Tę sałatkę często podaję na kolację. Dwa dodatki sprawiają, że doskonale syci

Tę sałatkę często podaję na kolację. Dwa dodatki sprawiają, że doskonale syci

Dodano: 
Pożywna sałatka
Pożywna sałatka Źródło: Shutterstock / Jbi Shah
Pożywna sałatka sprawdzi się nie tylko na przekąskę, ale też można zjeść ją na kolację czy w porze lunchu. Przygotowanie takiego wartościowego posiłku nie jest pracochłonne, ani nie zajmuje dużo czasu.

Sałatki należą do potraw, które robi się prosto i szybko, a są zdrowe i pożywne. Na dodatek ich skład można w dowolny sposób modyfikować, zmieniając tylko smak i wartość odżywczą posiłku. Nie trzeba więc się zbytnio przejmować brakiem jednego składnika, bo zwykle można go zastąpić innymi.

Jak sprawić, by sałatka była pożywna?

Pożywne składniki sałatek można podzielić na te bogate w białko i skrobiowe. Do pierwszych należą m.in.: kurczak, ryby, wędliny, boczek, jajko gotowane na twardo, sery, warzywa strączkowe. W drugiej grupie znajdują się np.: ziemniaki, makaron, kasza, ryż, quinoa.

Jak zrobić pożywną sałatkę na kolację?

W skład mojej pożywnej sałatki na kolację wchodzą warzywa oraz dwa pożywne składniki. To quinoa czyli komosa ryżowa oraz ciecierzyca. Dzięki nim sałatką można się nasycić, choć w dalszym ciągu jest lekka dla żołądka.

Jeśli nie macie pod ręką quinoa czy ciecierzycy, możecie sięgnąć po inne dodatki. Równie dobrze sprawdzą się tu np. ryż pełnoziarnisty oraz czerwona fasola albo soczewica. Do sałatki często też dorzucam awokado, które jest bogate w zdrowe tłuszcze. Także zwiększa pożywność sałatki i wprowadza do niej kremowy akcent.

Przepis: Sałatka z quinoa

Pożywna sałatka z dodatkiem quinoa i ciecierzycą

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 3/4 szklanki suchej komosy ryżowej (quinoa)
  • 1 mała puszka ciecierzycy
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 awokado
  • świeża kolendra
  • 20 g ulubionych kiełków
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z 1/2 limonki lub cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie quinoaQuinoa umieść na sitku, przepłucz pod bieżącą wodą. Gotuj w proporcji 1 część quinoa na 2 części wody przez 12–15 minut, aż ziarenka wchłoną cały płyn. Przemieszaj je widelcem, odstaw do wystudzenia.
  2. Szykowanie dodatkówWarzywa oczyść. Paprykę i cebulę pokrój w drobną kostkę, a awokado w większą. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Kolendrę posiekaj.
  3. Łączenie składnikówW salaterce połącz quinoa, warzywa i kolendrę. Z oliwy z oliwek i soku z cytryny przygotuj sos, polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Posyp kiełkami.

Jak przechowywać pożywną sałatkę?

Pożywną sałatkę można przygotować na zapas. Najlepiej starczający na nie dłużej niż na dwa dni. Surowe warzywa są bowiem wrażliwe na przechowywanie i skracają czas świeżości tej przekąski. Sałatkę należy umieścić w zamykanym pojemniku i wstawić do lodówki.

Czytaj też:
W jednej sałatce połącz truskawki i awokado. Pomysł na zdrową i pyszną kolację
Czytaj też:
Te szybkie wrapy przygotowuję często na kolację. Są o wiele smaczniejsze od kanapek