Gotowa w 5 minut i zawsze robi wrażenie! Sałatka z serową sakiewką, którą uwielbiam

Gotowa w 5 minut i zawsze robi wrażenie! Sałatka z serową sakiewką, którą uwielbiam

Dodano: 
Sałatka z serem burrata
Sałatka z serem burrata Źródło: Shutterstock / siamionau pavel
Masz ochotę na sycącą i zdrową sałatkę, ale nie masz wiele czasu na przygotowywanie posiłku? Sałatka z tą serową sakiewką jest gotowa w 5 minut! Zapraszam po przepis.

Burrata to przepyszny i pożywny ser, który idealnie nadaje się na przystawkę i przekąskę. W połączeniu z porcją warzyw stanowi pełnowartościowy posiłek oraz pięknie prezentuje się na talerzu.

Jak zrobić sałatkę z serem burrata?

Pyszna sałatka z serem burrata jest gotowa ekspresowo. Wystarczy ułożyć na talerzu zieleninę, dodać sakiewkę sera oraz pomidorki koktajlowe i skropić potrawę octem balsamicznym (opcjonalnie sosem winegret lub samą oliwą z oliwek). Tak przygotowana sałatka sprawdzi się jako elegancka przystawka, przekąska lub kolacja, a także lekki obiad na upalne dni.

Przepis: Sałatka z serem burrata

Świeża i ekspresowa przekąska.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
337

Składniki

  • 1 ser burrata (125 g)
  • 2 garście rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówSer burrata wyjmij z opakowania i ogrzej do temperatury pokojowej (wówczas ma najlepszy smak). Rukolę i pomidorki koktajlowe umyj oraz osusz. Przekrój pomidorki na pół.
  2. WykonanieWyłóż na talerz listki rukoli. Na środku ułóż ser burrata i dodaj pomidorki. Skrop składniki octem balsamicznym i oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem (opcjonalnie).

Wartości odżywcze i zastosowanie burraty

Burrata to włoski ser w kształcie sakiewki, w której wnętrzu kryje się gęsta, kremowa śmietanka. Tradycyjna burrata powstaje z mleka bawolego i jest sprzedawana owinięta w liście złotogłowu. Niestety, taka burrata jest dość droga i trudno dostępna w Polsce. W większości sklepów można jednak kupić burratę z mleka krowiego oraz sery typu burrata.

Ser w kształcie sakiewki zachwyca słodkawym smakiem. Po otwarciu opakowania nie powinien być przechowywany dłużej niż 24 godziny, bo wówczas staje się niesmaczny i zachodzi duże ryzyko, że zaczął się psuć. Burrata ma nie tylko wyjątkowy wygląd i smak, ale także wysokie wartości odżywcze – stanowi m.in. dobre źródło pełnowartościowego białka i aminokwasów, witamin z grupy B, cynku, potasu i fosforu.

Burratę można dodawać do zimnych i ciepłych dań np. sałatek, kanapek oraz zup. Doskonale komponuje się ze smakiem świeżych i pieczonych warzyw, chłodników, aromatycznej, kremowej zupy pomidorowej, pesto oraz oliwy z oliwek. Smak sera burrata pasuje również do słodkich dodatków np. świeżych owoców oraz miodu.

Czytaj też:
Zrobiły furorę na parapetówce. Te ślimaki z ciasta francuskiego pokochasz od pierwszego kęsa
Czytaj też:
Kiedy tylko zaczyna się sezon na bób, ta sałatka musi powstać. Proste dodatki sprawiają, że każdy jest w szoku