Do dania obiadowego można podać surówkę, gotowane warzywa lub przyrządzoną z nich jarzynkę. Ta różni się od gotowanych warzyw głównie stopniem rozdrobnienia i dodatkami. Dzięki nim wychodzi wyrazista i pełna smaku. Tak, jak te tarte buraczki z patelni, które wam gorąco polecam.
Jak przygotować buraki do duszenia?
Jeśli chcecie przygotować duszone buraczki na patelni, możecie to zrobić na dwa sposoby. Możecie sięgnąć po surowe buraki i zetrzeć je na dużych oczkach. Drugim wyjściem jest wcześniejsze ugotowanie lub upieczenie buraków, a potem ich starcie. Pierwszy sposób wiąże się z dłuższym procesem duszenia buraków na patelni, co wymaga więcej uwagi, niż ich gotowanie. Tę jarzynkę z gotowanych buraków robi się naprawdę szybko, a podduszenie na patelni ma tylko zapewnić im lepszy smak.
Gotowanie buraków zajmie wam w zależności od ich wielkości 40-90 minut. Jeśli zaś chodzi o pieczenie, trwa nieco dłużej, bo ok. 1,5-2 godziny w ok. 190 stopniach Celsjusza. Wcześniej warto każdy osobno zawinąć w kawałek folii aluminiowej.
Jak zrobić duszone buraczki z patelni?
Klasycznie tarte buraczki przesmaża się tylko na patelni z masłem i oprósza mąką. Ja zdecydowałam się na podduszenie buraczków, bo starłam je na dużych oczkach i chciałam, by zrobiły się bardziej miękkie i delikatne. Dlatego najpierw przesmażyłam na patelni buraczki z cebulą, potem podlałam je bulionem, poddusiłam i przyprawiłam. Wyszły aksamitne i pełne smaku.
Przepis: Buraczki duszone z patelni
Aromatyczna, aksamitna jarzynka do obiadu
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 4-5 średniej wielkości buraki
- 1 mała cebula
- 2 łyżki masła
- ½ szklanki bulionu warzywnego lub wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- kminek mielony
- sól, pieprz, cukier
Sposób przygotowania
- Gotowanie burakówBuraki dokładnie wyszoruj, opłucz, ugotuj lub upiecz. Po wystygnięciu obierz je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- DuszenieCebulę obierz, pokrój w kostkę, przesmaż na maśle. Dodaj tarte buraki, chwilę przesmaż. Podlej je bulionem i duś na małym ogniu ok. 10 minut.
- DoprawianieBuraczki dopraw sokiem z cytryny, kminkiem, solą, pieprzem i cukrem. Jeszcze chwilę je podgrzewaj.
Do czego podać duszone buraczki z patelni?
Duszone buraczki z patelni można podać podobnie, jak buraczki zasmażane. Doskonale będą pasować do kotletów mielonych, kotletów schabowych, pieczonej wieprzowiny i kaczki. Dobrze będą się komponować z ziemniakami, kaszą jęczmienną i gryczaną.
Czytaj też:
Surówka z tartych buraków wychodzi pyszna i zdrowa. To zasługa genialnych dodatkówCzytaj też:
Dzięki babci męża jem kapustę z zasmażką bez obaw. Jeden szczegół zmienia wszystko