Zapomnij o zawijaniu w folię aluminiową czy zamykaniu w żaroodpornych naczyniach. Rybę z piekarnika można zrobić w znacznie łatwiejszy i bardziej wdzięczny sposób. Tak może też powstać cały posiłek. Z filetów i warzyw wyczarowujesz prawdziwe pyszności.
Jak zrobić rybę w papilotach?
Przygotowanie jest łatwe i wymaga tylko nieco zręczności. Każdy kawałek ryby umieszcza się na arkuszu papieru do pieczenia, ewentualne dodatki kładąc pod spód. Teraz wystarczy zrobić dość szczelną paczuszkę, by zawartość gotowała się we własnej wilgoci. Najprostszy jest „cukierek” ze skręconymi końcami. Dla ułatwienia wiele osób przed jego zrobieniem zgniata pergamin, a następnie go moczy. Innym sposobem jest złączenie przeciwległych brzegów papieru, zrobienie z nich zakładki, a później zagięcie boków pod spód.
Czas pieczenia zależy od wielkości i grubości kawałków ryby. By się upewnić, że jest gotowa do jedzenia, na koniec rozwiń jeden papilot i sprawdź zawartość. Mięso ryby z przezroczystego powinno stać się białe, a jego włókna mają łatwo się rozdzielać.
Przepis: Ryba w papilotach z warzywami
Soczyste filety pieczone w pergaminie z mieszanką świeżych warzyw i cytryną
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 238 w każdej porcji
Składniki
- 0,5 kg dorsza
- 50 g masła
- 1 cytryna
- sól i pieprz do posypania
- koper włoski lub tymianek do posypania
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchewka
- 1 duży pomidor
- 1 średnia cebula
- 1/2 szklanki różyczek brokułu
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOpłukaną rybę osusz i obsyp solą, pieprzem oraz koprem. Na każdym filecie połóż łyżeczkę masła. Selera, marchewkę i pomidora pokrój na kawałki, cebulę potnij na plasterki, a brokuł drobno połam. Roztop resztę masła, wymieszaj z warzywami i dopraw solą oraz pieprzem.
- Zwijanie papilotówUłóż na stole arkusze papieru do pieczenia. Na środku każdego umieść porcję warzyw i przykryj rybą. Dołóż po plasterku cytryny, a z reszty owocu wyciśnij sok i skrop ryby. Zwiń papiloty i umieść na blaszce.
- PieczenieWstaw blachę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
Jaką rybę piec w papilotach?
Ta metoda idealnie sprawdza się w przypadku ryb o białym mięsie, które są chude i przy bezpośrednim pieczeniu mogłyby wyjść zbyt suche. W pergamin można zapakować np. filety z dorsza, pstrąga, mintaja, morszczuka, halibuta, soli czy gładzicy. Może to być i łosoś, jeśli chcemy uzyskać danie o delikatnej strukturze.
Z czym piec rybę w pergaminie?
Najczęstszym dodatkiem do papilotów są plastry lub kawałki cytryny oraz zioła, które poprawiają smak ryby. Na spód pasują warzywa takie, jak cebula, marchewka, pietruszka korzeniowa i seler, choć można użyć też tego naciowego, a ponadto cukinii, pora, czosnku, papryki czy nawet pomidorów. Jarzyny dobrze jest pokroić na plasterki czy paski i wymieszać z oliwą, solą i przyprawami. Oprócz kopru włoskiego (dość nietypowa pozycja) sprawdzi się też koperek, natka pietruszki, majeranek, oregano, bazylia, rozmaryn, estragon, szałwia. A ponadto kminek, kolendra czy mielona słodka lub ostra papryka.
Czytaj też:
Mój łosoś pieczony w piekarniku smakuje jak z najlepszej restauracji. Poznaj sekret tego przepisuCzytaj też:
Filety rybne zalej tym lekkim sosem. Nie uwierzysz, że ryba z piekarnika może być tak soczysta