Nawet ktoś, kto nie przepada za szparagami, jestem pewna, że w tej wersji im się nie oprze. Szparagi w cieście to przede wszystkim ciasto na bazie piwa, które sprawia, że to przekąska idealna: chrupiąca, pełna smaku i łatwa do jedzenia.
Jak zrobić szparagi w cieście?
Do zrobienia tej przekąski najlepsze są zielone, niezbyt grube szparagi. Nie trzeba ich obierać, wystarczy jedynie odłamać twarde końcówki. Smażyć można całe szparagi, albo połamać je na mniejsze kawałki.
Przepis: Szparagi w cieście
Chrupiąca przekąska z zielonych szparagów.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 1 duży pęczek zielonych szparagów
- olej do smażenia
na ciasto:
- 1 szklanka jasnego piwa
- 10 czubatych łyżek mąki
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie szparagów i ciastaSzparagi umyj i usuń zdrewniałe końcówki. Osusz szparagi. Oddziel białka od żółtek. Piwo, mąkę, żółtka, sól (ok. 1/4 łyżeczki) i pieprz wymieszaj razem. Białka ubij na sztywno i dodaj do ciasta. Ciasto powinno być dobrze napowietrzone i gęstsze od naleśnikowego.
- Smażenie szparagów
- Odsączanie szparagów
Szparagi w cieście należy podawać na gorąco. Idealnie do nich pasują różnego rodzaju sosy i dipy. Możesz np. zrobić prosty sos z orzeźwiającą limonką, mieszając gęsty jogurt, majonez, sok i skórkę otartą z limonki. Będą dobrze smakowały z sosem czosnkowym, ostrymi salsami albo zwykłym keczupem.
Ciasto piwne nie tylko do szparagów
Ciasto na bazie piwa możesz wykorzystać nie tylko do zrobienia szparagów w cieście. Tak naprawdę możesz w nim panierować dowolne warzywa, ale też wędliny. Do smażenia w cieście piwnym możesz wykorzystać m.in.:
- kawałki selera naciowego,
- krążki cebuli (szczególnie polecam!),
- kawałki papryki,
- grubsze plasterki cukinii,
- grube plastry mortadeli,
- szynkę pokrojoną w słupki.
Do ciasta możesz dodać odrobinę cukru i wówczas doskonale sprawdzi się do deserów. Możesz smażyć w nim jabłka albo banany.
W niektórych przepisach w cieście jest samo białko, które miesza się razem ze wszystkimi składnikami (bez ubijania). Wówczas jednak warto do ciasta dodać odrobinę proszku do pieczenia. Do samego ciasta można dodać także chrupkie składniki, które podkręcą smak przekąsek: np. drobno posiekane migdały, posiekane pestki słonecznika czy pestki dyni. Możesz także eksperymentować ze smakiem ciasta, dodając do niego ulubione przyprawy, np. zioła albo curry.
Czytaj też:
„Polskie szparagi” możesz mieć zupełnie za darmo. Pędy tej dzikiej rośliny smakują rewelacyjnieCzytaj też:
Białe szparagi zawsze jem w takiej wersji. Po gotowaniu lądują na patelni z jednym dodatkiem