Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minut

Awokado z tuńczykiem to zdrowa przekąska. Przepis na pyszne danie w 10 minut

Dodano: 
Awokado z tuńczykiem
Awokado z tuńczykiem Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Zdrowo i ekspresowo – tak najkrócej można opisać to danie. Awokado w duecie z tuńczykiem to źródło tłuszczów omega-3 oraz witamin. Zobacz, jak szybko zrobisz z nich pyszną sałatkę.

Awokado coraz częściej pojawia się na naszych talerzach. Zachęca nie tylko wybornym smakiem, ale również wartościami odżywczymi i zdrowotnymi właściwościami. Nie bez znaczenia jest także jego estetyczny wygląd. Owoc można bez większego problemu kupić w sieciach handlowych i na straganach. Coraz częściej pojawia się w marketowych promocjach za naprawdę przystępną cenę. Wykorzystaj to i przygotuj sobie wyjątkowo zdrową przekąskę w postaci pysznej sałatki. Co istotne, jest ona także bardzo szybka i prosta do wykonania.

Awokado i tuńczyk to zdrowy duet

Sałatka z awokado i tuńczykiem to danie, które dostarczy wielu wartościowych składników odżywczych. Owoc jest bowiem niezwykle bogaty w jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowi także źródło witamin: E i K. Tuńczyk z kolei dostarcza wysokiej jakości białka oraz kwasów omega-3. Sporą dawkę witaminy C zapewniają pozostałe składniki sałatki, czyli cebula i cytryna. Z kolei ogórek to dodatkowa porcja błonnika.

Jak wybrać dobre awokado?

Wybierając awokado, zwróć uwagę na to, czy owoc jest dojrzały. Stopień dojrzałości można rozpoznać po kolorze skórki – im intensywniej zielona, tym owoc bardziej dojrzały. Ważna jest także elastyczność skórki, która powinna lekko uginać się pod naciskiem. Owoc do sałatki nie powinien być zbyt twardy, ale też nie za miękki. Porada: kupując awokado, upewnij się, że jego skórka jest sprężysta i wraca do pierwotnego kształtu po delikatnym ściśnięciu.

Przepis: Awokado z tuńczykiem

To genialny przepis na szybką i zdrową przekąskę, śniadanie lub kolację.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
498 w każdej porcji

Składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 180 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie awokadoDojrzałe awokado przekrój na pół, usuń pestkę, a miąższ delikatnie wydrąż, podważając go łyżką. Pokrój miąższ w kostkę i skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniał.
  2. Przygotowanie pasty z tuńczykaCebulę i ogórek pokrój w drobną kostkę. Otwórz puszkę tuńczyka i dokładnie odsącz nadmiar płynu. Przełóż rybę do miski i rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj pokrojone warzywa. Skrop całość oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Delikatnie wymieszaj. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.
  3. WykonanieW miejsca po pestce w awokado nałóż pastę z tuńczyka. Posyp posiekaną natką pietruszki.

Możesz podawać tę przekąskę od razu po przygotowaniu lub schłodzoną w lodówce przez około 10 minut.

Jak inaczej podać awokado i tuńczykiem?

Jeśli nie chcesz serwować pasty z tuńczyka w połówkach awokado, to możesz bez problemu składniki te przerobić w równie szybką sałatkę. Wystarczy pokroić awokado w kostkę i delikatnie wymieszać je z pastą. Genialnie smakuje ze świeżym pieczywem lub domowymi grzankami.

Czytaj też:
Moja zielona sałatka z awokado to kolacja marzeń. Robię ją 10 minut z prostych składników, a smak zachwyca
Czytaj też:
Przepis na szybką sałatkę z tuńczykiem mam od sąsiadki. Jest lekka, sycąca i robię ją w 10 minut