Robię spaghetti z klopsikami. Odkryj sekret tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę

Robię spaghetti z klopsikami. Odkryj sekret tego przepisu, a wszyscy poproszą o dokładkę

Dodano: 
Spaghetti z klopsikami
Spaghetti z klopsikami Źródło: Shutterstock / beats1
Makaron spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym to jedno z najbardziej znanych dań kuchni włoskiej. Możesz przygotować tę potrawę w nieco inny sposób, czyli z soczystymi klopsikami. Sprawdź, jak zrobić aromatyczne i bardzo sycące spaghetti z klopsikami.

Kuchnia włoska łączy proste składniki, których smaki idealnie się uzupełniają. Jej znakiem rozpoznawczym, oprócz pizzy, są pasty. Klasyczne spaghetti bolognese, carbonara, vongole i puttanesca to jednak niejedyne makarony, których smak warto poznać. Każdy wielbiciel włoskiej kuchni powinien również skosztować spaghetti z klopsikami, którym można zastąpić dwudaniowy obiad. Potrawa ta pochodzi ze stolicy regionu Emilia-Romania.

Jak zrobić spaghetti z klopsikami?

Spaghetti z klopsikami można przygotować, korzystając ze składników niezbędnych do przygotowania spaghetti bolognese. Ja przygotowuję tę potrawę, zmieniając nieco proporcje składników – zmniejszam ilość suchego makaronu na osobę, bo dodatek klopsików sprawia, że danie jest bardzo sycące. Jeżeli chcesz przygotować duże porcje spaghetti z klopsikami, to możesz ugotować po 100 g suchego makaronu na osobę.

Klopsiki do spaghetti robię nieco inaczej niż tradycyjne pulpety do sosu pomidorowego, które podawane są np. z ziemniakami. Do masy mięsnej nie dodaję namoczonej w mleku kajzerki oraz nie obtaczam klopsików w mące przed smażeniem.

Wskazówka: klopsiki i sos przygotowuję na jednej patelni, co jest dużym ułatwieniem, bo po pysznym obiedzie nie trzeba zmywać całej góry naczyń.

Przepis na spaghetti z klopsikami możesz dowolnie modyfikować, dodając ulubione zioła oraz przyprawy. Przepis podstawowy uwzględnia passatę pomidorową, którą możesz zastąpić świeżymi pomidorami lub pomidorami z puszki bądź kartonu.

Rada: na sos pomidorowy najlepiej wybierać mięsiste, słodkie pomidory np. pomidory malinowe. Jeżeli pomidory mają duże gniazda nasienne, to polecam je usunąć przed krojeniem. Pamiętaj, że sos do spaghetti ze świeżych pomidorów wymaga nieco dłuższego gotowania – pokrojone pomidory powinny się rozpaść, tworząc gęstą masę.

Przepis: Spaghetti z klopsikami

Makaron z klopsikami mięsnymi z sosem pomidorowym to świetny pomysł na sycący obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
782 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g suchego makaronu spaghetti

Na klopsiki:

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 5 łyżek gazowanej wody mineralnej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • cukier
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników masy mięsnejMięso mielone przełóż do miski. Cebulę obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub bardzo drobno posiekaj. Natkę pietruszki umyj, osusz papierowym ręcznikiem i drobno posiekaj. Jeżeli mielisz mięso w domu, to skorzystaj z sitka ze średnimi oczkami. Mieląc mięso, nie musisz rozdrabniać cebuli i czosnku – zmiel je razem z mięsem.
  2. Przygotowanie składników sosuCebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Jeżeli chcesz zastąpić passatę pomidorową świeżymi pomidorami, to musisz je umyć, sparzyć, obrać ze skórki oraz pokroić w kostkę.
  3. Wyrabianie masy mięsnejDo miski z mięsem mielonym wbij jajko, dodaj cebulę, czosnek, natkę pietruszki i pieprz ziołowy. Wyrób masę mięsną dłonią. Brak dodatku namoczonej w mleku kajzerki sprawia, że masa mięsna często jest bardzo zbita, dlatego dodaję do niej 4-5 łyżek gazowanej wody mineralnej, która spulchnia mięso i sprawia, że jest bardziej soczyste. Jeżeli masa mięsna wyjdzie zbyt rzadka (konsystencja masy mięsnej zależy m.in. od rodzaju użytego mięsa mielonego), to możesz ją zagęścić, dodając bułkę tartą. Pod koniec wyrabiania masy mięsnej dopraw ją do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dobrze wyrobiona masa mięsna na klopsiki ma jednolitą konsystencję i nie klei się do dłoni.
  4. Formowanie klopsikówZ gotowej masy mięsnej formuj kulki o wielkości orzecha włoskiego. Formowanie klopsików ułatwia zwilżenie dłoni wodą lub natłuszczenie odrobiną oliwy. Staraj się robić klopsiki o takiej samej wielkości – możesz podzielić masę mięsną na porcje łyżką.
  5. Smażenie klopsikówNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek (opcjonalnie olej do smażenia). Smaż klopsiki na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony – powinny się ładnie przyrumienić. Zdejmij obsmażone klopsiki z patelni i przełóż na talerz lub półmisek.
  6. Przygotowanie sosuNa pozostałym po smażeniu klopsików tłuszczu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż 1-2 minuty, ciągle mieszając. Wlej na patelnię passatę pomidorową i zwiększ moc palnika. Gotuj pomidory na średnim ogniu, często mieszając, przez około 4 minuty – nadmiar płynu powinien odparować. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodaj oregano oraz bazylię, zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dopraw sos pomidorowy do smaku cukrem (opcjonalnie), solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  7. Łączenie sosu z klopsikamiNa patelnię z sosem pomidorowym dodaj klopsiki, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu 10-15 minut. W międzyczasie ugotuj makaron spaghetti w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeżeli sos za bardzo zgęstnieje, to możesz dodać do niego nieco wody z gotowania makaronu lub bulionu.

Mięso mielone wołowe możesz zastąpić mięsem wieprzowym, mięsem mieszanym lub mięsem drobiowym. Jeżeli chcesz przygotować lekkostrawne klopsiki dla dzieci lub osób na diecie, to polecam użyć mięsa mielonego z kurczaka lub indyka i zrezygnować ze smażenia, przygotowując klopsiki w piekarniku lub na parze.

Jak podawać spaghetti z klopsikami?

Ugotowany makaron spaghetti odcedź i przełóż na patelnię z sosem oraz klopsikami. Wymieszaj składniki i przełóż na talerze. Możesz również przełożyć ugotowany makaron bezpośrednio na talerze i polać sosem pomidorowym z klopsikami.

Przed podaniem możesz udekorować każdą porcję potrawy listkami świeżej bazylii oraz posypać tartym parmezanem.

Czytaj też:
Najlepszy pomysł na mięso mielone. Lekkostrawne pulpety w aromatycznym sosie
Czytaj też:
Zapiekam pomidory z tym serem i dodaję do makaronu. Szybki obiad w śródziemnomorskim stylu