Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut

Ta ekspresowa sałatka z 4 składników smakuje jak milion dolarów. Robię ją w 15 minut

Dodano: 
Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka
Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka Źródło: Shutterstock
A to feler – westchnął u Brzechwy seler i powędrował do mojej ekspresowej sałatki. Przygotowałam ją na bazie kukurydzy, selera i jabłka.

Kukurydza, seler i jabłko to trio, które wspaniale sprawdzi się w mojej szybkiej przekąsce. Co istotne, składniki te sprawią, że sałatka będzie doskonałym źródło błonnika, witamin, a także minerałów takich jak magnez, fosfor i potas.

Jak przygotować sałatkę z kukurydzy, selera i jabłka?

Przygotowanie sałatki nie jest ani pracochłonne, ani skomplikowane. Wystarczy, że obierzesz i pokroisz składniki, a potem je wymieszasz. Aby ta warzywno-owocowa sałatka wyglądała jeszcze bardziej apetycznie, możesz dodać trochę posiekanej świeżej natki pietruszki lub mięty. Zielony akcent będzie nie tylko ładnie wyglądał, ale także wzbogaci smak dania.

Porada: aby sałatka miała zrównoważony smak, najlepiej wybierać kwaśne jabłka, które dobrze kontrastują ze słodyczą kukurydzy konserwowej i łagodnością selera. Jabłka słodkie mogą sprawić, że sałatka będzie zbyt słodka.

Przepis: Sałatka z kukurydzy, selera i jabłka

Ekspresowa warzywno-owocowa sałatka. Świetnie komponuje się ze świątecznymi potrawami.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
98 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka kukurydzy (około 300 g)
  • 2 średnie jabłka
  • 1 mały seler korzeniowy (około 200 g)
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówOtwórz puszkę kukurydzy, odcedź ją i przepłucz wodą. Seler obierz, umyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Seler i jabłka skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. W dużej misce wymieszaj kukurydzę, jabłka i seler.
  2. Dodatek sosuDodaj majonez lub jogurt. Całość dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  3. SerwowaniePrzełóż sałatkę do miseczek i podawaj od razu lub schłodzoną w lodówce przez 10-15 minut przed podaniem.

Co dodać do ekspresowej sałatki – majonez czy jogurt?

W moim przepisie postawiłam na majonez, jeśli chcesz obniżyć kaloryczność sałatki, zastąp go jogurtem naturalnym. Ta zmiana wpłynie na smak sałatki. Dodatek jogurtu doda przekąsce lekkiej kwasowości, która pasuje do jabłek i selera, a także sprawi, że przekąska będzie mniej kaloryczna i bardziej orzeźwiająca.

Wskazówka: dla wzbogacenia smaku możesz dodać do sałatki drobno pokrojone orzechy (np. włoskie lub laskowe), które dodadzą chrupkości i zdrowych tłuszczów. Ciekawą alternatywą może być także posypanie sałatki pestkami dyni lub słonecznika.

Jak przechowywać sałatkę z kukurydzy, selera i jabłka?

Sałatka najlepiej smakuje świeża, ale jeśli chcesz ją przechować, trzymaj ją w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez maksymalnie jeden dzień. Pamiętaj jednak, by nie przechowywać jej zbyt długo, ponieważ świeże składniki, szczególnie jabłko, mogą nie tylko stracić swoją teksturę i smak, ale również fermentować.

Czytaj też:
Zaskocz bliskich lekką sałatką ryżową. Szybki przepis nie tylko na Boże Narodzenie
Czytaj też:
Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minut