Sałatki są bardzo zdrowe, zwłaszcza gdy bazują na warzywach. Dzięki temu nie dostarczają wielu kalorii, obfitują za to w błonnik, witaminy, sole mineralne i składniki bioaktywne. Jeśli jednak chcecie nasycić się sałatką, wzbogaćcie ją w pożywny dodatek. Dobrze jednak by nie ociekał tłuszczem, jak boczek, a był wartościowy. Może to być np. ryba wędzona lub z puszki, chude mięso lub warzywa strączkowe. Taka sałatka każdemu wyjdzie na zdrowie.
Wartość odżywcza soczewicy
Do mojej sałatki najczęściej dodaję soczewicę. A to dlatego, że to warzywo strączkowe jest niezwykle zdrowe i wartościowe. Przede wszystkim obfituje w pożywne białko, które jest w stanie nasycić tak, jak mięso. A przy tym nie dostarcza niezdrowego tłuszczu i cholesterolu. Na dodatek soczewica jest bogata w błonnik, który wspomaga przemianę materii. W jej składzie znajdziemy też dużo kwasu foliowego i witamin z grupy B. Te z kolei dobrze wpływają na układ nerwowy, metabolizm i skórę. Warzywo to zawiera też dużo żelaza, fosforu i cynku. Dzięki temu wzmacnia i zwiększa odporność.
Jak zrobić sałatkę z soczewicą?
Przygotowanie tej sałatki jest proste i szybkie. Wystarczy oczyścić i pokroić warzywa, dodać do nich soczewicę i całość doprawić. Zwykle zajmuje mi to nie więcej niż 15 minut.
Przepis: Sałatka z soczewicą
Kolorowa sałatka z ogórka, papryki i soczewicy
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 175 w każdej porcji
Składniki
- 1 ogórek sałatkowy
- 1 czerwona papryka
- 1/2 cebuli
- 1/2 szklanki soczewicy konserwowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka świeżej, posiekanej kolendry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywOgórek umyj, wytrzyj, przekrój go wzdłuż na cztery części, a potem pokrój go w kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion i białych błon, pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.
- Wykańczanie sałatkiPokrojone warzywa umieść w salaterce. Dodaj do nich osączoną soczewicę i posiekaną zieleninę. Sałatkę dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Polej oliwą, wymieszaj.
Jak ugotować soczewicę?
Robiąc sałatkę z soczewicą, zazwyczaj sięgam po soczewicę ze słoika. Jest ona już ugotowana i od razu można ją jeść. Jeśli jednak mam trochę więcej czasu, sama gotuję soczewicę. Jest to bardzo proste, a soczewica z pewnością bardziej naturalna, niż ta konserwowa. Do sałatki używam zwykle soczewicy zielonej lub brązowej, bo te nie rozpadają się w czasie gotowania.
By ugotować soczewicę, biorę szklankę suszonych nasion soczewicy i je płuczę. Potem wsypuję do garnka, zalewam 2,5 szklankami wody i całość zagotowuję. Wtedy dodaję trochę soli i listek laurowy i gotuję soczewicę zieloną 20-25 minut, a brązową 25-30 minut. Odcedzone warzywo studzę. Część ugotowanej soczewicy dodaję od razu do sałatki, a resztę wsypuję do słoika, zamykam i wstawiam do lodówki. Zużywam ją w ciągu 3-4 dni.
Czytaj też:
Pożywna sałatka ziemniaczana z tuńczykiem. Taka prosta i tania, a tyle w niej smakuCzytaj też:
Tę sałatkę podała ciocia Ela na imieninach. Jej smak i skład mnie zachwyciły, więc zrobiłam ją w domu