Zapiekam ser camembert i podaję z tym dodatkiem. Poznaj mój prosty przepis na wykwintną potrawę

Zapiekam ser camembert i podaję z tym dodatkiem. Poznaj mój prosty przepis na wykwintną potrawę

Dodano: 
Pieczony camembert z konfiturą
Pieczony camembert z konfiturą Źródło:Shutterstock / AnaMarques
Camembert doskonale smakuje na ciepło i na zimno. Zachęcam do wypróbowania przepisu na pieczony ser camembert z dodatkiem wyjątkowej konfitury, który zachwyca kremową konsystencją oraz wyrazistym smakiem.

Pieczony ser camembert to proste i eleganckie danie, które idealnie nadaje się na wykwintną przystawkę. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje wiele czasu. Przygotowując domowe przyjęcia, piekę kilka serów camembert z różnymi dodatkami, dzięki czemu moi goście mogą wybrać najbardziej odpowiadającą ich preferencjom smakowym wersję. Dzisiaj jednak podzielę się przepisem na pieczony ser camembert serwowany z konfiturą z czerwonych owoców.

Jak zrobić pieczony ser camembert?

Aby przygotować to wykwintne danie dla dwóch osób, polecam użyć dwa krążki naturalnego sera camembert. Jako dodatek najlepiej zrób domowy sos owocowy lub użyć domowej konfitury z dużymi kawałkami owoców. Możesz również udekorować potrawę owocami suszonymi (wcześniej namoczonymi w wodzie i podgotowanymi).

Porada: do dekoracji potrawy możesz użyć też kupionej w sklepie konfitury z czerwonych owoców (np. żurawiny, czarnej i czerwonej porzeczki, jeżyn, truskawek i malin) lub przygotowanego w czasie pieczenia się sera sosu owocowego na bazie świeżych bądź mrożonych owoców, miodu, soku z cytryny i odrobiny wody.

Przepis: Pieczony ser camembert z konfiturą

Choć potrawa powstaje z prostych składników, to jej smak przenosi na wyżyny kulinarnej przyjemności. Tak przygotowany ser camembert możesz podać jako przekąskę, przystawkę lub danie główne.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
570 w każdej porcji

Składniki

  • 2 sery camembert
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki oliwy z oliwek

Na sos:

  • 4 łyżki konfitury z czerwonych owoców

Dodatkowo:

  • 30 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie seraSer camembert wyjmij z opakowania i przełóż na deskę do krojenia. Wierzch sera delikatnie natnij ostrym nożem, tworząc wzór kratki. Uważaj, żeby nie zrobić zbyt głębokich nacięć – wystarczą nacięcia o głębokości 3-4 mm. W małej miseczce umieść oliwę z oliwek oraz miód i wymieszaj składniki. Za pomocą silikonowego pędzelka pokryj wierzch sera cienką warstwą oliwy z miodem. Przygotowany do pieczenia ser ułóż w wyłożonej papierem do pieczenia formie np. do tarty lub w naczyniu żaroodpornym.
  2. Przygotowanie dodatkówW małym rondelku delikatnie podgrzej konfiturę z czerwonych owoców. Możesz użyć konfitury wieloowocowej lub np. konfitury z żurawiny. Jeżeli konfitura (opcjonalnie dżem) ma bardzo słodki smak, to możesz dodać nieco soku z cytryny. Garść obranych orzechów włoskich pokrój na ćwiartki i podpraż na suchej patelni, uważając, żeby się nie przypaliły.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z serem do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut. Ser jest gotowy, gdy delikatnie się przypiecze. Dodatek oliwy z miodem sprawia, że na wierzchu sera tworzy się przyjemnie chrupiąca skorupka.

Na wierzchu upieczonego sera ułóż podgrzaną konfiturę z czerwonych owoców i kawałki orzechów włoskich.

Jak podawać pieczony ser camembert?

W zależności od tego, czy pieczony ser camembert jest przystawką lub daniem głównym, możesz podawać go w całości lub pokrojony na mniejsze porcje.

Pieczony ser camembert możesz również podawać bez słodkich dodatków, piekąc go z czosnkiem, oliwą i ziołami. Wyjątkowy smak sera podawanego ze słodkimi i wytrawnymi dodatkami podkreśla dodanie do potrawy prażonych orzechów włoskich, które stanowią także ciekawą dekorację.

Jak zrobić sos owocowy do pieczonego sera camembert?

Jeżeli masz świeże lub mrożone owoce, to przełóż je do małego rondelka, dodaj kilka łyżek wody oraz miód i sok z cytryny do smaku. Podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, aż owoce zaczną puszczać sok. Gotuj do momentu, aż nadmiar płynu odparuje i sos zyska gęstą konsystencję. Smak sosu z czerwonych owoców podbija dodanie odrobiny wytrawnego czerwonego wina np. sherry oraz przypraw korzennych np. goździków, cynamonu i kardamonu.

Pieczony camembert możesz podawać udekorowany sosem z kawałkami owoców lub sosem, który został zmiksowany lub przetarty przez sitko. Do dekoracji potrawy ze zmiksowanym sosem polecam użyć świeżych owoców.

Czytaj też:
Nacinam kilka razy filet z kurczaka i wciskam 3 pyszne składniki. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Obłędna zapiekanka z ryżu i sera z przepisu teściowej. Zaskoczyło mnie, do czego można ją dodać