Gdy mam dość mięsa, piekę prosty pasztet. Aż trudno uwierzyć, że robię go z samych roślin

Gdy mam dość mięsa, piekę prosty pasztet. Aż trudno uwierzyć, że robię go z samych roślin

Dodano: 
Pasztet z kaszy i warzyw
Pasztet z kaszy i warzyw Źródło: Shutterstock / Lena Bukovsky
Mięso dostarcza wartościowych składników, jednak nie do końca jest zdrowe. Poza tym można się nim znudzić. Z tych powodów często robię pasztet bez grama mięsa. Zjadam go z prawdziwą przyjemnością, bo jest pyszny.

Kuchnia roślinna ma wiele zalet. Jest nie tylko zdrowa, ale też pełna rozmaitych smaków. Czasem wręcz tęsknię za daniami bez grama mięsa, bo moja rodzina niestety jest mięsożerna. Dlatego czasami robię sobie wielką przyjemność i piekę pasztet z kasz i warzyw. Wygląda i smakuje tak, że już niejeden domownik się na niego skusił i przyznał, że jest lepszy niż mięsny.

Z czego można zrobić jarski pasztet?

Na jarski pasztet nadaje się mnóstwo produktów roślinnych. Należą do nich przetwory zbożowe, m.in.: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna, płatki owsiane. Bardzo dobrze w tej roli sprawdzają się też rośliny strączkowe, które są niezwykle bogate w białko. Można więc zrobić pasztet na bazie ciecierzycy, soi czy fasoli. Doskonale smakują także pasztety, których podstawą są warzywa typu cukinia, seler czy marchewka. Składnikami jarskich pasztetów mogą też być grzyby i orzechy. Możliwości jest naprawdę dużo, a wymienione wyżej składniki można łączyć w dość dowolny sposób.

Jak zrobić pasztet z kasz i warzyw?

Moim ulubionym, jarskim pasztetem jest ten zrobiony z kaszy gryczanej i jaglanej oraz warzyw i orzechów. Pasztet ten jest lekki, choć bardzo pożywny. Często robię go wtedy, gdy zostanie mi z obiadu trochę ugotowanej kaszy. Choć ugotowanie jej specjalnie do tego specjału nie jest żadnym problemem.

Przepis: Jarski pasztet

Pasztet z kasz i warzyw z dodatkiem orzechów

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 10 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszKaszę gryczaną i jaglaną ugotuj osobno w osolonym wrzątku. Kasze odcedź i odstaw do wystygnięcia.
  2. Przygotowanie warzywMarchewki obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, chwilę przesmaż. Dodaj startą marchewkę i smaż ok. 5 minut, aż warzywo zmięknie.
  3. Mieszanie składnikówUgotowane warzywa i smażone warzywa przełóż do miski. Dodaj posiekane orzechy, bułkę tartą, sos sojowy i przyprawy. Składniki wymieszaj, a potem zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
  4. Pieczenie pasztetuPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Podłużną, wąską formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż do niej masę, lekko ubij ją łyżką, skrop olejem. Pasztet piecz ok. 50 minut, aż się lekko zrumieni.

Jarski pasztet – wskazówki

Jarski pasztet można podawać na zimno, jako dodatek do pieczywa lub na przekąskę. Dobrze też smakuje pokrojony w plastry i lekko podgrzany. A oto inne przydatne wskazówki dotyczące jarskiego pasztetu:

  • Po upieczeniu pasztet należy wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie do wystygnięcia. Potem warto go schłodzić w lodówce.
  • Jarski pasztet można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Można go też podzielić na porcje, zamrozić i wyjmować w razie potrzeby.
  • Do masy na jarski pasztet można też dodać: posiekaną zieleninę, suszone pomidory, oliwki czy kapary. Dzięki nim potrawa nabierze bardziej wyrazistego smaku.
  • Smak pasztetu jarskiego warto podkreślić lekkim sosem na bazie jogurtu naturalnego. Warto go doprawić czosnkiem, ziołami, odrobiną soku z cytryny, solą i pieprzem.

Czytaj też:
Szef kuchni zdradził przepis na soczysty pasztet drobiowy. Piecze się tylko pół godziny
Czytaj też:
Ten pasztet z cukinii zachwyca bogatym smakiem. Przepis przywiozłem z Lubelszczyzny