Burrata to przepyszny i pożywny ser, który idealnie nadaje się na przystawkę i przekąskę. W połączeniu z porcją warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek oraz pięknie prezentuje się na talerzu.
Jak zrobić sałatkę z serem burrata?
Pyszna sałatka z serem burrata jest gotowa ekspresowo. Wystarczy ułożyć na talerzu zieleninę, dodać sakiewkę sera oraz pomidorki koktajlowe i skropić potrawę octem balsamicznym (opcjonalnie sosem winegret lub samą oliwą z oliwek). Tak przygotowana sałatka sprawdzi się jako elegancka przystawka, przekąska lub kolacja, a także lekki obiad na upalne dni.
Przepis: Sałatka z serem burrata
Świeża i ekspresowa przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 337
Składniki
- 1 ser burrata (125 g)
- 2 garście rukoli
- 6 pomidorków koktajlowych
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówSer burrata wyjmij z opakowania i ogrzej do temperatury pokojowej (wówczas ma najlepszy smak). Rukolę i pomidorki koktajlowe umyj oraz osusz. Przekrój pomidorki na pół.
- WykonanieWyłóż na talerz listki rukoli. Na środku ułóż ser burrata i dodaj pomidorki. Skrop składniki octem balsamicznym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).
Wartości odżywcze i zastosowanie burraty
Burrata to włoski ser w kształcie sakiewki, w której wnętrzu kryje się gęsta, kremowa śmietanka. Tradycyjna burrata powstaje z mleka bawolego i jest sprzedawana owinięta w liście złotogłowu. Niestety, taka burrata jest dość droga i trudno dostępna w Polsce. W większości sklepów można jednak kupić burratę z mleka krowiego oraz sery typu burrata.
Ser w kształcie sakiewki zachwyca słodkawym smakiem. Po otwarciu opakowania nie powinien być przechowywany dłużej niż 24 godziny, bo wówczas staje się niesmaczny i zachodzi duże ryzyko, że zaczął się psuć. Burrata ma nie tylko wyjątkowy wygląd i smak, ale także wysokie wartości odżywcze – stanowi m.in. dobre źródło pełnowartościowego białka i aminokwasów, witamin z grupy B, cynku, potasu i fosforu.
Burratę można dodawać do zimnych i ciepłych dań np. sałatek, kanapek oraz zup. Doskonale komponuje się ze smakiem świeżych i pieczonych warzyw, chłodników, aromatycznej, kremowej zupy pomidorowej, pesto oraz oliwy z oliwek. Smak sera burrata pasuje również do słodkich dodatków np. świeżych owoców oraz miodu.
Czytaj też:
Zrobiły furorę na parapetówce. Te ślimaki z ciasta francuskiego pokochasz od pierwszego kęsaCzytaj też:
Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, ta sałatka musi powstać. Proste dodatki sprawiają, że każdy jest w szoku