Kurczak mojej mamy ma w sobie to coś. Na punkcie tych pałek oszalała cała rodzina

Kurczak mojej mamy ma w sobie to coś. Na punkcie tych pałek oszalała cała rodzina

Dodano: 
Kurczak z oliwkami i cytryną
Kurczak z oliwkami i cytryną Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Moja mama dusi pałki kurczaka w wyjątkowym sosie. Ona to umie doprawić mięso. Długo błagałam o przepis, aż w końcu przekonałam ją zaproszeniem na obiad. Dziś to ja serwuję danie na rodzinnych spotkaniach i tak samo szybko znika z talerzy.

Mięso z tego przepisu jest zawsze delikatne i aromatyczne. Mama wie, jak uzyskać ten smak. Przekonałam się jednak, że to nic trudnego. Wystarczy sprawdzona lista składników i właściwa kolejność czynności podczas gotowania. Zapraszam po recepturę, która zawsze robi furorę.

Jak zrobić duszonego kurczaka z oliwkami i cytryną?

Pałki podsmażam na oliwie i duszę w sosie z mieszanką przypraw, a oliwki i cytryny dodaję dopiero na końcu przygotowania. Dzięki temu potrawa jest bardziej delikatna, ale wciąż pełna aromatu.

W podobny sposób przygotowuję filety z udek albo piersi kurczaka. Zwykle nie zmieniam już nic więcej w recepturze, najwyżej zastępuję kolendrę zwykłą pietruszką. W tym daniu używam cytryn, które można jeść bezpiecznie razem ze skórką. To owoce z upraw ekologicznych bez konserwantów, które kupuję w zwykłym dyskoncie.

Przepis: Duszony kurczak z oliwkami i cytryną

Aromatyczne danie z pałek kurczaka w sosie oliwkowo-cytrynowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Śródziemnomorska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
446 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3-4 zabki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki syropu z agawy lub miodu
  • 1 i 1/2 cytryny
  • 1 szklanka zielonych oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki kolendry

Sposób przygotowania

  1. Obsmażanie mięsaOprósz kurczaka solą i pieprzem. Rozgrzej 2 łyżki oliwy i smaż mięso z obu stron w sumie przez 3-5 minut. Gdy się przyrumieni, zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
  2. Przygotowanie sosuPosiekaj cebulę, a czosnek przepuść przez praskę. Wyciśnij sok z połowy cytryny, a cały owoc pokrój ze skórką w cienkie cząstki. Rozgrzej resztę oliwy, wrzuć cebulę i smaż około 7 minut, aż będzie szklista. Dodaj czosnek i suche przyprawy. Mieszaj przez minutę, wlej bulion i syrop, połącz składniki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  3. Duszenie potrawyDoprowadź sos do wrzenia i włóż mięso. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Dodaj sok i cząstki cytryny oraz oliwki. Podgrzewaj jeszcze 3-5 minut, a na końcu posyp natką kolendry.

Po co cytryna do kurczaka?

Dodatek tego cytrusa poprawia nie tylko aromat i smak dań z mięsa. Sok cytrynowy zawiera dużą ilość kwasów owocowych, które zmiękczają kurczaka i sprawiają, że jest bardziej delikatny i kruchy. To dlatego jest częstym składnikiem marynaty, w której trzyma się kawałki przed obróbką. Wystarczy 30 minut w takim sosie, by poprawić konsystencję gotowego dania, zwłaszcza gdy jest przyrządzane w piekarniku czy na grillu.

W moim przepisie sok i kawałki owocu dokładam na końcu, by potrawa była smaczniejsze. Ponieważ jest w niej sporo tłuszczu i dusi się w sosie, nadmierne wysuszenie jej nie grozi.

Jak najlepiej przyrządzić pałki z kurczaka?

Można dusić je w sosie albo smażyć na patelni, ale równie smakowite pałki z kurczaka wychodzą z piekarnika. Mięso warto pokryć marynatą i odstawić na kilka godzin, by skruszało i przesyciło się aromatami. Można użyć tych samych przypraw, jak do pałek duszonych, łącząc je z solą i pieprzem, oliwą, słodkim syropem oraz sokiem z cytryny.

Później nadmiar marynaty należy usunąć, podsmażyć mięso na oliwie i przełożyć do żaroodpornego naczynia. Teraz wystarczy je przykryć i wstawić do pieca nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. Po tym czasie pałki trzeba odkryć i piec kolejne pół godziny, aż się przyrumieni.

Czytaj też:
Marynuję pałki kurczaka i wkładam do piekarnika. Tego obiadu mojej rodzinie zawsze mało
Czytaj też:
Soczyste pałki z kurczaka duszę z tym owocem. Efekt? Prawdziwie mistrzowski smak