Szatkuję kapustę i dokładam lekkie dodatki. Ta chrupiąca surówka pasuje do wielu dań

Szatkuję kapustę i dokładam lekkie dodatki. Ta chrupiąca surówka pasuje do wielu dań

Dodano: 
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Biała kapusta to jeden z najlepszych składników na surówkę. Jest tania, chrupiąca i delikatna w smaku. Można z niej przygotować przeróżne surówki. Dziś jedna z najprostszych, którą można podać do wielu dań.

Surówkę z białej kapusty można przyrządzać przez cały rok. Warzywo to jest bowiem zawsze dostępne, choć w zależności od miesiąca, różni się swoimi walorami. O tej porze roku kapusta nie jest już młoda, ale wciąż pozostaje soczysta, chrupiąca i delikatna w smaku. Nie trzeba wielu składników, by zamienić ją w pyszny dodatek do obiadu.

Jak rozdrobnić kapustę do surówki?

Kapustę na surówkę można rozdrobnić mniej lub bardziej. Mniej oznacza szatkowanie przy pomocy noża czy mandoliny. Kawałki kapusty są nieco większe i apetycznie prezentują się w surówce. W ten sposób najlepiej rozdrabniać wczesną bardzo delikatną kapustę. Gdy jest już trochę twardsza i mniej soczysta, lepiej zetrzeć ją na tarce o dużych oczkach lub rozdrobnić w robocie kuchennym. Mniejsze kawałki warzywa będą bardziej soczyste i przyjemniejsze w jedzeniu.

Jak zrobić lekką surówkę z białej kapusty?

Lekką surówkę z białej kapusty robię bardzo szybko, bo nie trzeba do niej dokładać wielu dodatków. Stawiam na tartą marchewkę, która dodaje surówce słodyczy i apetycznego wyglądu, a także na zieleninę. Uważam, że do kapusty najlepiej pasują koperek i szczypiorek. Siekam je, mieszam z kapustą, marchewką i lekkim sosem na bazie oliwy z oliwek.

Przepis: Lekka surówka z białej kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem marchewki i zieleniny

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 małej główki białej kapusty
  • 1 nieduża marchewka
  • pół pęczka szczypiorku
  • pół pęczka koperku
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Szczypiorek i koperek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa i zieleninę wymieszaj w salaterce. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, polej nią surówkę, wymieszaj. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by surówka wyszła delikatniejsza i mniej chrupiąca, po posiekaniu kapustę oprószcie solą i ugniećcie dłonią.

Do czego podać lekką surówkę z białej kapusty?

Lekka surówka z białej kapusty ma delikatny smak, dzięki czemu pasuje do wielu dań. Można ją podać np. do kotletów mielonych, schabowych czy pieczonego kurczaka. Sprawdzi się też jako dodatek do ryby smażonej lub pieczonej oraz do różnych potraw z grilla. Będzie stanowić też doskonałe dopełnienie placków ziemniaczanych i krokietów.

Czytaj też:
Ścieram buraki i duszę na patelni. Parę dodatków czyni z nich genialny dodatek do obiadu
Czytaj też:
Już nie mizeria, tylko ta surówka z ogórków jest u mnie ulubionym dodatkiem do obiadu