Gdy wracam głodna do domu, robię tę zapiekankę z patelni. Sycąca, szybka i pod grubą pierzynką sera

Gdy wracam głodna do domu, robię tę zapiekankę z patelni. Sycąca, szybka i pod grubą pierzynką sera

Dodano: 
Makaron z patelni z roztopionym serem
Makaron z patelni z roztopionym serem Źródło: Shutterstock / KaewmaneeB
Gorący makaron z ciągnącym serem to obiad, o którym często marzę po pracy. Na tę potrawę nie trzeba długo czekać, a przy tym robi się bez piekarnika i brudzenia zbędnych naczyń.

Przepis na tę zapiekankę uratował mnie już niejeden raz, gdy byłam głodna i chciałam szybko zrobić coś sycącego do jedzenia. Klasyczny smak z prostych składników, wygodne przygotowanie i łatwe sprzątanie po posiłku jest tym, co lubię najbardziej. Polecam przepis na spaghetti bez pieczenia, które zawsze jest pyszne i zachwyca grubą pierzynką sera.

Jak zrobić zapiekankę makaronową z patelni?

Wykorzystuję do niej nadmiar makaronu, który zostaje mi z innych posiłków. Zawsze gotuję go al dente, czyli na półtwardo, więc jest idealny do dalszej obróbki. W tym daniu „zapiekam” go na przykrytej patelni z sosem pomidorowym i mozzarellą, dzięki czemu zyskuje tradycyjny smak.

Do sosu używam cebuli, czosnku i krojonych pomidorów z puszki. Przyrządzenie potrawy zajmuje tylko 25 minut, a znika z talerzy w kilka chwil.

Przepis: Zapiekanka makaronowa z patelni

Szybkie i sycące danie z serem bez rozgrzewania piekarnika.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
349 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g ugotowanego makaronu spaghetti
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • sól i pieprz
  • 100 g startej mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Smażenie składnikówPosiekaj cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój boczek w drobną kostkę, wrzuć na patelnię bez tłuszczu i smaż, aż będzie chrupki. Zdejmij go, a na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę. Gdy się zeszkli, dołóż czosnek, wymieszaj i wlej pomidory.
  2. Szykowanie daniaDodaj do sosu oregano i chili, jeśli go używasz, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, gdyby była potrzebna. Duś około 5 minut, wrzuć makaron i wymieszaj. Posyp wierzch serem, nałóż przykrywkę na patelnię i podgrzewaj na małym ogniu przez 4-5 minut, aż ser się rozpuści i będzie ciągnący.

Jaki sos do zapiekanki makaronowej z patelni?

To danie można przyrządzić także z innym sosem niż ten pomidorowy. Szczególnie pasuje tu aksamitny sos śmietanowy z parmezanem w stylu spaghetti carbonara. Do jego przygotowania biorę 150 g śmietany kremówki 30% tłuszczu i mieszankę 50 g startego parmezanu z 2 żółtkami.

Gdy już podsmażę cebulę i czosnek, wlewam śmietanę i podgrzewam na minimalnym ogniu. Gdy się zagrzeje, dokładam miks z parmezanem. Mieszam energicznie, by powstał kremowy sos, dorzucam przelany wrzątkiem makaron i boczek, a następnie łączę składniki. Wtedy pozostaje posypać wierzch mozzarellą i wykończyć potrawę zgodnie z przepisem. Zmniejszam jednak ilość tego sera do 60-70 gramów, by całość nie była za ciężka.

Do zapiekanki makaronowej można dołożyć zdrowe dodatki, takie jak pieczarki, brokuły, paprykę, mrożony zielony groszek czy liście szpinaku. Produkty, które wymagają obróbki, trzeba wcześniej podgotować lub podsmażyć, by na koniec były całkowicie ugotowane.

Czytaj też:
Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hit
Czytaj też:
Tę prostą i tanią potrawę robię na jednej patelni. Przepis, że palce lizać, a zmywania mało