Do śniadaniówek dzieci zamiast kanapek wkładam te placki. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Do śniadaniówek dzieci zamiast kanapek wkładam te placki. Są pyszne, zdrowe i proste w przygotowaniu

Dodano: 
Placki z dyni i jabłka
Placki z dyni i jabłka Źródło: Shutterstock / Lika Mostova
Placki z dyni i jabłka robię szybko, a świetnie sprawdzają się jako śniadanie do szkoły. Dzieci je uwielbiają, a ja nie martwię się, że będą głodne. Same plusy.

Przepis na placki z dyni i jabłka nie raz uratował mi życie. Moje dzieci są wybredne i przygotowanie takiego śniadania do szkoły, które nie wróci z niej w stanie nienaruszonym, nie jest proste. Zwłaszcza że rówieśnicy kuszą innymi słodkimi przekąsami. Lekkie i puszyste racuchy jednak zyskały uznanie i mimo iż są bez cukru, znikają zawsze. Polecam spróbować.

Jak zrobić pyszne śniadanie do szkoły?

Przygotowanie puszystych racuchów, wręcz idealnych, by dzieci zabrały je do szkoły, nie zajmie ci dużo czasu. Potrzebujesz jedynie zetrzeć dynię oraz jabłka, połączyć je z dodatkami i usmażyć na złoto. Prędko przekonasz się, że nie tylko najmłodsi pokochają ten przysmak.

Przepis: Placki z dyni i jabłka

Pyszne śniadanie do szkoły, które zrobisz bardzo sprawnie.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 700 g dyni
  • 3 spore jabłka
  • 200 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDynię obierz ze skórki, usuń pestki. Zetrzyj na tarce o większych oczkach. Podobnie postąp z jabłkami. Wiórki przenieś do dużej miski.
  2. Robienie masy na plackiDo startych składników wbij jajka. Wsyp cynamon oraz przesianą przez sito mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  3. Smażenie placków z dyni i jabłkaNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Przy pomocy łyżki formuj niezbyt duże, owalne placki i smaż je, aż z ob. Stron będą złociste. Gotowe przenieś na wyłożony ręcznikiem papierowym talerz, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Jak podawać placki z dyni i jabłka?

Śniadanie do szkoły będzie chłodne, ale nie będzie to przeszkodą, by podać do niego odrobinę zdrowego dżemu bez cukru np. ze śliwki. Możesz też dorzucić porcję masła orzechowego, które syci na długo, a doskonale podkreśla smak dyni.

Takie puszyste racuchy z powodzeniem podasz też z cukrem pudrem lub z jogurtem czy śmietaną. Opcja z nabiałem to niestety wersja, którą możesz zaserwować jedynie w domu – w szkole zwykle nie ma lodówki, która zagwarantuje, że nabiał się nie zepsuje. Niemniej warto ją choć raz przetestować, bo jest bardzo smaczna.

Inne warianty puszystych racuchów

Śniadanie do szkoły w postaci placków z dyni i jabłka możesz urozmaicić innymi dodatkami. Zamiast cynamonu świetnie sprawdzi się kardamon lub przyprawa piernikowa. Jeśli twoje dzieci lubią, możesz też dorzucić rodzynki lub orzechy włoskie. Dodatki te ciekawie urozmaicą teksturę śniadania do szkoły.

W przepisie nie uwzględniłam cukru — bo użyłam bardzo słodkich jabłek i wyraźnie słodko-orzechowej dyni hokkaido — więc dodatek cukru wanilinowego czy słodzika może być dobrym pomysłem. Świetną opcją będzie też polanie placków z dyni jabłka syropem klonowym – jego smak idealnie pasuje do tego zdrowego posiłku.

Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję kilka składników i robię pożywne, słodkie placki. Smakują, że palce lizać
Czytaj też:
Te puchate, szybkie placki smakują o każdej porze dnia. Wlewam do nich mój ulubiony napój