Ogórki kiszone mojej babci zawsze są jędrne i smaczne. Poprosiłam o przepis na nie

Ogórki kiszone mojej babci zawsze są jędrne i smaczne. Poprosiłam o przepis na nie

Dodano: 
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone Źródło: Shutterstock / gkrphoto
Ogórki kiszone mojej babci zawsze mi smakowały. Gdy dowiedziałam się, jak prosty jest przepis, z którego korzysta, musiałam spróbować. Ogórki wyszły rewelacyjnie.

Ogórki kiszone muszą być chrupiące i wyraziste w smaku. Moja babcia przekazała mi kilka sztuczek, które sprawiają, że wychodzą wręcz doskonale. Sekret udanych przetworów kryje się nie tylko w odpowiednich dodatkach, ale też w starannym doborze warzywa do zamykania w słoiku.

Jak wybrać dobre ogórki do kiszenia?

Przede wszystkim warzywa przeznaczone na przetwory muszą być świeże. Nie warto, więc kupować ich, jeśli nie zamkniemy ich w słoiku tego samego dnia. Moja babcia zawsze wybierała się na targowisko rano i przystępowała do pracy tuż po powrocie. Dzięki temu ogórki nie zdążyły zmarnieć.

Ogromne znaczenie ma też odmiana ogórków. Podłużne zielone warzywo musi pozostać w sałatkach — nie nadaje się do ukiszenia. Nie wybierajcie też dużych ogórków gruntowych. Taki wygląd ogórka świadczyć może o obfitym nawożeniu, a to nie pomoże w przygotowaniu smacznych przetworów. Jeśli ich kiszenie się powiedzie, najprawdopodobniej będą miały też mało atrakcyjny, pusty środek.

Moja babcia stawiała na drobne, ciemnozielone ogórki o prostym, lekko walcowatym kształcie. Warzywo obowiązkowo musiało mieć drobne guzki, gęsto rozsiane po całej powierzchni warzywa.

Przy okazji zakupów nabywała też świeży koper w baldachach i korzeń chrzanu. Z działki natomiast zbierała liście wiśni, których dodatek sprawia, że ogórki kiszone wychodzą bardzo jędrne. Podobnie działa też liść dębu czy porzeczki.

Jak zrobić ogórki kiszone?

Przy przyrządzaniu wszystkich przetworów, ważna jest sterylność. Słoiki muszą być czyste i szczelne. Przed włożeniem warzyw trzeba je wyparzyć i upewnić się, że pokrywki nie są pokryte rdzą.

Używana solanka musi być gorąca. Wtedy szansa na nieprzyjazne bakterie w przetworze spada, a weki dobrze się zamkną. Koniecznie sporządzajcie ja z soli niejodowanej. Dodatek tego pierwiastka wspomoże naszą codzienną dietę, ale przy kiszeniu będzie przyczyną fiaska.

Przepis: Ogórki kiszone

Najlepsze ogórki kiszone z przepisu mojej babci. Zawsze wychodzą.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ogórków gruntowych
  • 1 litry wody
  • 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm korzeń chrzanu
  • 1 baldach kopru
  • 2 liście wiśni
  • 5 ziaren pieprzu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ogórków kiszonychOgórki gruntowe starannie myjemy, najlepiej szczoteczką lub gąbką. Słoiki wraz z pokrywkami wyparzamy. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól. Na dnie szklanego naczynia umieszczamy liście wiśni. Teraz wkładamy ogórki, ziarna pieprzu, ząbki czosnku i baldach kopru – wszystko ciasno i blisko siebie. Na koniec do słoika wlewamy gorącą solankę. Zakręcamy i ustawiamy w zacienionym miejscu.

Jak podawać ogórki kiszone?

Najprostszy sposób to pokrojenie chrupkiego warzywa w plasterki i ułożenie go na kanapce. Pasują w zasadzie do wszystkich wytrawnych połączeń. Spróbujcie ich np. z drobiową szynką, serem żółtym, pasztetem z foremki czy klasycznym hummusem – będzie pysznie. Z ogórków kiszonych możecie też zrobić zupę lub surówkę. Niektórzy wrzucają je również do gulaszu.

Czytaj też:
Ta zupa ogórkowa to klasyka polskiej kuchni. Robię ją zgodnie ze wskazówkami mojej mamy
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu

Źródło: Smaki.pl