Kanapki z wędliną to żadna rewelacja. Lecz gdy wykorzystacie plasterki szynki czy polędwicy do przygotowania przekąski, nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Ja przekonałam się o tym już nie raz. Zobaczcie, jak prosto zrobić pyszne, sycące zawijaski.
Z jakiej wędliny zrobić przekąskowe zawijaski?
Przekąskowe zawijaski najłatwiej będzie przygotować z wędlin o niezbyt dużym przekroju, ale o regularnym kształcie. Można więc sięgnąć po polędwicę sopocką, kiełbasę szynkową czy salami. Jeśli zaś macie większe plasterki, np. szynki, możecie z nich zrobić podobną przekąskę, tyle, że zwijaną w rulon.
Jak zrobić zawijaski z polędwicy i pasty?
Te eleganckie zawijaski są łatwe i szybkie do zrobienia. Zwłaszcza gdy kupi się wędlinę krojoną w plasterki. Wtedy pozostanie w zasadzie przygotować tylko pastę. Ja do tej przekąski robię pastę jajeczną, bo moja rodzina za nią przepada i świetnie tu pasuje. W tym celu gotuję na twardo jajka, a po posiekaniu łączę je z prostymi dodatkami. Pasta nie może być zbyt rzadka, bo wtedy będzie wypływać. Lepiej więc nie dodawać do niej za dużo majonezu.
Przepis: Przekąskowe zawijaski
Zawijaski z plasterków polędwicy, sałaty i pasty jajecznej
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 8 grubszych plasterków polędwicy sopockiej
- 4 jajka
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- kawałek cebuli
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
- 8 liści sałaty
- 8 nitek korbacza, makaronu lub szczypiorku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka ugotuj na twardo, wystudź, obierz, posiekaj. Dodaj posiekaną cebulę, starty ser, majonez i musztardę. Wymieszaj, dopraw do smaku. Liście sałaty opłucz, osusz.
- Formowanie zawijaskówNa każdym plasterku wędliny połóż liść sałaty, a potem łyżkę pasty. Boki wędliny załóż na siebie, przekąskę obwiąż nitką korbacza, makaronu lub szczypiorkiem.
Ta pasta też pasuje do zawijasków z wędliny
Oprócz pasty jajecznej, do zawijasków z wędliny będą też pasować inne pasty. Szczególnie polecam pasty warzywne, które są lekkie i zdrowe. Może to więc być pasta np. z bakłażana czy marchewki. Dobrze sprawdzi się także pasta twarogowa, do której dodamy np. posiekaną zieleninę, suszone pomidory czy oliwki.
Czytaj też:
Lekkie roladki robię na liściach sałaty. To smaczna, zdrowa i nietucząca przekąskaCzytaj też:
Plastry bakłażana smaruję kremową masą. Ta prosta przekąska jest hitem w moim domu