Ta wiosenna sałatka ze świeżych warzyw od razu znika ze stołu. Robię ją w 15 minut

Ta wiosenna sałatka ze świeżych warzyw od razu znika ze stołu. Robię ją w 15 minut

Dodano: 
Sałatka ze świeżych warzyw
Sałatka ze świeżych warzyw Źródło:Shutterstock / Timolina
Świeże warzywa to nie tylko baza surówek, ale także pysznych sałatek. W sezonie na nowalijki często robię sałatkę m.in. z rukolą, awokado, rzodkiewką i delikatnym sosem, który podkreśla smak warzyw. Koniecznie wypróbuj poniższy przepis.

Sałatka ze świeżych warzyw to lekki i sycący posiłek, którym można zastąpić tradycyjny obiad lub kolację. Przygotowanie składników nie zajmuje wiele czasu, a potrawa zachwyca bogatym smakiem i świeżością. Do sałatki możesz dodać ulubione warzywa oraz sos. Ja robię ją z sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny, który podkreśla smak nowalijek.

Zobacz, jak robię szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę ze świeżych warzyw i awokado.

Przepis: Sałatka ze świeżych warzyw

Pomysł szybką i prostą w przygotowaniu sałatkę ze świeżych warzyw.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
20 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
450 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 50 g rukoli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 6 dużych rzodkiewek
  • 2 małe cebule szalotki

Na sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka kolorowego czosnku
  • sól i pieprz

Do posypania:

  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1 łyżeczka ziaren czarnuszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywRukolę, pomidorki koktajlowe oraz rzodkiewki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pomidorki koktajlowe pokrój na ćwiartki, a rzodkiewkę pokrój na plasterki. Cebulę szalotkę (opcjonalnie cebulę czerwoną lub białą) obierz i pokrój w piórka. Tuż przed podaniem sałatki przygotuj awokado – przekrój je na pół, usuń pestkę i pokrój na plasterki. Jeżeli chcesz przygotować awokado wcześniej, to skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
  2. Przygotowanie sosuW małej miseczce lub filiżance wymieszaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Dodaj kolorowy czosnek oraz świeżo zmielony pieprz i sól do smaku.
  3. Prażenie sezamuNa suchej patelni upraż ziarna sezamu. Uważaj, żeby sezam się nie przypalił, bo będzie gorzki w smaku. Podczas podgrzewania (na średnim ogniu) przez cały czas mieszaj sezam lub potrząsaj patelnią. Sezam jest gotowy, gdy zaczyna się lekko rumienić. Do posypania sałatki używam też nasion czarnuszki, które również można podprażyć na suchej patelni, aby wydobyć więcej smaku i aromatu, jednak nie jest to konieczne.
  4. Łączenie składnikówPrzygotuj talerze. Wyłóż na nie umytą i osuszoną rukolę, plastry awokado, plasterki rzodkiewki, ćwiartki pomidorków koktajlowych i pokrojoną w piórka szalotkę. Możesz również wymieszać rukolę, rzodkiewki, pomidorki i cebulę w misce i wyłożyć na talerz oraz ułożyć na wierzchu sałatki plasterki awokado.
  5. PodawanieSałatkę ze świeżych warzyw podawaj skropioną przygotowanym sosem oraz posypaną uprażonym sezamem i nasionami czarnuszki.

Do sałatki możesz podać świeże pieczywo lub grzanki. Polecam również wypróbować przepis na domowe podpłomyki z przepisu mojej babci. Świetnie pasuje również chlebem naan.

Przydatne wskazówki przy robieniu sałatki ze świeżych warzyw

Do sałatki możesz również dodać inne warzywa. Idealnie komponują się np. szpinak, roszponka, jarmuż, papryka, zielony ogórek oraz zioła i kiełki (np. bazylię, miętę, kiełki rzeżuchy, kiełki rzodkiewki, kiełki brokuła).

Smak sałatki podbija dodanie do sosu oliwy z oliwek aromatyzowanej czosnkiem, bazylią oraz chili. Możesz przygotować taką oliwę w domu – wystarczy do butelki wlać oliwę i dodać 2-3 ząbki czosnku, przekrojoną na pół papryczkę chili oraz świeżą lub suszoną bazylię. Po kilku dniach oliwa zyskuje wyjątkowy smak i aromat. Aromatyzowana oliwa z oliwek to świetny dodatek nie tylko do sałatek, ale także m.in. pizzy, zapiekanek, mięsa oraz takich dań jak risotto lub kaszotto.

Dlaczego warto jeść wiosenną sałatkę ze świeżych warzyw i awokado?

Jedzenie świeżego awokado i warzyw, które wykorzystuję w swojej sałatce, przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Oto kilka z nich:

  • Świeże składniki sałatki są źródłem witamin (np. A, C, K, folianów), minerałów (np. potasu, magnezu i żelaza), błonnika oraz związków roślinnych o działaniu przeciwutleniającym, które mogą pomagać w walce z wolnymi rodnikami i chronić przed przewlekłymi chorobami oraz nowotworami.
  • Błonnik obecny w świeżych warzywach wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego, regulowanie poziomu cukru we krwi i jest korzystny dla zdrowia jelit.
  • Sałatka ta jest niskokaloryczna, ale jednocześnie sycąca – dzięki wysokiej zawartości wody i błonnika. Jej regularne spożywanie może pomóc w kontroli wagi lub jej redukcji.
  • Awokado jest źródłem zdrowych tłuszczów jednonienasyconych, które są korzystne dla serca. Pomagają one obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i są ważnym składnikiem diety wspierającej zdrowie układu sercowo-naczyniowego.
  • Składniki odżywcze, takie jak magnez i foliany, mogą pozytywnie wpływać na nastrój i poziom energii, wspierając prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
  • Wysoka zawartość witaminy C i innych przeciwutleniaczy w warzywach, które dodaję to sałatki, wspomaga układ odpornościowy, pomagając organizmowi w walce z infekcjami oraz wykazuje działanie przeciwzapalne.

Do listy korzyści warto dodać też fakt, że taki skład sałatki pomaga też dbać o dobry stan skóry,

Czytaj też:
Wiosenna surówka z kapusty to moje odkrycie. Na święta zrobię ją z całej główki
Czytaj też:
Wiosenne jajka faszerowane z przepisu babci Gieni. Znikają w mig nie tylko z wielkanocnego stołu