Uwielbiam potrawy, które robi się prosto i szybko i smakują całej rodzinie. Takim moim ostatnim odkryciem jest przekąska z placków tortilli, sera i szynki. Błyskawicznie zamieniam je w ciepłe danie, które można zjeść na przekąskę lub ciepłą kolację. Ta potrawa jest pyszna i doskonale syci.
Przepis na domowe placki tortilli
Placki tortilli wywodzą się z kuchni meksykańskiej i latynoamerykańskiej. Są cienkie, dość elastyczne i neutralne w smaku. Wykorzystuje się je do wielu dań, np. burrito, quesadillas, wrapów. Placki te robi się z mąki pszennej i kilku prostych dodatków. A ich przygotowanie jest bardzo proste.
By przygotować placki tortilli wystarczy wymieszać sypkie składniki: 2 szklanki mąki, pół łyżeczki soli i pół łyżeczki proszku do pieczenia. Teraz trzeba wlać 3 łyżki oleju i ok. 3/4 szklanki dobrze ciepłej wody. Ciasto miesza się do połączenia składników, a potem wyrabia na gładką masę. Gotowe ciasto warto przykryć miską i odstawić do całkowitego wystygnięcia. Teraz ciasto należy podzielić na 10-12 równych części, z każdej uformować kulkę i rozwałkować ją na bardzo cienki placek. Tortille smaży się na suchej patelni po 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się na niej brązowe plamki. Domowe tortille są naturalne i smaczne. Jednak dość szybko tracą elastyczność. Dlatego najlepiej od razu przerabiać je na danie.
Jak zrobić przekąskę z placków tortilli?
Gdy nie mam czasu na robienie domowych placków tortilli, sięgam po gotowe. Są dostępne niemal w każdym dyskoncie i supermarkecie. Warto mieć je zawsze w zapasach.
Przepis: Ciepła przekąska z tortilli
Placki tortilli pieczone z serem i szynką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe placki tortilli
- 4 plastry szynki
- 8 dużych plastrów żółtego sera
Sposób przygotowania
- Układanie składnikówNa połowie każdego placka tortilli połóż plaster żółtego sera, na nim plaster szynki i znów sera. Przykryj pustą częścią placka.
- Pieczenie tortilliNadziane placki tortilli piecz w opiekaczu do kanapek, aż ser się rozpuści, a ciasto przyrumieni. Przekąskę możesz też usmażyć na patelni grillowej lub na patelni z odrobiną oleju. Podawaj krojoną w cząstki z ulubionym sosem.
Wskazówka: Tak przygotowane tortille można podać z ketchupem lub pomidorową salsą.
Czym jeszcze można nadziać tortillę?
Przekąskę z placków tortilli w Meksyku zwą quesadillas i nadziewają różnymi farszami. Zwykle jest to żółty ser połączony z innymi dodatkami. Mogą to być np.: kawałki grillowanej piersi kurczaka, plastry bekonu, podsmażone, mielone mięso, a także warzywa typu papryka, cebula, kukurydza, awokado, czerwona fasola. Dopełnieniem całości są sosy np.: śmietana, guacamole. Po złożeniu na pół tortille smaży się, grilluje lub podpieka do momentu, aż ser się roztopi, a ciasto ładnie się zrumieni.
Czytaj też:
Biorę tortillę, dodaję proste składniki i gotową pastę. Pyszna przekąska w kilka minutCzytaj też:
Nie tortilla i nie pita. Ten chlebek zrobiony w domu podbije twoje serce. Poznaj przepis