnym sitku lub w gazie (możesz też użyć pulpy marchewkowej z wyciskarki wolnoobrotowej). Rozgrzej tłuszcz i lekko podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek (nie może zbrązowieć, bo stanie się gorzki). Dodaj marchewkę, paprykę słodką, wędzoną i ostrą, oregano i tymianek. Smaż, często mieszając, aż marchewka nieco zmięknie, a następnie dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyłącz grzanie i poczekaj, aż zawartość patelni wystygnie.
  2. Robienie ciastaOddziel żółtka od białek. W dużej misce umieść wystudzoną marchewkę i dodaj żółtka. Miksuj, aż powstanie jednolita masa. W wysokim naczyniu ubij na sztywno białka, dodaj pianę do miski z marchewką oraz żółtkami i delikatnie wmieszaj silikonową łopatką.
  3. PieczenieWyłóż blachę z wyposażenia piekarnika papierem do pieczenia, wlej masę i równomiernie rozprowadź szpatułką, Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Gotowe ciasto wyjmij, delikatnie zdejmij papier i zroluj wzdłuż dłuższego boku. Odstaw ciasto, żeby wystygło.
  4. Przygotowanie farszuWymieszaj ser biały ze śmietaną, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, natką pietruszki i dopraw do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Nadziewanie i zwijanie roladyDelikatnie rozwiń zrolowane ciasto, rozsmaruj farsz i ponownie zwiń. Owiń marchewkową roladę ściereczką lub folią spożywczą i wstaw na 20 minut do lodówki.

Przekąskę podawaj lekko schłodzoną. Dzięki temu roladę łatwiej pokroisz. Najlepiej używaj ostrego, cienkiego noża. Przed podaniem możesz udekorować roladę świeżymi ziołami, np. koperkiem lub natką pietruszki, a plasterki serwować z kleksem jogurtu naturalnego lub delikatnego sosu jogurtowo-czosnkowego.

Czytaj też:
Zawijam i znikają ze stołu. Lekkie roladki z cukinii, których każdy chce spróbować
Czytaj też:
Niepozorne, a robią furorę! Zobacz, jak zrobić ogórkowe roladki, które pokochają wszyscy