Połączenie delikatnej kapusty pekińskiej z gotowanym kurczakiem i świeżymi warzywami to mój sprawdzony przepis na pyszne, sycące i lekkie danie. Dzięki dodatkowi mięsa z rosołu przygotowanie pełnowartościowego posiłku zajmuje mi zaledwie 10 minut.
Jak zrobić pożywną sałatkę z kapusty pekińskiej z kurczakiem?
Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem to efekt jednego z moich kulinarnych eksperymentów. Zastanawiałem się, co zrobić z mięsa drobiowego, na którym gotowałem niedzielny rosół, a ponieważ panowały afrykańskie upały, pierogi z mięsem, uszka lub krokiety nie wchodziły w grę. Wymieszałem więc mięso z rosołu z kapustą pekińską oraz innymi warzywami, które miałem pod ręką i powstała obłędnie pyszna sałatka, której smak dodatkowo podbiłem sosem jogurtowo-czosnkowym z oregano.
Porada: gotowane mięso z rosołu możesz zastąpić smażoną, pieczoną lub grillowaną piersią z kurczaka. Idealnie sprawdzi się również wędzony kurczak.
Samo przygotowanie potrawy nie jest praco- i czasochłonne, a efekt naprawdę zaskakuje. Wystarczy chwila krojenia i mieszania, żeby delektować się smacznym i zdrowym posiłkiem. Przepis podstawowy możesz dowolnie modyfikować, dopasowując potrawę do indywidualnych preferencji lub składników, którymi akurat dysponujesz.
Przepis: Sałatka z kapusty pekińskiej z kurczakiem
Genialny pomysł na lekkie, szybkie i tanie danie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała kapusta pekińska
- 300 g gotowanego mięsa z piersi lub udek kurczaka
- 1 średni ogórek szklarniowy
- 1 średnia papryka czerwona
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 mały pęczek cebulki dymki
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- sól i pieprz
Na sos:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki oregano
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie warzywKapustę pekińską umyj, osusz i pokrój na cienkie paski. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Ogórek umyj, osusz i pokrój w cienkie plasterki lub kostkę. Cebulę dymkę i natkę pietruszki umyj, osusz i posiekaj. Kukurydzę odsącz na sitku z zalewy.
- Przygotowanie kurczakaGotowane mięso z udek, piersi lub innej części kurczaka porwij na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj.
- Wymieszanie sosuCzosnek obierz, przeciśnij przez praskę i utrzyj z 1/3 łyżeczki soli. Dodaj jogurt naturalny, sok z cytryny, oregano i wymieszaj. Dopraw sos do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
- Łączenie składnikówDo miski z kurczakiem dodaj warzywa i wymieszaj.
Jak podawać sałatkę z kapusty pekińskiej z kurczakiem?
Sałatkę tuż przed podaniem doprawiam solą i pieprzem oraz polewam sosem. Wyśmienicie smakuje ze świeżym pieczywem, grzankami oraz paluchami z ciasta francuskiego lub drożdżowego. Możesz również posypać sałatkę uprażonym na suchej patelni sezamem, nasionami słonecznika, pestkami dyni lub orzechami. Dodadzą one daniu eleganckiej chrupkości.
Inne wersje sosu do sałatki z gotowanym kurczakiem i warzywami
Do sałatki z powyższego przepisu robię zarówno łagodne w smaku sosy na bazie jogurtu naturalnego np. sos ziołowy, sos z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią oraz sos paprykowy, jak i sos z oliwy, soku z cytryny, miodu i ostrej musztardy. Jeżeli lubisz pikantne potrawy, to polecam przygotować sos na bazie oliwy, miodu, soku z cytryny oraz świeżej papryczki chili.
Czytaj też:
Do świeżych warzyw dorzucam zdrowy składnik. Ta lekka sałatka jest idealna na podwieczorek lub kolacjęCzytaj też:
To najzdrowsza i najlepsza sałatka na domówki. Przepis mam od przyjaciółki