Ścieram dwa warzywa i smażę placki. Znikają z talerzy szybciej niż ziemniaczane

Ścieram dwa warzywa i smażę placki. Znikają z talerzy szybciej niż ziemniaczane

Dodano: 
Placki ziemniaczane z dynią
Placki ziemniaczane z dynią Źródło: Shutterstock / ArtCookStudio
Już nie robię zwykłych placków ziemniaczanych. Odkąd poznałam ich smak w tej wersji, zawsze dorzucam dodatkowe warzywo. Gdy tylko podam na obiad, zaczyna się walka o każdą sztukę.

Nawet najlepsze klasyki mogą się w końcu znudzić. W takich sytuacjach eksperymentuję z przepisem. Receptury placków ziemniaczanych z dynią nie wymyśliłam sama, ale wciąż były dla mnie wielkim odkryciem. I nie tylko dla mnie – smakują każdemu, kto ich spróbuje.

Jak przygotować placki z dyni i ziemniaków?

Pracy nie ma tu dużo. Ścieram warzywa, mieszam masę i wrzucam na patelnię. Z dodatkiem jajka i mąki placki są zwarte i można łatwo je usmażyć. Warto jednak dokładnie odważyć składniki. Co istotne, w przepisie podałam ilość dyni i ziemniaków już po obraniu.

Przepis: Placki dyniowo-ziemniaczane

Danie ze startych warzyw, które szybko robi się na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
235 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g miąższu dyni
  • 400 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie warzywDynię i ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odciśnij miąższ, by pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Mieszanie masyWymieszaj dokładnie starte warzywa z cebulą, dodając jajka, mąkę, sól, cukier i pieprz.
  3. SmażenieRozgrzej na patelni tyle oleju, by przykrył dno. Nakładaj porcje masy łyżką i dociskaj, by je rozpłaszczyć. Zależnie od grubości smaż placki 3-5 minut na stronę, aż się zrumienią, ale nie przypalą.

Co się dodaje do placków z dyni i ziemniaków?

Przepis można urozmaicić, dorzucając startą marchewkę. Smak dania podkręci posiekany czosnek i starty imbir, choć ja częściej stawiam na gałkę muszkatołową. Nie zawsze zagęszczam masę samą mąką pszenną, bo często mieszam ją pół na pół z ziemniaczaną. Jest jeszcze receptura z jogurtem. Dodając go do warzyw, trzeba jednak zwiększyć ilość zagęstnika.

Istnieje ponadto wiele wersji potrawy, w których łączy się gotowane ziemniaki z pieczoną dynią i podsmażoną cebulą. Placki nie mają jednak tak bogatej konsystencji, jak w przypadku użycia surowych warzyw. Różnią się też smakiem, który jest mniej wyrazisty i bardziej płaski.

Jak upiec placki z dyni?

Placuszki z piekarnika są znacznie lżejsze niż te z patelni, bo nie wchłaniają wiele tłuszczu. Przygotowanie ich trwa nieco dłużej, ale są równie pyszne. Masę wykłada się na natłuszczony pergamin, a następnie piecze w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut.

Z czym jeść placki z dyni?

Danie warto polać kwaśną śmietaną, jogurtem lub białym dipem z czosnkiem i ziołami. Inną opcją jest gulasz, chili z fasolą albo po prostu sos pomidorowy. Do placków pasuje świeża surówka albo sałatka z pomidorów i cebuli. Są świetne również na słodko, np. cukrem, miodem, konfiturą albo roztopioną czekoladą.

Czytaj też:
Do śniadaniówek dzieci zamiast kanapek wkładam te placki. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu
Czytaj też:
Zamiast ziemniaków ścieram inne warzywo. Tymi plackami zajada się cała moja rodzina