Placuszki najczęściej kojarzą się ze słodkim śniadaniem. Wytrawna wersja popularnej potrawy pozwala bez wysiłku i wielkich wydatków przygotować fantastyczne danie główne, które przełamuje kulinarną rutynę. Placuszki z mojego przepisu to świetny pomysł na każdy posiłek w ciągu dnia.
Dlaczego warto przygotować placuszki z szynką?
Placuszki z szynką to prosty sposób na wyczarowanie czegoś smacznego z zaledwie kilku produktów, które często mamy pod ręką. Przygotowanie tego dania zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a koszt składników jest minimalny. Przepis możesz modyfikować, dodając inną wędlinę, drobno pokrojone i podsmażone mięso drobiowe oraz różne warzywa. Zmiana przepisu podstawowego pozwala nie tylko urozmaicić menu, ale także dopasować skład dania do tego, jakie produkty masz akurat pod ręką.
Jak przygotować placuszki z szynką?
Przygotowanie aromatycznych i sycących placuszków z szynką jest tak proste, że poradzi sobie z nim każdy – nawet osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Wystarczy pokroić składniki i połączyć je z jajkami, mlekiem oraz mąką pszenną (ciasto jak na naleśniki, ale nieco gęstsze). Placki smażę na klarowanym maśle lub oleju, ale możesz zrezygnować ze smażenia, uformować niewielkie placuszki na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji dodatków, z którymi najczęściej podaję placuszki z szynką.
Przepis: Placuszki z szynką
Pożywne i smaczne placki idealne na kolację i jako przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 543 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 300 ml mleka
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 150 g ulubionej szynki
- 150 g żółtego sera
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mała cebula
- 1 łyżeczka oregano
- pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówJajka i mleko ogrzej do temperatury pokojowej. Szynkę pokrój w małą kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Cebulę obierz i pokrój w kostkę lub cienkie piórka. Kukurydzę odsącz na sitku.
- Przygotowanie ciastaPołącz mleko z jajkami, mąką pszenną i solą, a następnie odstaw ciasto na kilka minut, żeby odpoczęło. Składniki możesz wymieszać rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach.
- Łączenie składnikówDodaj do ciasta szynkę, ser, kukurydzę, cebulę oraz oregano i wymieszaj. Dopraw ciasto do smaku świeżo zmielonym pieprzem oraz solą (opcjonalnie).
- SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta, formując placuszki o średnicy 6-8 cm. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe placuszki odsącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Jak i z czym podawać placuszki z szynką?
Placuszki z szynką najlepiej smakują na ciepło. Podaję je z różnymi dodatkami, np.:
- gęstą, kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim,
- sosem czosnkowym na bazie jogurtu lub śmietany, z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku i natki pietruszki,
- ketchupem lub łagodnym sosem chili,
- ciepłym sosem pomidorowym z koperkiem,
- szczypiorkiem, natką pietruszki, koperkiem lub cebulką dymką,
- sałatką z rukoli, roszponki i pomidorków koktajlowych.
Czytaj też:
Te racuchy smakują jak u babci. Sprawdź prosty przepis, który podbija sercaCzytaj też:
Chrupiące placki ziemniaczane? To nie tylko kwestia ziemniaków. Sprawdź, co robi różnicę