Po kapustę kiszoną chętnie sięgamy zimą. Można z niej przygotować smaczną i zdrową surówkę, ugotować z niej bigos czy kapustę zasmażaną. Ja jednak często robię z niej prostą potrawę, którą można podać na lekki obiad lub jako dodatek do obiadu. Sekretem jest prosty dodatek.
Dlaczego warto dodać sok pomidorowy do kapusty?
Dusząc kiszoną kapustę, często dodaję do niej sok pomidorowy. Dlaczego? Bo odkryłam, mnóstwo zalet tego połączenia. Po pierwsze kapusta zyskuje atrakcyjny kolor. Po drugie i najważniejsze – tak przyrządzone warzywo ma niepowtarzalny smak. Choć sok pomidorowy jest lekko kwaskowy, to nie powoduje, że kiszona kapusta robi się jeszcze bardziej kwaśna. Wręcz odwrotnie – kapusta zyskuje słodkawy, głęboki smak. Co więcej, kapusta duszona w pomidorach jest lżejsza dla żołądka i ma wyższą wartość odżywczą.
Jak zrobić pyszną, duszoną kapustę?
Przygotowanie kapusty kiszonej duszonej w soku pomidorowym jest bardzo proste. Najpierw w garnku należy podsmażyć cebulę, a potem dodać do niej kiszoną kapustę i przyprawy. Całość podlewa się wodą i sokiem pomidorowym, a potem dusi na niedużym ogniu, aż kapusta zrobi się miękka i pełna smaku. Pod koniec duszenia, garnek warto odkryć, by zagęścić nieco potrawę.
Przepis: Kapusta w soku pomidorowym
Kiszona kapusta duszona w soku pomidorowym na obiad lub do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 800 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju lub masła
- 1 szklanka soku pomidorowego
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- ½ łyżeczki kminku
- świeżo mielony pieprz
- cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania
- Smażenie składnikówKapustę, jeśli bardzo kwaśna, lekko przepłucz, odciśnij i posiekaj. W garnku rozgrzej tłuszcz, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj kapustę, liść laurowy, ziele angielskie i kminek, całość chwilę przesmaż.
- DuszenieDo garnka wlej sok pomidorowy i ½ szklanki wody. Przykryj i duś na małym ogniu 40–60 minut, mieszając od czasu do czasu. Potrawę dopraw do smaku pieprzem i – jeśli trzeba – szczyptą cukru lub miodu. Pod koniec możesz odkryć garnek, by odparować nadmiar płynu.
Wskazówka: Jeśli chcecie, by kapusta była pożywniejsza, pod koniec duszenia możecie dodać do niej trochę podsmażonej kiełbasy lub wędzonego boczku.
Jak podać duszoną kapustę?
Kapustę kiszoną duszoną w soku pomidorowym można podać, jako lekkie danie obiadowe. Idealnie będzie smakować w zestawie z gotowanymi ziemniakami. Z powodzeniem nadaje się też na dodatek do obiadu. Doskonale pasuje np. do kotleta schabowego, mielonego, gotowanej golonki czy pieczonej karkówki. Można też ją podać do duszonych albo pieczonych żeberek, a nawet smażonej kiełbasy.
Czytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam ten składnik. To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych surówekCzytaj też:
Wigilijna kapusta z grochem bez wzdęć. Dodaję ten składnik i goście zawsze proszą o dokładkę
