Te proste roladki są pyszne i efektowne. Robię je 10 minut z kilku składników

Te proste roladki są pyszne i efektowne. Robię je 10 minut z kilku składników

Dodano: 
Rybne roladki
Rybne roladki Źródło: Shutterstock / Teresa Kasprzycka
By podać na stół coś smacznego i eleganckiego wcale nie musicie tracić mnóstwa czasu. Wystarczy tylko wybierać takie potrawy, które robi się raz-dwa. Należą do nich ekspresowe roladki rybne, które można podać w Wigilię lub Święta.

Przygotowanie Świąt kosztuje sporo czasu i wysiłku. Oprócz sprzątania, trzeba jeszcze pogotować i kupić prezenty. Warto więc, tam gdzie można, ograniczyć sobie ilość pracy. Jedną z takich propozycji, które mogą wam ułatwić przyrządzanie świątecznych potraw są te proste roladki. Robię je z wędzonego łososia i kilku dodatków. Nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale też są bardzo smaczne.

Czym napełnić rybne roladki?

Dobrą podstawą nadzienia do roladek z wędzonego łososia jest kremowy twarożek. Może to być twarożek kanapkowy, a nawet twaróg sernikowy, które zostaną odpowiednio doprawione. To jednak z czym je połączymy, zależy już tylko i wyłącznie od naszych gustów i pomysłowości. Twarożek można bowiem wymieszać z posiekanymi ziołami, z kawałkami pokrojonych warzyw, np. awokado, papryki, świeżego ogórka. Oprócz twarożku w plaster ryby można też zawinąć np. listki rukoli, półplasterki cytryny.

Jak zrobić roladki z wędzonego łososia?

Przygotowanie roladek z wędzonego łososia trwa dosłownie chwilę. Gdy kupicie łososia pokrojonego w plastry, wystarczy tylko przygotować do niego proste nadzienie. Ja robię je zwykle z kremowego twarożku, chrzanu i ziół. Zamiast chrzanu można jednak użyć czosnku, a zioła zastąpić np. świeżym ogórkiem.

Przepis: Roladki z wędzonego łososia

Roladki z wędzonego łososia z kremowym twarożkiem

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
60 w każdej porcji

Składniki

  • 8 plastrów wędzonego łososia
  • 150 g kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 łyżeczki posiekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie twarożkuTwarożek wymieszaj z tartym chrzanem i posiekanym koperkiem. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  2. Formowanie roladekCytrynę wyszoruj, pokrój w półplasterki. Na każdy plaster wędzonego łososia połóż 2 łyżeczki twarożku i plasterek cytryny. Zwiń roladki.

Wskazówka: Roladki z łososia najładniej będą się prezentować ułożone na białym półmisku, włożonym liśćmi sałaty.

Z jakiej ryby można zrobić roladki?

Na przekąskowe rybne roladki doskonale nadaje się nie tylko wędzony łosoś, ale też inna ryba. Świetnie sprawdzi się tu wędzony pstrąg łososiowy, który jest nieco tańszy. Natomiast wygląda i smakuje bardzo podobnie, do łososia. Jest więc idealnym zamiennikiem.

Czytaj też:
Śledzie w tym wyrazistym sosie są dobre na Wigilię i świąteczną przystawkę. Zrobisz je raz-dwa
Czytaj też:
Najlepszy przepis na sałatkę warstwową z tuńczykiem. Idealne danie na święta robię w 30 minut