Mięso z tego przepisu jest zawsze delikatne i aromatyczne. Mama wie, jak uzyskać ten smak. Przekonałam się jednak, że to nic trudnego. Wystarczy sprawdzona lista składników i właściwa kolejność czynności podczas gotowania. Zapraszam po recepturę, która zawsze robi furorę.
Jak zrobić duszonego kurczaka z oliwkami i cytryną?
Pałki podsmażam na oliwie i duszę w sosie z mieszanką przypraw, a oliwki i cytryny dodaję dopiero na końcu przygotowania. Dzięki temu potrawa jest bardziej delikatna, ale wciąż pełna aromatu.
W podobny sposób przygotowuję filety z udek albo piersi kurczaka. Zwykle nie zmieniam już nic więcej w recepturze, najwyżej zastępuję kolendrę zwykłą pietruszką. W tym daniu używam cytryn, które można jeść bezpiecznie razem ze skórką. To owoce z upraw ekologicznych bez konserwantów, które kupuję w zwykłym dyskoncie.
Przepis: Duszony kurczak z oliwkami i cytryną
Aromatyczne danie z pałek kurczaka w sosie oliwkowo-cytrynowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 446 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 3-4 zabki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
- 1 i 1/2 cytryny
- 1 szklanka zielonych oliwek
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki kolendry
Sposób przygotowania
- Obsmażanie mięsaOprósz kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mięso z obu stron w sumie przez 3-5 minut. Gdy się przyrumieni, zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
- Przygotowanie sosuPosiekaj cebulę, a czosnek przepuść przez praskę. Wyciśnij sok z połowy cytryny, a cały owoc pokrój ze skórką w cienkie cząstki. Rozgrzej resztę oliwy, wrzuć cebulę i smaż około 7 minut, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i suche przyprawy. Mieszaj przez minutę, wlej bulion i syrop, połącz składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Duszenie potrawyDoprowadź sos do wrzenia i włóż mięso. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Dodaj sok i cząstki cytryny oraz oliwki. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut, a na końcu posyp natką kolendry.
Po co cytryna do kurczaka?
Dodatek tego cytrusa poprawia nie tylko aromat i smak dań z mięsa. Sok cytrynowy zawiera dużą ilość kwasów owocowych, które zmiękczają kurczaka i sprawiają, że jest bardziej delikatny i kruchy. To dlatego jest częstym składnikiem marynaty, w której trzyma się kawałki przed obróbką. Wystarczy 30 minut w takim sosie, by poprawić konsystencję gotowego dania, zwłaszcza gdy jest przyrządzane w piekarniku czy na grillu.
W moim przepisie sok i kawałki owocu dokładam na końcu, by potrawa była smaczniejsze. Ponieważ jest w niej sporo tłuszczu i dusi się w sosie, nadmierne wysuszenie jej nie grozi.
Jak najlepiej przyrządzić pałki z kurczaka?
Można dusić je w sosie albo smażyć na patelni, ale równie smakowite pałki z kurczaka wychodzą z piekarnika. Mięso warto pokryć marynatą i odstawić na kilka godzin, by skruszało i przesyciło się aromatami. Można użyć tych samych przypraw, jak do pałek duszonych, łącząc je z solą i pieprzem, oliwą, słodkim syropem oraz sokiem z cytryny.
Później nadmiar marynaty należy usunąć, podsmażyć mięso na oliwie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Teraz wystarczy je przykryć i wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie pałki trzeba odkryć i piec kolejne pół godziny, aż się przyrumieni.
Czytaj też:
Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze małoCzytaj też:
Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak