Już nie kupuję prażonej cebulki. Robię ją sama, bo moje dzieci kochają tę chrupiącą posypkę

Już nie kupuję prażonej cebulki. Robię ją sama, bo moje dzieci kochają tę chrupiącą posypkę

Dodano: 
Prażona cebulka
Prażona cebulka Źródło: Shutterstock / Ika Hilal
Prażona cebulka to coś innego, niż cebula zeszklona. Ta pierwsza też jest pełna smaku, ale przy tym chrupie. Dzięki temu często wykorzystuje się ją jako posypkę do różnych potraw, np. hamburgerów, sałatek. Oto, jak ją zrobić.

Prażoną cebulkę można kupić gotową. Jak dla mnie jej opakowania zwykle są jednak za duże i często ta niewykorzystana część, dużo traci na smaku i chrupkości. Dlatego wolę sama przygotowywać ją w domu, w takich ilościach, jakich potrzebuję na kilka najbliższych dni. Mały zapas tej chrupiącej posypki jest rzeczywiście dobrym rozwiązaniem, bo można ją dodawać do wielu potraw.

Jaka cebula jest najlepsza do prażenia?

Odmian cebuli jest kilka i w sumie każdą można prażyć. Jednak moim zdaniem najlepsze efekty osiąga się z cebuli tradycyjnej, czyli żółtej. Ma ona sporą zawartość cukrów, dzięki którym ładnie karmelizuje. Można też użyć cebuli białej lub szalotki, które są delikatniejsze a w smaku. Najmniej nadaje się cebula czerwona, która nie zadawala mnie pod kątem koloru, ani chrupkości.

Jak zrobić prażoną cebulkę?

Przed prażeniem cebulę należy obrać i rozdrobnić. Można ją pokroić na kilka sposobów, w zależności od tego, jak się lubi. Można więc kroić cebulę w piórka, krążki lub półkrążki. Ja jednak najbardziej lubię tę pokrojoną w sporą kostkę. Jest idealna w roli posypki. Gdy już mamy kawałeczki cebuli, przychodzi pora na jej panierowanie i smażenie. To właśnie prosta panierka robi tu dużą różnicę, bo potrafi nadać przyjemnej chrupkości.

Przepis: Prażona cebulka

Chrupiąca cebula smażona w lekkiej panierce

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże cebule (najlepiej żółte)
  • 2-3 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cebuliObierz cebule i pokrój w cienkie krążki lub kostkę. Rozdziel warstwy cebuli, by powstały pojedyncze kawałki. Osusz cebulę papierowym ręcznikiem.
  2. Smażenie cebuliW misce wymieszaj mąkę, sól i paprykę. Dodaj do niej cebulę, wymieszaj. Przesyp na sito i potrząsając, usuń nadmiar panierki. Cebulę kładź partiami na dobrze rozgrzany olej i smaż po 2-3 minuty, aż będzie złocista i chrupiąca. Wyjmij ją łyżką cedzakową i osącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Wskazówka: Uprażoną cebulkę można dodatkowo podsuszyć w piekarniku. Wystarczy 10-15 minut w 100 stopniach Celsjusza.

Prażona cebulka – kilka wskazówek

Prażoną cebulką można posypywać różne potrawy. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do hot-dogów, hamburgerów, zapiekanek, sałatek, zup-kremów, a także wielu dań kuchni azjatyckiej, mięs i gulaszy oraz potraw z kasz i ryżu. Oto kilka wskazówek, które pozwolą maksymalnie cieszyć się jej smakiem.

  • Gotową, wystudzoną cebulkę można przesypać do słoika, szczelnie go zamknąć i trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu nawet do 2 tygodni.
  • Przed smażeniem cebulę należy osuszyć ręcznikiem papierowym, bo wtedy lepiej się upraży.
  • Do panierowania można użyć mąki ryżowej lub kukurydzianej, dla większej chrupkości.
  • Olej, w którym smaży się cebulkę powinien być dobrze rozgrzany. Wtedy cebulka usmaży się na chrupko i nie wchłonie za dużo tłuszczu.

Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję dwa chrupiące warzywa. Mogę jeść taką surówkę codziennie
Czytaj też:
Ziemniaki zapiekam z dwoma dodatkami. To jedna z tańszych i smaczniejszych przekąsek, jakie znam