Nieodłącznym elementem w moim menu na różne okazje są sałatki. Dziś podzielę się przepisem na genialną lekką sałatkę z dodatkiem aromatycznej roszponki, pieczonych buraków, pomarańczy i gorgonzoli. Możesz przygotować ją w wersji klasycznej (z serem pleśniowym lub kozim) oraz w wersji wegańskiej (np. z tofu).
Jak zrobić lekką sałatkę z gorgonzolą?
Lekka sałatka zawiera przede wszystkim świeże składniki, które nie wymagają obróbki termicznej. Wyjątek stanowią buraki – piekę je często wcześniej, pakuję próżniowo i przechowuję w lodówce. Pod przepisem znajdziesz niezawodny sposób na aromatyczne buraki pieczone w piekarniku.
Porada: do sałatki możesz również dodać gotowane buraki z wywaru na barszcz. Warzywa odzyskają intensywny kolor, jeżeli na chwilę zanurzysz je w zimnej wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Możesz też ugotować buraki w osolonej wodzie (bez obierania), a następnie ostudzić i pokroić na plasterki. Sałatkę w wersji ekspresowej przygotujesz, dodając do niej buraki marynowane w całości, które wystarczy odsączyć i pokroić na cieniutkie plasterki.
Do sałatki dodaję czerwoną sałatę odmiany Lollo Rossa i sałatę lodową. Możesz zastąpić te składniki ulubioną mieszanką sałat. Smak dania wzbogacam sosem na bazie oliwy z oliwek oraz miodu. Polecam użyć delikatnego w smaku miodu akacjowego, lipowego lub wielokwiatowego.
Przepis: Lekka sałatka z gorgonzolą
Elegancka sałatka idealnie sprawdzi się przy różnych okazjach, takich ja święta i domowe imprezy (np. sylwestrowa czy karnawałowa). Jest bardzo sycąca, więc sprawdzi się również jako samodzielne danie na lekki obiad lub kolację.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 295 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki sałaty lodowej
- 1/2 główki sałaty czerwonej Lollo Rossa
- 4 małe buraki pieczone
- 100 g roszponki
- 1 duża pomarańcza
- 1 średni owoc granatu
- 200 g sera gorgonzola
- 4 łyżki suszonej żurawiny
- 6 orzechów włoskich niełuskanych
- 2 małe cebule szalotki
- sól i pieprz
Na sos:
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówObrane buraki pieczone pokrój nożem na cieniutkie plasterki lub skorzystaj z mandoliny. Sałatę lodową, czerwoną oraz roszponkę umyj i starannie osusz. Sałatę porwij na mniejsze kawałki. Pomarańczę obierz, odkrój białą błonę, która pokrywa obrany owoc, a następnie ostrym nożem nacinaj cząstki pomarańczy wzdłuż błonek, oddzielając miąższ. Cebulę (opcjonalnie 5-cm kawałek białej części pora lub cebulę dymkę) obierz i pokrój w cienkie krążki. Owoc granatu przez chwilę ugniataj w dłoni lub roluj po kuchennym blacie, co ułatwi wyjęcie nasion. Przetnij owoc granatu na pół (nad miseczką, bo wycieknie sporo soku, którym można wypić lub dodać do sosu). Wyjmij nasiona i usuń białe błonki. Orzechy obierz, podziel na połówki lub ćwiartki i upraż na suchej patelni. Suszoną żurawinę zalej letnią wodą, poczekaj, żeby lekko napęczniała, a następnie odcedź. Ser gorgonzola (opcjonalnie sera kozi) pokrusz na mniejsze kawałki.
- Łączenie składnikówUmieść warzywa, owoce oraz orzechy w salaterce i delikatnie wymieszaj.
- Przygotowanie sosuW małej miseczce wymieszaj oliwę z oliwek i miód.
- WykonaniePrzed podaniem dopraw sałatkę do smaku świeżo zmieloną solą morską gruboziarnistą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym. Potrawa równie dobrze smakuje doprawiona zwykłą solą jodowaną lub solą himalajską i czarnym pieprzem. Przyprawioną sałatkę polej sosem i posyp pokruszonym serem gorgonzola.
Opcjonalne dodatki do lekkiej sałatki
Lekką sałatkę z gorgonzolą możesz wzbogacić, dodając np.:
- pokrojone na cienkie plasterki, słodkie lub kwaskowate jabłko,
- pokrojoną na cienkie plasterki gruszkę,
- pokrojone w paseczki suszone śliwki i morele,
- rukolę lub liście szpinaku,
- uprażone na suchej patelni nasiona słonecznika, pestki dyni, nasiona sezamu oraz nasiona czarnuszki.
Inne wersje sosu do sałatki
Do lekkiej sałatki z mojego przepisu pasuje nie tylko prosty sos na bazie oliwy z oliwek i miodu. Podaję tę potrawę również z m.in.:
- klasycznym sosem winegret (sok z cytryny/limonki lub ocet, oliwa z oliwek),
- sosem z oliwy, miodu i ostrej musztardy,
- sosem z oliwy, soku z granatu lub pomarańczy i miodu.
Wyśmienicie smakuje też lekka sałatka, skropiona oliwą aromatyzowaną czosnkiem, chili, bazylią lub rozmarynem.
Jak upiec buraki w piekarniku?
Do pieczenia nadają się zarówno podłużne, jak i okrągłe buraki. Ważne, żeby były twarde, nie wydzielały nieprzyjemnego zapachu stęchlizny oraz miały podobną wielkość. Buraki przed pieczeniem starannie szoruję miękką szczoteczką lub szorstką stroną nowej gąbki kuchennej (uważaj, żeby nie uszkodzić skórki), a następnie płuczę z resztek ziemi, wycieram do sucha i nacieram oliwą z oliwek.
Natłuszczone buraki układam w naczyniu żaroodpornym, do którego wkładam również przekrojoną na pół główkę czosnku. Piekę pod przykryciem do miękkości. Pod koniec pieczenia dodaję do naczynia kilka gałązek rozmarynu.
Czytaj też:
Tej chrupiącej sałatce nikt się nie oprze. A zrobisz ją w kwadrans z tanich składnikówCzytaj też:
Lekka sałatka makaronowa, którą zrobisz w kwadrans. Wystarczy tylko 5 składników