Ja i moja rodzina uwielbiamy przekąski. Ciepłe, zimne, mniej i bardziej pożywne. Ostatnim przebojem w moim domu są roladki z bakłażana. Nie ma przy nich dużo pracy, a każdy zjada je ze smakiem. Świetnie nadają się też na przystawkę, a nawet kolację. Mój mąż często zabiera je na lunch do pracy.
Jak przygotować bakłażan na roladki?
Bakłażan to warzywo, którego nie zaleca się jeść na surowo. I dobrze, bo dopiero po obróbce termicznej, robi się przepyszny. Planując roladki z bakłażana warzywo należy umyć, wytrzeć i pokroić wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Teraz wystarczy je usmażyć na patelni grillowej, upiec na grillu lub w piekarniku. Dzięki temu warzywo nabierze smaku, aromatu, odpowiedniej miękkości i elastyczności.
Jak zrobić roladki z bakłażana?
Roladki z bakłażana robi się raz-dwa. Najwięcej czasu w ich przyrządzaniu zajmie usmażenie czy upieczenie plastrów bakłażana. Potem każdy plaster wystarczy posmarować doprawionym twarożkiem i zwinąć roladkę. Ta przekąska wygląda apetycznie i jest naprawdę smaczna.
Przepis: Roladki z bakłażana
Przekąska z plastrów bakłażana i kremowej masy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g serka śmietankowego
- 1–2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanych świeżych ziół, np. koperku, natki pietruszki, bazylii, mięty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Smażenie bakłażanaBakłażan umyj, wytrzyj, pokrój wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz je solą, odstaw na 15 minut, by warzywo puściło sok. Osusz ręcznikiem papierowym, lekko posmaruj oliwą. Smaż po kilka minut z każdej strony, aż bakłażan zmięknie i ładnie się zrumieni.
- Formowanie roladekW miseczce wymieszaj serek śmietankowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Usmażone plastry bakłażana smaruj farszem i zwijaj roladki. Udekoruj je zieleniną.
Czym nadziać roladki z bakłażana?
Do przygotowania roladek z bakłażana można też użyć innego farszu. Świetnie jako nadzienie sprawdzą się np.: kozi ser, pasta z suszonych pomidorów, pasta z oliwek (tapenada) czy z orzechów włoskich. Do roladek można też dołożyć plasterek szynki dojrzewającej czy sera żółtego, rukolę, listki świeżego szpinaku, a nawet pestki granatu.
Czytaj też:
Pomysł na roladki z truskawkami podsunęły mi dzieci. Robię je ekspresowo z naleśnikówCzytaj też:
Mama pokazała mi te chrupiące roladki. Każdy, kto spróbuje, chce dokładkę. Zobacz, czemu