Nie znam apetyczniejszej przekąski od tych roladek. Są lekkie, smaczne i trudno od nich przytyć

Nie znam apetyczniejszej przekąski od tych roladek. Są lekkie, smaczne i trudno od nich przytyć

Dodano: 
Spring rollsy
Spring rollsy Źródło: Shutterstock / Nunung Noor Aisyah
Gdy za oknem robi się ciepło, wiele osób dochodzi do wniosku, że przydałoby się stracić nieco na wadze. Ale jak, skoro ciągle chce się jeść? Możecie sięgać po lekkie przekąski, które świetnie hamują głód, ale nie tuczą. Oto przepis na jedną z nich.

Przekąski to małe posiłki, które spożywamy między tymi głównymi. Zwykle służą zaspokojeniu głodu, często też sięgamy po nie z łakomstwa. Niezależnie od powodu, dobrze by było, by przekąski były zdrowe i niezbyt kaloryczne. Tak by zaspokoiły głód, ale wartością kaloryczną nie przewyższały głównych posiłków. To ważne dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Dziś mam dla was taką mało u nas popularną, a niezwykle smaczną i wartościową przekąskę.

Co to są spring rolls'y?

Spring rolls'y pochodzą z kuchni azjatyckiej, ale są coraz popularniejsze na całym świecie. Zgodnie z nazwą, która w tłumaczeniu znaczy „wiosenne ruloniki” jest to lekka przekąska wprost idealna na wiosnę. Składa się bowiem przede wszystkim z warzyw, ale może też zawierać dodatek mięs czy krewetek. Składniki te zawija się w papier ryżowy, który ma delikatny smak i dobrze trzyma całość. Spring rolls'y w kuchni wietnamskiej podaje się na surowo, zaś w chińskiej czy tajskiej, zwykle po usmażeniu.

Jak zrobić spring rolls'y?

Spring rolls'y, które chcę wam dziś zaproponować nie wymagają smażenia. Dzięki temu robi się je szybko i są lekkostrawne. Jak je zrobić? Należy usmażyć mięso i pokroić warzywa w słupki. Potrzebny też będzie papier ryżowy, który należy zwilżyć, by zrobił się elastyczny. Kładziemy na nim liście sałaty, a potem przygotowane dodatki i całość zawijamy w dość ścisłe roladki.

Przepis: Spring rolls

Lekka przekąska z warzyw, mięsa i papieru ryżowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
azjatycka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 4 arkusze papieru ryżowego
  • 1 pierś z kurczaka ok. 200 g
  • 2 marchewki
  • 1 ogórek
  • kawałek czerwonej kapusty
  • kilka liści sałaty masłowej lub karbowanej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaPierś z kurczaka opłucz, wrzuć na lekko osolony wrzątek z dodatkiem pieprzu i gotuj ok. 10 minut. Po tym czasie wyjmij ją, wystudź i pokrój w słupki.
  2. Przygotowanie warzywLiście sałaty opłucz, osusz. Marchewki oczyść, każdą przekrój na połowę i pokrój w słupki. Ogórek umyj, obierz, pokrój w słupki. Kapustę oczyść, pokrój w długie paski.
  3. Formowanie roladekPapier ryżowy zamocz w letniej wodzie na kilka sekund, aż stanie się elastyczny. Każdy arkusz przykryj liśćmi sałaty. Potem ułóż na jednej jego połowie pokrojone warzywa i mięso. Boki papieru załóż do środka i zwiń dość ścisły rulon. W ten sam sposób zużyj wszystkie składniki.

Wskazówka: Spring rolls'y najlepiej podawać z lekkim sosem o azjatyckich nutach smakowych.

Inne pomysły na zdrowe przekąski

Jeśli chcecie, by wasze przekąski były zdrowe, postawcie na warzywa i owoce. Jedne i drugie możecie po prostu chrupać i takie są najwartościowsze. Możecie też na ich bazie przygotować np. sałatkę czy smoothie. Smaczną przekąską będą też słupki warzyw jedzone np. z sosem jogurtowym czy z hummusem, koreczki, a także orzechy.

Czytaj też:
Ta przekąska to moje odkrycie. Poznaj sekret banalnie prostych placuszków na raz
Czytaj też:
Zielona sałatka z jajkiem wychodzi na zdrowie i sprzyja szczupłej sylwetce. Robię ją z 4 składników