Przepis znam od lat, ale dopiero niedawno doceniłam mielone w takim wydaniu. Większość roboty robi w nich dobrze ukiszona kapusta, która staje się jeszcze bardziej smakowita po usmażeniu z cebulką.
Jak zrobić mielone z kurczaka z kiszoną kapustą i ryżem?
Do tych mielonych używam mięsa z ud kurczaka. Kotlety z niego są bardziej soczyste i mają więcej smaku niż te z piersi. By go nie tracić przez dodatek neutralnego ryżu, tak jak moja babcia gotuję go w osolonym bulionie. Gdy dodam do tego przesmażoną kapustę, ostrożnie doprawiam masę, bo może być w niej już dość soli.
Przepis: Kotlety mielone z kurczaka z kiszoną kapustą i ryżem
Lekkie i smaczne kotleciki drobiowe z dodatkiem smażonej kapusty kiszonej i białego ryżu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 164 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka ryżu
- 2 szklanki bulionu drobiowego albo warzywnego
- 150 g mielonego mięsa z ud kurczaka
- 150 g kiszonej kapusty
- 1 biała cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki posiekanego koperku
- sól i pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówUgotuj ryż w bulionie, aż wchłonie cały płyn, po czym odstaw do wystygnięcia. Cebulę i kiszoną kapustę posiekaj, a czosnek rozgnieć. Rozgrzej 3 łyżki oleju, podsmaż cebulę przez 2-3 minuty, wrzuć czosnek, odczekaj chwilę, a następnie dodaj kapustę. Duś do momentu, aż zmięknie, a cały sok odparuje.
- Mieszanie masyPołącz mięso z ryżem, kapustą i koperkiem, dopraw solą i pieprzem. Dodaj jajko, wymieszaj składniki i dobrze wyrób masę łyżką. Uformuj z niej niewielkie kotlety i obtocz w mące.
- Smażenie kotletówRozgrzej na patelni sporą ilość oleju i połóż kotlety. Smaż po 2-3 minuty na stronę, aż mięso się zrumieni.
Jak zrobić kotlety mielone z kapustą świeżą?
Popularne mielone ze świeżą kapustą są bardziej delikatne i lżej strawne niż z kiszoną. W przepisie trzeba wymienić ją na 250 g tej surowej. Taki kawałek gotuje się w osolonej wodzie, po czym osącza, odciska z wody, sieka i smaży z cebulą do odparowania płynu. Dalej masę robi się tak samo.
Można też przygotować kotlety z samego kurczaka z kapustą. Wtedy 300 g mielonego mięsa łączy się kapustą przygotowaną według powyższego opisu, dodaje jajko, kilka łyżek tartej bułki, posiekany koperek lub natkę pietruszki i przyprawy. Przed smażeniem porcje mięsa obtacza się w tartej bułce. W innej wersji można zastąpić ją suchą bułką, którą namacza się w mleku lub wodzie, a potem odciska, miele i dodaje do masy. Porcje mięsa można obtaczać w mące pszennej.
Jak zrobić kotlety mielone z kapusty białej?
Bezmięsna wersja kotletów z kapusty to całkiem inny smak, bo zamiast podsmażać kapustę, jedynie gotuje się ją w osolonej wodzie. Po ostudzeniu kawałki odciska się przez ściereczkę i mieli wraz z namoczoną bułką kajzerką. Do tych składników trzeba dodać podsmażoną cebulę, koperek i jajko – na główkę kapusty o masie 1,25 kg będzie to 1 sztuka. Po doprawieniu można już robić kulki i smażyć.
Czytaj też:
Do kotlecików z kurczaka dodaję jeden nietypowy składnik. Wprost rozpływają się w ustachCzytaj też:
O niebo lepsze niż zwykłe mielone. Te kotleciki drobiowe kocha u mnie każdy