Takie mielone robiła moja babcia. Jeden dodatek sprawiał, że zawsze zachwycały smakiem

Takie mielone robiła moja babcia. Jeden dodatek sprawiał, że zawsze zachwycały smakiem

Dodano: 
Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i ryżem
Kotlety mielone z kurczaka z kapustą i ryżem Źródło: Shutterstock / Nataliya Arzamasova
Takie kotleciki były specjalnością mojej babci. Długo nie miałam pojęcia, dlaczego są tak wyjątkowe. Gdy w końcu zdradziła mi swój sekret, wszystko stało się jasne. Bez tych składników kurczak z ryżem byłby mdły, a tak wprost zachwyca smakiem.

Przepis znam od lat, ale dopiero niedawno doceniłam mielone w takim wydaniu. Większość roboty robi w nich dobrze ukiszona kapusta, która staje się jeszcze bardziej smakowita po usmażeniu z cebulką.

Jak zrobić mielone z kurczaka z kiszoną kapustą i ryżem?

Do tych mielonych używam mięsa z ud kurczaka. Kotlety z niego są bardziej soczyste i mają więcej smaku niż te z piersi. By go nie tracić przez dodatek neutralnego ryżu, tak jak moja babcia gotuję go w osolonym bulionie. Gdy dodam do tego przesmażoną kapustę, ostrożnie doprawiam masę, bo może być w niej już dość soli.

Przepis: Kotlety mielone z kurczaka z kiszoną kapustą i ryżem

Lekkie i smaczne kotleciki drobiowe z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej i białego ryżu

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
164 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
  • 150 g mielonego mięsa z ud kurczaka
  • 150 g kiszonej kapusty
  • 1 biała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki posiekanego koperku
  • sól i pieprz
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówUgotuj ryż w bulionie, aż wchłonie cały płyn, po czym odstaw do wystygnięcia. Cebulę i kiszoną kapustę posiekaj, a czosnek rozgnieć. Rozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż cebulę przez 2-3 minuty, wrzuć czosnek, odczekaj chwilę, a następnie dodaj kapustę. Duś do momentu, aż zmięknie, a cały sok odparuje.
  2. Mieszanie masyPołącz mięso z ryżem, kapustą i koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko, wymieszaj składniki i dobrze wyrób masę łyżką. Uformuj z niej niewielkie kotlety i obtocz w mące.
  3. Smażenie kotletówRozgrzej na patelni sporą ilość oleju i połóż kotlety. Smaż po 2-3 minuty na stronę, aż mięso się zrumieni.

Jak zrobić kotlety mielone z kapustą świeżą?

Popularne mielone ze świeżą kapustą są bardziej delikatne i lżej strawne niż z kiszoną. W przepisie trzeba wymienić ją na 250 g tej surowej. Taki kawałek gotuje się w osolonej wodzie, po czym osącza, odciska z wody, sieka i smaży z cebulą do odparowania płynu. Dalej masę robi się tak samo.

Można też przygotować kotlety z samego kurczaka z kapustą. Wtedy 300 g mielonego mięsa łączy się kapustą przygotowaną według powyższego opisu, dodaje jajko, kilka łyżek tartej bułki, posiekany koperek lub natkę pietruszki i przyprawy. Przed smażeniem porcje mięsa obtacza się w tartej bułce. W innej wersji można zastąpić ją suchą bułką, którą namacza się w mleku lub wodzie, a potem odciska, miele i dodaje do masy. Porcje mięsa można obtaczać w mące pszennej.

Jak zrobić kotlety mielone z kapusty białej?

Bezmięsna wersja kotletów z kapusty to całkiem inny smak, bo zamiast podsmażać kapustę, jedynie gotuje się ją w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kawałki odciska się przez ściereczkę i mieli wraz z namoczoną bułką kajzerką. Do tych składników trzeba dodać podsmażoną cebulę, koperek i jajko – na główkę kapusty o masie 1,25 kg będzie to 1 sztuka. Po doprawieniu można już robić kulki i smażyć.

Czytaj też:
Do kotlecików z kurczaka dodaję jeden nietypowy składnik. Wprost rozpływają się w ustach
Czytaj też:
O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Te kotleciki drobiowe kocha u mnie każdy