Dorzucam do kurczaka 4 składniki i robię sycącą, zdrową sałatkę. Nie znam lepszej przekąski
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Dorzucam do kurczaka 4 składniki i robię sycącą, zdrową sałatkę. Nie znam lepszej przekąski

Dodano: 
Sałatka z kurczaka
Sałatka z kurczaka Źródło:Shutterstock / Charles Brutlag
Co zrobić z kurczakiem, który został z wczorajszego obiadu? Ja przerabiam go na pyszną sałatkę. Dorzucam do niego tylko kilka składników i mam pyszną przekąskę na wypadek, gdy dopadnie mnie głód.

Kurczak na obiad to doskonały pomysł. Jest smaczny, pożywny, a przy tym tani. Co jednak zrobić, gdy trochę go zostało? Do czego można wykorzystać pieczone, grillowane czy gotowane mięso z kurczaka? Ja często przerabiam je na sałatkę. W ten sposób wykorzystuję nawet nieduże ilości mięsa, niezależnie od tego, czy pochodzą z piersi czy z udek kurczaka. Po wymieszaniu z kilkoma dodatkami i sosem powstaje naprawdę pyszna przekąska, którą można zabrać do pracy albo zjeść na drugie śniadanie w domu.

Dlaczego warto jeść mięso z kurczaka?

Mięso kurczaka jest uważane za lekkostrawne i dobrze przyswajalne. Oczywiście duże znaczenie ma tu z jakiej partii kurczaka pochodzi, czy jest zjadane ze skórą, a także w jaki sposób zostało przyrządzone. Filet z piersi jest najchudszą częścią kurczęcej tuszki, udka i skrzydełka zawierają więcej tłuszczu. Ogólnie mięso z kurczaka jest dość niskokaloryczne, a przy tym bogate w pełnowartościowe białko. Poza tym kurczak dostarcza nam też witamin z grupy B, a także witaminy D, cynku, potasu, fosforu, magnezu i żelaza.

Jak zrobić sałatkę z wczorajszym kurczakiem?

Mięso z kurczaka oczyść z kości i skóry, a potem pokrój je w większą kostkę. Teraz dodaj do niego kilka składników i ciesz się smakiem doskonałej sałatki.

Przepis: Sałatka z wczorajszego kurczaka

Sałatka z kurczaka, jabłka, orzechów i selera naciowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
280 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 250 g pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka
  • 1 słodkie jabłko
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 2-3 łyżki orzechów włoskich
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Krojenie składnikówMięso kurczaka oczyść, pokrój w kostkę. Jabłko umyj, nie obieraj, pokrój w sporą kostkę. Seler naciowy umyj, pokrój w nieduże kawałki. Orzechy włoskie podpraż na suchej patelni, grubo posiekaj.
  2. Wykańczanie sałatkiRozdrobnione składniki sałatki wymieszaj. Dodaj do nich sos z jogurtu, majonezu i przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Co jeszcze można dodać do sałatki z kurczaka?

Do sałatki z kurczaka można też dodać suszone owoce, np. żurawinę, morele, śliwki kalifornijskie, rodzynki. Dobrze też będzie się z nim komponował ananas i kukurydza z puszki. Jeśli zaś chcecie, by sałatka była jeszcze bardziej pożywna, dodajcie do niej trochę ugotowanego ryżu. Być może też został wam z obiadu.

Czytaj też:
Ta sałatka to moja ulubiona kolacja. Jest sycąca, ale po niej nie tyję
Czytaj też:
Robię z nich sałatkę i zabieram do pracy. Ziemniaki w tej postaci nie tuczą