Mieszam kaszę kukurydzianą z dodatkami i piekę bezglutenowe muffiny. Przekąska palce lizać

Mieszam kaszę kukurydzianą z dodatkami i piekę bezglutenowe muffiny. Przekąska palce lizać

Dodano: 
Muffinki kukurydziane
Muffinki kukurydziane Źródło:Shutterstock / from my point of view
Kasza kukurydziana jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Ostatnio upiekłam z jej dodatkiem wytrawne muffiny. Miały wyrazisty smak, apetyczny kolor i błyskawicznie zniknęły z talerza.

Muffiny to proste i szybkie do zrobienia babeczki. By je przygotować, wystarczy połączyć oddzielnie składniki suche i mokre, a potem krótko je razem wymieszać. Teraz ciasto wystarczy tylko nałożyć do foremek i upiec. Muffiny mogą być słodkie lub wytrawne. Pierwsze, deserowe, warto wzbogacić np. czekoladą, świeżymi lub suszonymi owocami albo orzechami. Do drugich można dodać starty ser, warzywa czy zioła. Sprawdzą się jako przekąska, a podane z masłem czosnkowym, także jako przystawka.

Jedz kaszę kukurydzianą na zdrowie

Kasza kukurydziana stosunkowo rzadko gości na naszych stołach. A szkoda, bo jest zdrowa. Przede wszystkim nie zawiera glutenu, dzięki czemu mogą ją jeść osoby uczulone na to białko. Poza tym jest bogata w zdrowe węglowodany i błonnik, a za ich sprawą dostarcza nam energii i dba o prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Żółty kolor tej kaszy to wynik dużej zawartości beta-karotenu, który jako przeciwutleniacz, zapobiega uszkodzeniom komórek. W jej składzie znajdziemy też witaminy z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Kasza kukurydziana zawiera też minerały takie, jak: magnez, cynk, mangan i żelazo. Wzmacniają one organizm i korzystnie wpływają na serce i mięśnie.

Przepis na wytrawne kukurydziane muffiny

Muffiny kukurydziane można przygotować z dodatkiem kaszy kukurydzianej sypkiej lub ugotowanej. My wybraliśmy pierwszą wersję, bo jest mniej pracochłonna i łatwiej wtedy wymieszać wszystkie składniki.

Przepis: Bezglutenowe muffiny kukurydziane

Wytrawne muffiny z dodatkiem kaszy kukurydzianej i parmezanu

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka drobnej kaszy kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 50 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj łyżką składniki suche, a więc: kaszę i mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier i starty parmezan. W drugiej misce rozkłóć jajka, połącz je z mlekiem i olejem. Potem do mokrych składników dodaj suche i całość wymieszaj łyżką.
  2. Pieczenie muffinówFormę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą napełnij masą do 2/3 wysokości. Muffiny piecz ok. 20 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Zamiast parmezanu do ciasta na muffiny możesz dodać inny starty ser o wyrazistym smaku. Możesz go też zastąpić kozim twarożkiem. Do ciasta na wytrawne muffiny warto też wsypać łyżeczkę świeżych listków tymianku.

Kukurydziane muffiny – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, które pozwolą ci nieco odmienić lub ulepszyć kukurydziane muffiny.

  • Nasze muffiny zrobiliśmy wyłącznie z kaszy i mąki kukurydzianej, dlatego są bezglutenowe. Jeśli jednak nie masz uczulenia na gluten, mąkę kukurydzianą możesz zastąpić pszenną, a wtedy babeczki lepiej wyrosną.
  • Ciasta na muffinki nie należy zbyt długo i dokładnie mieszać. Grudkowata konsystencja ciasta sprawia, że po upieczeniu babeczki mają ciekawszą strukturę.
  • Z podobnego ciasta możesz też przygotować kukurydziane muffiny w słodkiej wersji. Wystarczy, że zrezygnujesz z dodatku sera i zamiast 1 łyżki cukru dodasz 3-4 jego łyżki. Możesz też do nich dorzucić np. skórkę otartą z cytryny, trochę cukru wanilinowego czy posiekaną czekoladę.
  • Przed wyjęciem muffinów z piekarnika, sprawdź wykałaczką, czy są już upieczone. W tym celu wbij wykałaczkę mniej więcej w środek muffina i sprawdź, czy po wyjęciu będzie sucha, czy oblepiona ciastem. W drugim przypadku wydłuż nieco czas pieczenia.

Czytaj też:
Moje babeczki nie zawierają ani grama cukru. Dzięki dodatkom robię z nich zdrową, pyszną i sycącą przekąskę
Czytaj też:
Z przejrzałych bananów i tych płatków zrobiłam muffiny. Spakowałam je na drugie śniadanie