Pałki z kurczaka zapiekam z aromatycznym ryżem. To mój patent na prosty jednogarnkowy obiad

Pałki z kurczaka zapiekam z aromatycznym ryżem. To mój patent na prosty jednogarnkowy obiad

Dodano: 
Zapiekanka z ryżem curry i kurczakiem
Zapiekanka z ryżem curry i kurczakiem Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Pyszną i sycącą zapiekankę można przygotować nie tylko z makaronu lub ziemniaków, ale także ryżu. Jeżeli lubisz kuchnię indyjską, to wypróbuj mój przepis na zapiekankę z ryżem curry i kurczakiem.

Połączenie ryżu, soczystych pałek z kurczaka, warzyw oraz aromatycznych przypraw to sprawdzony i niezawodny pomysł na pyszny obiad nie tylko dla zabieganych. Potrawa robi się niemal sama i zachwyca bogactwem smaków.

Jaki ryż wybrać do zapiekanki?

W sklepach dostępnych jest wiele różnych rodzajów ryżu. Do zapiekania najlepiej nadają się długoziarniste i średnioziarniste odmiany (np. ryż jaśminowy i basmati). Smaczną zapiekankę przygotujesz zarówno z ryżu oczyszczonego (czyli białego), jak i ryżu pełnoziarnistego. Przy czym w przypadku ryżu pełnoziarnistego musisz nieco wydłużyć czas obróbki termicznej.

Czy ryż do zapiekanki trzeba wcześniej ugotować?

Zapiekankę z ryżem curry możesz przygotować z surowych składników i z podgotowanym ryżem oraz podsmażonym mięsem. Wstępna obróbka termiczna pozwala skrócić czas pieczenia do 30 minut. Musisz jednak uważać, żeby składniki zapiekanki nie wyszły zbyt miękkie.

Mój przepis uwzględnia sparzenie suchego ryżu i podsmażenie warzyw. Na ryżu układam natarte oliwą i przyprawami podudzia z kurczaka, ale możesz użyć również pokrojonych na uda i podudzia ćwiartek oraz pokrojonego w większą kostkę filetu z kurczaka lub indyka. Pokrojone mięso z piersi kurczaka lub indyka najlepiej wymieszać z ryżem i innymi składnikami, żeby nadmiernie nie wyschło podczas pieczenia.

Jak zrobić zapiekankę z ryżem curry?

Przygotowanie składników zapiekanki zajmuje około 20 minut. Polecam natarte oliwą z przyprawami mięso włożyć do lodówki na 2-12 godzin. Mięso marynowane przed pieczeniem ma wyrazisty smak i wychodzi bardziej soczyste.

Rada: forma do zapiekania nie może być bardzo płytka – wchłaniający bulion ryż zwiększy swoją objętość. Jeżeli nie masz pod ręką bulionu, to możesz użyć rosołu z wczorajszego obiadu lub wody.

Przepis podstawowy jest bardzo uniwersalny i możesz go dowolnie modyfikować, dodając np. ulubione przyprawy i zioła oraz dodatkowe warzywa. Przyprawę curry możesz zastąpić m.in. przyprawą do dań kuchni chińskiej.

Przepis: Zapiekanka z ryżem curry i kurczakiem

To przepis na pełne smaku danie obiadowe, które łatwo modyfikować, wykorzystując różne części kurczaka.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • 1 szklanka suchego ryżu basmati
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała papryka czerwona
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • sól i pieprz

Na marynatę do mięsa:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaOliwę z oliwek wymieszaj z przyprawą do kurczaka. Natrzyj mięso marynatą, szczelnie przykryj i wstaw do lodówki. Jeżeli nie masz czasu na marynowanie mięsa, to pomiń ten krok.
  2. Przygotowanie ryżuWypłucz suchy ryż zimną wodą, odsącz z nadmiaru płynu, a następnie zalej wrzątkiem, przykryj pokrywką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odcedź ryż i pozostaw do odcieknięcia. 3.
  3. Smażenie warzywCebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę po usunięciu gniazda pokrój w kostkę lub paseczki, a marchewkę w półplasterki. Na patelni rozgrzej oliwę lub olej i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1-2 minuty. Następnie dodaj marchewkę i paprykę. Smaż 2-3 minuty, często mieszając. W międzyczasie doprowadź bulion do wrzenia i dodaj do niego 2 łyżeczki przyprawy curry. Możesz zastąpić ją pastą curry.
  4. WykonanieDo naczynia żaroodpornego przełóż warzywa z patelni, przykryj je sparzonym ryżem i zalej bulionem. Na ryżu ułóż obtoczone w oliwie i przyprawach podudzia z kurczaka.
  5. PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw naczynie z zapiekanką do gorącego piekarnika i piecz ok. 60 minut. W czasie pieczenia możesz obracać podudzia, żeby lekko zrumieniły się z każdej strony.

Wskazówka: gotową przyprawę do kurczaka możesz zastąpić gotową mieszanką przypraw z soli, pieprzu, papryki ostrej i słodkiej, młotkowanej kolendry, kuminu, cząbru, oregano, majeranku i kurkumy. Do przygotowania marynaty potrzebujesz po 3 szczypty każdej z przypraw.

Jak podawać zapiekankę z ryżem curry?

Gdy składniki zapiekanki będą miękkie, wyjmij naczynie z piekarnika i przełóż podudzia na talerze. Wymieszaj ryż i również wyłóż na talerze. Do wykładania ryżu możesz użyć gałkownicy lub utworzyć z ryżu kopczyk i położyć na nim mięso. Zapiekankę możesz podawać z surówkami. Ja polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej, której sekretem jest pyszny sos.

Czytaj też:
Z kurczaka i brokułów zrobisz szybki i pyszny sos do obiadu. Pasuje do makaronu, kaszy i ryżu
Czytaj też:
Tę zapiekankę z mielonym mięsem robię z prostych składników. Szybki obiad, który zawsze wychodzi