Zamiast frytek robię te chrupiące paluszki z cukinii. Każdy prosi o przepis

Zamiast frytek robię te chrupiące paluszki z cukinii. Każdy prosi o przepis

Dodano: 
Panierowane paluszki z cukinii
Panierowane paluszki z cukinii Źródło: Shutterstock / Branimir Dobes
Masz ochotę na coś chrupiącego, smacznego i szybkiego w przygotowaniu? Panierowane paluszki z cukinii biją na głowę tradycyjne frytki! Obłędny smak zawdzięczają jednemu dodatkowi.

Chrupiąca panierka i delikatne wnętrze sprawiają, że paluszki z cukinii uzależniają od pierwszego kęsa. Są idealne na przekąskę oraz doskonale sprawdzają się jako dodatek m.in. do dań z grilla.

Jak zrobić panierowane paluszki z cukinii?

Chrupiące paluszki z cukinii są szybkie i proste w przygotowaniu. Najlepiej na tę przekąskę nadają się jędrne, małe cukinie. Starsze warzywa mogą mieć twarde nasiona i niesmaczny, włóknisty miąższ. Cukinię myję, kroję na plastry o grubości 1 cm, a następnie w słupki. Do panierowania używam pszennej bułki tartej z dodatkiem parmezanu, mąki pszennej i roztrzepanych jajek. Przed panierowaniem doprawiam cukinię, jednak możesz pominąć ten krok i dodać przyprawy do mąki.

Olej do smażenia paluszków z cukinii powinien mieć temperaturę 175 stopni Celsjusza. Jeżeli będzie chłodny, to przekąska wyjdzie bardzo tłusta, a zbyt wysoka temperatura sprawi, że paluszki spalą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku.

Przepis: Panierowane paluszki z cukinii

Chrupiąca, delikatnie słona przekąska, z wyczuwalną nutą parmezanu i ziół.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
224 w każdej porcji

Składniki

  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Na panierkę:

  • 1/2 szklanki drobno mielonej bułki tartej
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Do smażenia:

  • 500 ml oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj i osusz. Pokrój warzywa w plastry, a następnie w paseczki. Postaraj się, żeby paluszki z cukinii miały taką samą grubość i długość. Wskazówka: bardzo soczystą cukinię osusz papierowym ręcznikiem.
  2. PrzyprawianiePokrojoną cukinię oprósz ziołami prowansalskimi, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko wymieszaj.
  3. PanierowanieWymieszaj bułkę tartą z parmezanem. Jajka wbij do miseczki i roztrzep widelcem lub rózgą kuchenną, a mąkę wsyp na talerzyk. Paluszki z cukinii obtocz najpierw w mące pszennej, następnie zanurz w roztrzepanym jajku, a na końcu obtocz w bułce tartej z aromatycznym serem.
  4. SmażenieNa dużej, głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż paluszki z cukinii małymi partiami, z każdej strony, aż staną się złociste.

Usmażone paluszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: jeżeli chcesz zrezygnować ze smażenia, to ułóż obtoczone w panierce paluszki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrop oliwą i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po upływie połowy czasu pieczenia obróć paluszki na drugą stronę.

Z czym podawać panierowane paluszki z cukinii?

Panierowane paluszki z cukinii świetnie smakują na ciepło i na zimno. Podaję je z różnymi dodatkami np.:

  • sosem czosnkowym na bazie majonezu, jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku;
  • sosem pomidorowym z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku oraz pieprzu ziołowego;
  • sosem tzatziki na bazie jogurtu, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku, startego na tarce ogórka i posiekanego koperku;
  • dipem serowym z roztopionego sera cheddar oraz odrobiny oregano i białego pieprzu.

Inne, smaczne dodatki do panierowanych paluszków z cukinii to np. sycący hummus, kremowe guacamole oraz sos salsa.

Czytaj też:
W plasterki cukinii zawijam pyszny farsz. Te roladki można zjeść na przekąskę lub kolację
Czytaj też:
Połówki cukinii obkładam 2 składnikami i wkładam do piekarnika. Tak robię pyszny obiad za grosze