Gdy mam nadmiar papryki, szybko ją przerabiam. Szkoda, by się zepsuła, a tak mam półprodukt do posiłków na kolejne dni. Warzywa wkładam do piekarnika, a z upieczonych łatwo zdejmuję skórę. Pakuję do szklanych pudełek i chowam do lodówki. W ten sposób w każdej chwili mogę wyczarować pyszną i zdrową potrawę.
Jak zrobić włoską sałatkę z pieczonej papryki?
To smakowite danie z papryki z nutą dymu robi się w kilka minut z upieczonego warzywa. Niezbędne dodatki to dobra oliwa, oliwki, kapary i jabłka kaparów, czyli ich owoce, oraz zioła. Dla lepszego smaku używam zawsze oliwy czosnkowej. Gdy jej nie mam, biorę zwykłą i dodaję pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Zamiast pietruszki często wybieram bazylię, tymianek lub oregano. Sałatkę serwuję najczęściej z pieczonym mięsem lub grillowaną rybą.
Przepis: Sałatka z pieczonej papryki z oliwkami i kaparami
Aromatyczna włoska przystawka z czerwonej papryki z piekarnika
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 179 w każdej porcji
Składniki
- 3 duże czerwone papryki
- 3 duże żółte papryki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 szklanka oliwek kalamata lub innych bez pestek
- 1/2 szklanki kaparów
- 1/4 szklanki jabłuszek kaparów
- 4 łyżki oliwy czosnkowej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Sposób przygotowania
- Pieczenie paprykiStrączki papryki rozkrój wzdłuż na pół, usuń gniazda nasienne i posmaruj oliwą. Ułóż połówki papryki przeciętą stroną do dołu na blaszce przykrytej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz 20-30 minut, aż skóra się przypali i będzie odchodzić od miąższu. Przełóż do miski i przykryj na 15-30 minut. Następnie ostudź, obierz rękami i pokrój w paski.
- Mieszanie sałatkiPołącz kawałki papryki z resztą składników i posiekaną natką pietruszki. Dla najlepszego smaku odstaw na kilka godzin i wtedy podawaj.
Do czego służy papryka pieczona?
Ten dodatek sprawdza się w ogromnej liczbie zastosowań. To nie tylko sałatki, które komponuje się z pomidorami, cebulą, czosnkiem, karczochami, serem, pieczonym czy grillowanym bakłażanem albo cukinią, a także ziemniakami czy makaronem. Upieczony miąższ warto położyć na kanapkę albo pizzę, jak również wykorzystać w innych daniach:
- Zupy – pieczoną papryką można zastąpić w przepisach tę surową, dorzucając ją później w ciągu gotowania. Na takim dodatku zyska pomidorówka, zupa z soczewicy czy wielowarzywna, np. gulaszowa. Co więcej, strączki z piekarnika to wygodna podstawa zupy krem.
- Sosy – warzywo urozmaici sosy do makaronu, zagęści te pomidorowe czy paprykowe, a ponadto wzbogaci sos chili.
- Pasty na chleb – hummus, pasta z nasion słonecznika z pieczoną papryką zyska bogatszy smak.
- Farsze – idealne zastosowanie to m.in. farsz do pierogów czy ciasta francuskiego. Wiele osób dodaje zmielony miąższ nawet do mięsa na kotlety.
Czytaj też:
Nadziewam papryczki i owijam w boczek. Tej pieczonej przekąsce nikt nie potrafi się oprzećCzytaj też:
Paprykę faszeruję inaczej niż wszyscy. Oryginalny składnik sprawia, że każdy jest w szoku