Chrupiąca panierka i delikatne wnętrze sprawiają, że paluszki z cukinii uzależniają od pierwszego kęsa. Są idealne na przekąskę oraz doskonale sprawdzają się jako dodatek m.in. do dań z grilla.
Jak zrobić panierowane paluszki z cukinii?
Chrupiące paluszki z cukinii są szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej na tę przekąskę nadają się jędrne, małe cukinie. Starsze warzywa mogą mieć twarde nasiona i niesmaczny, włóknisty miąższ. Cukinię myję, kroję na plastry o grubości 1 cm, a następnie w słupki. Do panierowania używam pszennej bułki tartej z dodatkiem parmezanu, mąki pszennej i roztrzepanych jajek. Przed panierowaniem doprawiam cukinię, jednak możesz pominąć ten krok i dodać przyprawy do mąki.
Olej do smażenia paluszków z cukinii powinien mieć temperaturę 175 stopni Celsjusza. Jeżeli będzie chłodny, to przekąska wyjdzie bardzo tłusta, a zbyt wysoka temperatura sprawi, że paluszki spalą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku.
Przepis: Panierowane paluszki z cukinii
Chrupiąca, delikatnie słona przekąska, z wyczuwalną nutą parmezanu i ziół.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 224 w każdej porcji
Składniki
- 2 małe cukinie
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól i pieprz
Na panierkę:
- 1/2 szklanki drobno mielonej bułki tartej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Do smażenia:
- 500 ml oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj i osusz. Pokrój warzywa w plastry, a następnie w paseczki. Postaraj się, żeby paluszki z cukinii miały taką samą grubość i długość. Wskazówka: bardzo soczystą cukinię osusz papierowym ręcznikiem.
- PrzyprawianiePokrojoną cukinię oprósz ziołami prowansalskimi, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko wymieszaj.
- PanierowanieWymieszaj bułkę tartą z parmezanem. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną, a mąkę wsyp na talerzyk. Paluszki z cukinii obtocz najpierw w mące pszennej, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej z aromatycznym serem.
- SmażenieNa dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż paluszki z cukinii małymi partiami, z każdej strony, aż staną się złociste.
Usmażone paluszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wskazówka: jeżeli chcesz zrezygnować ze smażenia, to ułóż obtoczone w panierce paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć paluszki na drugą stronę.
Z czym podawać panierowane paluszki z cukinii?
Panierowane paluszki z cukinii świetnie smakują na ciepło i na zimno. Podaję je z różnymi dodatkami np.:
- sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku;
- sosem pomidorowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pieprzu ziołowego;
- sosem tzatziki na bazie jogurtu, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, startego na tarce ogórka i posiekanego koperku;
- dipem serowym z roztopionego sera cheddar oraz odrobiny oregano i białego pieprzu.
Inne, smaczne dodatki do panierowanych paluszków z cukinii to np. sycący hummus, kremowe guacamole oraz sos salsa.
Czytaj też:
W plasterki cukinii zawijam pyszny farsz. Te roladki można zjeść na przekąskę lub kolacjęCzytaj też:
Połówki cukinii obkładam 2 składnikami i wkładam do piekarnika. Tak robię pyszny obiad za grosze