Kroję te owoce i zamykam w słoiku z kilkoma dodatkami. Mam genialny dodatek do dań i pyszną przekąskę

Kroję te owoce i zamykam w słoiku z kilkoma dodatkami. Mam genialny dodatek do dań i pyszną przekąskę

Dodano: 
Krojenie figi
Krojenie figi Źródło: Pexels / Leeloo The First
Figi marynowane są znakomite. Owoce w słodko-kwaśnej zalewie będą ciekawy elementem wielu dań, a także świetną przekąską. Zrobisz je w chwilę, a nawet sceptycy się zachwycą.

Figi marynowane poznałam przypadkiem, gdy mój mąż na weekendowym wypadzie skusił się na sałatkę z serem halloumi. Nietypowy dodatek stanowił element jego posiłku i obojgu nam bardzo posmakował. Już w domu zajrzałam do internetu i znalazłam nieskomplikowany przepis. Prędko ruszyłam do pracy. Efekt mnie zachwycił i teraz figi marynowane robię co roku. Korzyści z tego jest sporo.

Dlaczego warto sięgać po figi?

Figi cenione są za swój wyjątkowy smak i aromat, ale to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziesz w nich nie tylko sporą ilość cennego dla układu pokarmowego błonka, ale też witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Będą zatem wspierały zdrowie na wielu polach.

Co więcej, w tym niepozornym owocu skrywa się też potężna dawka ważnych dla organizmu pierwiastków. Figi są bogate w potas, magnez, wapń i żelazo. Pomogą wiec w regulacji ciśnienia krwi, wesprą zdrowie układu nerwowego, pomogą budować układ kostny i usprawnią transport tlenu. A że zawierają jeszcze znaczne ilości antyoksydantów, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniami i nowotworzeniem wywołanymi przez wolne rodniki, to nie masz już wymówek, by sobie ich w sezonie nie zaserwować.

Figi na surowo są pyszne, ale mogą się znudzić. Będą też wdzięcznym składnikiem sałatek i ciast, ale moje serce skradły w odsłonie marynowanej. Zamknięte w słoiku ze słodko-kwaśną aromatyczną zalewą mogą cieszyć smakiem zdecydowanie dłużej, a jest on ta bogaty, że wprost trudno się oprzeć skosztowaniu wyrobu. Musisz spróbować.

Jak zrobić smaczne figi do sałatek?

Wykonanie fig w zalewie jest banalne. Wystarczy, że wybierzesz jeszcze twarde, ale już dojrzałe owoce, umyjesz je, podgotujesz wraz z zalewą i zamkniesz w czystych słoikach. Po zapasteryzowaniu będą spokojnie czekały na chwilę, gdy zechcesz powrócić do smaków późnego lata.

Przepis: Figi marynowane

Lekki i orzeźwiający dodatek do sałatek lub smaczna przekąska, którą zrobisz sprawnie i bez wysiłku.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
170 w każdej porcji

Składniki

  • 20 fig
  • 250 ml miodu wielokwiatowego
  • 500 ml wody
  • 150 ml octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owocówFigi umyj, odetnij twarde ogonki.
  2. Sporządzanie zalewyWodę wlej do garnka, dodaj miód i ocet, zagotuj. Dokładnie połącz składniki.
  3. Robienie marynowanych figDo zalewy wrzuć owoce. Doprowadź wszystko do wrzenia, a następnie przenieś figi do czystych słoików. Do naczyń wrzuć też po kilka ziaren pieprzu oraz po kawałku gałązki rozmarynu z igiełkami. Zalej płynem z garnka i zakręć.
  4. Pasteryzacja przetworówGotowe przetwory ustaw w wyłożonym ściereczką garnku i wlej wodę do ¾ wysokości naczyń. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut. Wyjmij i studź na blacie, ustawione do góry dnem. Chłodne przechowuj w spiżarce.

Jak podawać marynowane figi?

Figi marynowane najlepiej smakują w lekkich sałatkach, z innymi świeżymi warzywami. Zalewę ze słoika można wtedy z powodzeniem wykorzystać jako dressing. Możesz też podawać te słodko-kwaśne kaski z ulubionymi serami i wędlinami. Ciekawą opcją będzie dokładne odsączenie ich z marynaty i umieszczenie w koreczkach. Nadmiar marynaty z fig też się nie zmarnuje, bo możesz go zużyć do przyrządzania mięs.

Czytaj też:
Ta cukinia do słoików jest banalna w przygotowaniu, a smakuje znakomicie. Sekretem jest jeden dodatek
Czytaj też:
Kroję dojrzałe arbuzy, przekładam do słoików i zalewam tą marynatą. Mam pyszne przetwory na zimę