Na talerzu widzisz grzybki wyrastające z zielonego mchu, czyli pieczarki i koperek. A pod spodem pożywne połączenie jajek, majonezu i sera. To wszystko, co jest potrzebne, aby zrobić tę pyszną i efektownie wyglądającą przekąskę.
Jak zrobić jajka z pieczarkami?
Można powiedzieć, że ten przepis to jedna z wielu wariacji na temat jajek z majonezem, bo te dwa składniki są bazą całej przekąski. My do majonezu dodaliśmy jeszcze garść żółtego sera (najlepiej zetrzeć go na drobnych oczkach tarki). Wierzch to podsmażone plasterki pieczarek i koperek, który wygląda tu niczym leśny mech. Ze zrobieniem takiej dekoracji poradzi sobie każdy, nie trzeba mieć tu żadnych specjalnych zdolności kulinarnych.
Przepis: Jajka z pieczarkami
Prosta przekąska.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 334 w każdej porcji
Składniki
- 4 ugotowane na twardo jajka
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki startego żółtego sera
- 2 łyżki posiekanego drobno koperku
- 2 pieczarki
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówMajonez wymieszaj z tartym serem. Pieczarki pokrój w plasterki i przesmaż każdy z obu stron na maśle. Dopraw solą i pieprzem, zostaw do ostudzenia.
- Robienie przekąskiJajka przekrój na połówki. Na każdą nałóż majonez z serem, ułóż plasterek pieczarki i posyp koperkiem.
Jajka z pieczarkami ułóż na półmisku (możesz go wyłożyć liśćmi sałaty lub rukoli). Jajka świetnie smakują z dobrym pieczywem i są idealną przekąską na Wielkanoc.
Inne pomysły na jajka z pieczarkami
Jajka z pieczarkami możesz dekorować na wiele sposobów. Mech z koperku to tylko jedna z opcji. Można na jajkach układać też inne wzorki, a obok pieczarek można kłaść na mieszankę majonezu i sera także kawałki kolorowej papryki, plasterki ogórków konserwowych czy plasterki oliwek. Dobrze się sprawdzą też wszelkie zielone dodatki, nie tylko koperek, ale też natka pietruszki, szczypiorek czy aromatyczna kolendra.
Jeśli niekoniecznie chcesz bawić się w układanie pieczarek i koperku na majonezie, a zaintrygował cię sam pomysł na połączenie smaków, możesz przygotować tę przekąskę w inny sposób. Pieczarki pokrój wówczas w drobną kostkę, przesmaż na maśle i po wystudzeniu razem z koperkiem dodaj do majonezu i sera. Taką mieszankę nakładaj na połówki jajek.
Czytaj też:
Biorę ciasto francuskie i 3 proste składniki. To ostatnio nasza ulubiona kolacjaCzytaj też:
Nie znam apetyczniejszej przekąski od tych roladek. Są lekkie, smaczne i trudno od nich przytyć