Jarski obiad to doskonały pomysł na ciepły dzień. Zjada się go z przyjemnością, nie obciąża zbytnio żołądka i jest łatwy do przygotowania. A dzisiejsza wersja cukinii jest najprostsza z możliwych. Warzywa nie trzeba bowiem wydrążać, ani nadziewać, bo wystarczy je tylko obłożyć prostymi składnikami, a potem upiec.
Jaką cukinię wybrać do pieczenia?
Do pieczenia w połówkach najlepiej nadają się młode, nieduże i cienkie cukinie. Takie nie potrzebują długiego pieczenia, bo dosyć szybko robią się miękkie i smaczne. Jeśli macie większe warzywa, możecie je pokroić w grubsze plasterki, ułożyć w naczyniu, obłożyć składnikami i upiec. Wtedy czas pieczenia też nie będzie zbyt długi.
Jak zrobić cukinię pieczoną pod pierzynką?
Cukinie pieczone pod pierzynką przyrządza się nie dłużej niż 15 minut. Każdą cukinię wystarczy tylko umyć, przekroić wzdłuż na połowę i przyprawić. Potem trzeba je obłożyć dodatkami i już można wstawiać do piekarnika. By warzywo nie wyschło zbytnio w czasie pieczenia, warto piec je pod przykryciem. Możecie użyć zatem naczynia żaroodpornego z pokrywą lub naczynia do zapiekania i kawałka folii aluminiowej.
Przepis: Cukinia pieczona pod pierzynką
Połówki cukinii pieczone z pomidorami i mozzarellą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- 4 małe, młode cukinie
- 4 pomidory
- 250 g białej mozzarelli
- 2 ząbki czosnku
- bazylia lub oregano
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCukinie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój wzdłuż na połowę, natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz solą i pieprzem. Pomidory umyj, przekrój na pół, pokrój w grubsze plasterki. Mozzarellę pokrój w grubsze plasterki, a jeśli cukinie są cienkie, przekrój plasterki sera na pół.
- Obkładanie i pieczeniePołówki cukinii ułóż w naczyniu żaroodpornym przekrojem do góry. Na każdej połówce układaj na przemian plasterki pomidora i mozzarelli. Wierzch skrop oliwą, oprósz ziołami. Naczynie przykryj, cukinię piecz ok. 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Jak podać pieczoną cukinię?
Cukinia pieczona pod pierzynką z pomidorów i sera jest dość lekkim daniem. Możecie je podać np. z pieczonymi ziemniakami lub z gotowanym ryżem albo kuskusem. Dobrym dodatkiem będzie też sos, np. jogurtowo-czosnkowy. Do takiego dania obiadowego warto podać porcję sałaty z dodatkami.
Czytaj też:
Z 3 prostych składników robię obłędną zapiekankę bez mięsa. Prosty przepis na lekki obiad i dodatek do różnych dańCzytaj też:
Szybką zapiekankę robię z 3 składników. To proste danie bez zamieszania w kuchni