Kuchnia grecka, podobnie jak cała śródziemnomorska, należy do moich ulubionych. Jest dość prosta i bazuje na świeżych, aromatycznych produktach. W czasie urlopu w Grecji moją uwagę zwróciła prosta przekąska. Był to marynowany ser feta. Uwielbiałam go jeść w połączeniu ze świeżymi lub grillowanymi warzywami. Teraz tę przekąskę często serwuję na spotkaniach ze znajomymi. Jest prosta i zachwyca wszystkich smakiem. Smakuje o niego lepiej od kupnej.
Kilka słów o serze feta
Ser feta to najpopularniejszy grecki ser. Charakteryzuje go biały kolor, krucha, a zarazem kremowa konsystencja oraz słony i lekko kwaśny smak. Tradycyjna feta produkowana jest z mleka owczego, czasem z dodatkiem mleka koziego. Ser ten dojrzewa przynajmniej dwa miesiące, dzięki czemu zyskuje wyrazisty smak. Feta jest konserwowana w solance, co zwiększa jej trwałość i nadaje charakterystycznego smaku.
Ser feta stanowi doskonałe źródło białka. Dostarcza też wapnia, fosforu i cynku oraz witamin A i B12. Zawiera również bakterie probiotyczne, które są korzystne dla układu pokarmowego. Fetę można bez problemu pokroić w kostkę lub pokruszyć w placach. Doskonale nadaje się na przekąski, a także jako dodatek do sałatek, pieczonych warzyw, makaronów, tart czy omletów.
Jak zrobić ser feta marynowany w oliwie?
Przygotowanie fety marynowanej w oliwie jest niezwykle proste. By jednak ser nabrał pożądanego aromatu, warto nastawić go dzień wcześniej.
Przepis: Feta marynowana w oliwie
Kostki sera feta marynowane w oliwie z oliwek z dodatkiem przypraw
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Grecka
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 250 w każdej porcji
Składniki
- 250 g sera feta
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 gałązka świeżego oregano
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
Sposób przygotowania
- Krojenie seraSer feta wyjmij z lodówki pół godziny wcześniej, by się ociepliła. Pokrój ją w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Przełóż do słoika.
- Marynowanie seraDo słoika z serem włóż gałązki ziół. Oliwę wymieszaj z plasterkami czosnku i ziarnami pieprzu. Zalej nią ser, zakręć słoik, wstaw na dobę do lodówki.
Wskazówka: Do oliwy z oliwek możesz też dodać wg uznania np.: kawałek papryczki chili czy skórki z cytryny, suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn, bazylię.
Feta marynowana w oliwie – kilka wskazówek
W podobny sposób jak fetę, możesz przygotować ser typu feta. Da się go kupić w przystępnych cenach.
- Marynowana feta najlepiej smakuje po kilku dniach leżakowania w oliwie z przyprawami.
- W zamkniętym słoiczku, w lodówce można ją przechowywać do 2 tygodni.
- Marynowaną fetę można podawać z warzywami świeżymi lub grillowanymi, dodawać ją do sałatek, przekąsek, podawać z pieczywem. Może też stanowić składnik deski serów.
- Oliwę, która pozostanie po zjedzeniu fety można wykorzystać jako aromatyczny sos do sałatek i surówek, a także jako składnik marynaty do mięs.
Czytaj też:
Oprószam nimi biały ser i wstawiam do piekarnika. Ta przekąska smakuje obłędnieCzytaj też:
Sposób na pieczoną paprykę bez skórki. Ten trik ułatwi przygotowanie wybornej przekąski