Wyglądają jak z restauracji, a robię je 15 minut. Zawijaski z pyszną pastą znikają błyskawicznie

Wyglądają jak z restauracji, a robię je 15 minut. Zawijaski z pyszną pastą znikają błyskawicznie

Dodano: 
Roladki z wędliny
Roladki z wędliny Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Uwielbiam takie przysmaki, które wyglądają jak z restauracji, a robię je ekspresowo. Moja rodzina zajada je na przekąskę, a nawet kolację. Składniki są zaś proste i bardzo zdrowe. Przygotujcie te zawijaski raz, a będziecie do nich wracać.

Kanapki z wędliną to żadna rewelacja. Lecz gdy wykorzystacie plasterki szynki czy polędwicy do przygotowania przekąski, nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Ja przekonałam się o tym już nie raz. Zobaczcie, jak prosto zrobić pyszne, sycące zawijaski.

Z jakiej wędliny zrobić przekąskowe zawijaski?

Przekąskowe zawijaski najłatwiej będzie przygotować z wędlin o niezbyt dużym przekroju, ale o regularnym kształcie. Można więc sięgnąć po polędwicę sopocką, kiełbasę szynkową czy salami. Jeśli zaś macie większe plasterki, np. szynki, możecie z nich zrobić podobną przekąskę, tyle, że zwijaną w rulon.

Jak zrobić zawijaski z polędwicy i pasty?

Te eleganckie zawijaski są łatwe i szybkie do zrobienia. Zwłaszcza gdy kupi się wędlinę krojoną w plasterki. Wtedy pozostanie w zasadzie przygotować tylko pastę. Ja do tej przekąski robię pastę jajeczną, bo moja rodzina za nią przepada i świetnie tu pasuje. W tym celu gotuję na twardo jajka, a po posiekaniu łączę je z prostymi dodatkami. Pasta nie może być zbyt rzadka, bo wtedy będzie wypływać. Lepiej więc nie dodawać do niej za dużo majonezu.

Przepis: Przekąskowe zawijaski

Zawijaski z plasterków polędwicy, sałaty i pasty jajecznej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 8 grubszych plasterków polędwicy sopockiej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • kawałek cebuli
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 8 liści sałaty
  • 8 nitek korbacza, makaronu lub szczypiorku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę, starty ser, majonez i musztardę. Wymieszaj, dopraw do smaku. Liście sałaty opłucz, osusz.
  2. Formowanie zawijaskówNa każdym plasterku wędliny połóż liść sałaty, a potem łyżkę pasty. Boki wędliny załóż na siebie, przekąskę obwiąż nitką korbacza, makaronu lub szczypiorkiem.

Ta pasta też pasuje do zawijasków z wędliny

Oprócz pasty jajecznej, do zawijasków z wędliny będą też pasować inne pasty. Szczególnie polecam pasty warzywne, które są lekkie i zdrowe. Może to więc być pasta np. z bakłażana czy marchewki. Dobrze sprawdzi się także pasta twarogowa, do której dodamy np. posiekaną zieleninę, suszone pomidory czy oliwki.

Czytaj też:
Lekkie roladki robię na liściach sałaty. To smaczna, zdrowa i nietucząca przekąska
Czytaj też:
Plastry bakłażana smaruję kremową masą. Ta prosta przekąska jest hitem w moim domu