Plastry bakłażana smaruję kremową masą. Ta prosta przekąska jest hitem w moim domu

Plastry bakłażana smaruję kremową masą. Ta prosta przekąska jest hitem w moim domu

Dodano: 
Roladki z bakłażana
Roladki z bakłażana Źródło: Shutterstock / Tanya Sid
Bakłażan to bardzo ciekawe warzywo. Samo w sobie nie ma smaku, ale potrafi zamienić się we wspaniałą przekąskę. Wystarczy krótka obróbka termiczna i kremowy farsz. Sprawdźcie, jak zrobić przepyszne roladki z bakłażana.

Ja i moja rodzina uwielbiamy przekąski. Ciepłe, zimne, mniej i bardziej pożywne. Ostatnim przebojem w moim domu są roladki z bakłażana. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy zjada je ze smakiem. Świetnie nadają się też na przystawkę, a nawet kolację. Mój mąż często zabiera je na lunch do pracy.

Jak przygotować bakłażan na roladki?

Bakłażan to warzywo, którego nie zaleca się jeść na surowo. I dobrze, bo dopiero po obróbce termicznej, robi się przepyszny. Planując roladki z bakłażana warzywo należy umyć, wytrzeć i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Teraz wystarczy je usmażyć na patelni grillowej, upiec na grillu lub w piekarniku. Dzięki temu warzywo nabierze smaku, aromatu, odpowiedniej miękkości i elastyczności.

Jak zrobić roladki z bakłażana?

Roladki z bakłażana robi się raz-dwa. Najwięcej czasu w ich przyrządzaniu zajmie usmażenie czy upieczenie plastrów bakłażana. Potem każdy plaster wystarczy posmarować doprawionym twarożkiem i zwinąć roladkę. Ta przekąska wygląda apetycznie i jest naprawdę smaczna.

Przepis: Roladki z bakłażana

Przekąska z plastrów bakłażana i kremowej masy

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 g serka śmietankowego
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. koperku, natki pietruszki, bazylii, mięty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie bakłażanaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut, by warzywo puściło sok. Osusz ręcznikiem papierowym, lekko posmaruj oliwą. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż bakłażan zmięknie i ładnie się zrumieni.
  2. Formowanie roladekW miseczce wymieszaj serek śmietankowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Usmażone plastry bakłażana smaruj farszem i zwijaj roladki. Udekoruj je zieleniną.

Czym nadziać roladki z bakłażana?

Do przygotowania roladek z bakłażana można też użyć innego farszu. Świetnie jako nadzienie sprawdzą się np.: kozi ser, pasta z suszonych pomidorów, pasta z oliwek (tapenada) czy z orzechów włoskich. Do roladek można też dołożyć plasterek szynki dojrzewającej czy sera żółtego, rukolę, listki świeżego szpinaku, a nawet pestki granatu.

Czytaj też:
Pomysł na roladki z truskawkami podsunęły mi dzieci. Robię je ekspresowo z naleśników
Czytaj też:
Mama pokazała mi te chrupiące roladki. Każdy, kto spróbuje, chce dokładkę. Zobacz, czemu