Gdy rodzina ma ochotę na pizzę, wyciągam z lodówki ciasto francuskie. Przekąskę robię raz-dwa

Gdy rodzina ma ochotę na pizzę, wyciągam z lodówki ciasto francuskie. Przekąskę robię raz-dwa

Dodano: 
Minipizze
Minipizze Źródło: Shutterstock / HungryCat
Pizza to ulubiona potrawa nie tylko dzieci. W moim domu często serwuję ją na kolację. Jej najszybszą wersję robię z ciasta francuskiego. Też wychodzi smaczna, a mało przy niej pracy. Taką przekąskę robię w 20 minut.

Klasyczną pizzę robi się na lekkim cieście drożdżowym. Do jego przygotowania wykorzystuje się: mąkę, drożdże, oliwę z oliwek i płyn. Choć ciasto jest proste, to jednak po wyrobieniu musi wyrosnąć, by smakowało jak należy. A to zajmuje trochę czasu. Gdy więc chcecie przyspieszyć przygotowanie tej ciepłej przekąski, możecie sięgnąć po ciasto francuskie. Z niego błyskawicznie zrobicie minipizze.

Czym można zastąpić ciasto drożdżowe w pizzy?

Pizza na cieście drożdżowym to klasyka. Jednak podobną potrawę możecie przygotować na innych spodach. Może to być ciasto francuskie, ale nie tylko. W tej roli awaryjnie dobrze też sprawdzi się gotowa tortilla czy naleśnik. Pizza wyjdzie cieniutka, ale dzięki użytym dodatkom będzie miała pożądany smak.

Jak zrobić minipizze na cieście francuskim?

W moich minipizzach ciasto i kształt nie mają wiele wspólnego z pizzą. Jednak dzięki użyciu dodatków charakterystycznych dla tej potrawy, przekąska smakuje niczym pizza. Tak więc rozwinięte ciasto francuskie kroję w prostokąty, smaruję sosem pomidorowym, układam ulubione dodatki i całość posypuję startym serem. Potem całość trafia do gorącego piekarnika, by 10 minutach rodzina mogła się cieszyć pyszną, ciepłą przekąską.

Przepis: Ekspresowe mini pizze

Mini pizze na cieście francuskim

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 275 g ciasta francuskiego
  • 1/2 szklanki passaty
  • sól, pieprz
  • oregano
  • 2-3 pieczarki
  • ok. 200 dag wędliny, np. plasterków grubej kiełbasy, salami, szynki
  • 150 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

  1. Formowanie przekąskiCiasto francuskie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozwiń je, pokrój na nieduże prostokąty. Passatę dopraw oregano, solą i pieprzem. Sosem posmaruj porcje ciasta. Na każdej porcji połóż trochę pokrojonych pieczarek, przykryj plasterkiem wędliny, a potem posyp startym serem.
  2. Pieczenie pizzBlachę z przekąską wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok. 210 stopni Celsjusza (ogrzewanie góra-dół). Mini pizze piecz 10-15 minut, aż ciasto będzie rumiane, a ser roztopiony.

Pomysły na dodatki do pizzy

Obowiązkowe dodatki do pizzy to sos pomidorowy i ser mozzarella. Pozostałe dodaje się według uznania. Można więc sięgnąć po wędliny, np.: szynkę, salami, wędzony boczek, a także po warzywa np.: pomidory, cebulę, kukurydzę, oliwki oraz pieczarki. Dobrym pomysłem jest też dorzucenie wyrazistego w smaku sera, np. z niebieską pleśnią czy odrobiny sera feta.

Czytaj też:
Chrupiąca przekąska z ciasta francuskiego w pół godziny. Tylko 3 składniki i obłędny smak
Czytaj też:
Banany owijam gotowym ciastem i wstawiam do piekarnika. Smakują, że palce lizać