Mogłoby się wydawać, że placki ziemniaczana to potrawa o ścisłym przepisie, którego nie można modyfikować. Nic bardziej mylnego, bo masę łatwo jest wzbogacić w pyszne i zdrowe składniki. Ten produkt sprawia, że świetnie smakują, a przy tym są bardziej odżywcze.
Jak zrobić placki ziemniaczane z soczewicą?
To bardzo proste, bo wystarczy dorzucić ugotowane nasiona do masy ziemniaczanej. Choć można użyć soczewicy zielonej albo brązowej – również z puszki, ja najchętniej wybieram tę czerwoną, którą trzeba ugotować. Na ilość użytą w przepisie biorę zwykle około 100 gramów suchych ziaren.
Czerwona soczewica jest pozbawiona skórki, dzięki czemu w plackach nie ma grudek. Przy gotowaniu staje się kremowa i wspaniale wzbogaca ich konsystencję. A ponieważ zawiera sporo białka, całość jest bardziej zwięzła i nie rozpada się. Nie muszę już dokładać tartej bułki ani mąki pszennej czy ziemniaczanej, które są często stosowane do zagęszczenia ciasta.
Robiąc te placki, stawiam na wersję bez cebuli czy posiekanych ziół, przez co są bardziej uniwersalne. Jeżeli ktoś zechce nadać im więcej smaku, polecam suszone przyprawy, na przykład czosnek, cebulę, majeranek czy inne zioła. Można je dodać bez wpływu na strukturę dania.
Przepis: Placki ziemniaczane z soczewicą
Pyszne danie z patelni przygotowane z ziemniaków z wysokobiałkowym dodatkiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 89 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg obranych ziemniaków
- 1 i 1/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy
- 1 jajko
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie masyZetrzyj ziemniaki na oczku ziemniaczanym, odciśnij nadmiar soku do naczynia i odstaw je na bok. Do ziemniaków dodaj soczewicę, jajko i osad skrobi z dna naczynia, po czym wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Smażenie plackówRozgrzej na patelni kilka łyżek oleju. Wykładaj porcje masy i rozprowadzaj, by powstały niewielkie placki. Smaż 3-4 minuty, a gdy przyrumienią się od spodu, obracaj i smaż jeszcze 2-3 minuty. Zdejmuj na papierowe ręczniki, by osączyć je z tłuszczu.
Jak ugotować soczewicę do placków ziemniaczanych?
Nasiona przeznaczone do tych placków gotuję z jak najmniejszą ilością wody, aby były miękkie, ale dość suche. Na stugramową porcję (około 1/2 szklanki) biorę w sumie około 1 i 1/4 szklanki wody. Najpierw zagotowuję szklankę, wrzucam czerwoną soczewicę, solę i gotuję na małym ogniu pod częściowym przykryciem przez około 12 minut, w razie potrzeby dolewając pod koniec więcej wody. Gdy już nie ma jej na dnie, wyłączam gaz, nakładam szczelnie pokrywkę i zostawiam na około 5 minut.
Ten smaczny i wartościowy dodatek wzbogaca potrawę w białko i błonnik. Pojedynczy placek z soczewicą zapewnia dwa razy więcej białka niż przygotowany z samych ziemniaków – porcja to prawie 4 g tego składnika. Ma też o 40 procent więcej błonnika, bo niecałe 2 gramy.
Czytaj też:
Przygotowanie placków ziemniaczanych skracam do minimum. Nic nie trę, a wychodzą chrupiąceCzytaj też:
Zostały ci ugotowane ziemniaki? Zrób z nich chrupiące placki z obłędnym farszem pieczarkowym
